Podrobné rady do zahrady na každý den

Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.

Skladování ovoce a zeleniny
Pro skladování vybírejte pouze kvalitní výpěstky.

Pro skladování vybírejte pouze kvalitní ovoce, které byste neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky i celer, cibuli, pór, česnek a podobnou jinou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka mohou tyto pachy přijímat. Ideálními podmínkami pro skladování je pak chladno a bez mrazu; pro zeleninu je pak vhodnější prostředí vlhčí.

U zeleniny snášející mírné poklesy teplot kolem bodu mrazu (kořenová zelenina, zelí a čínské zelí, kedlubny, růžičková kapusta) je výhodné její ponechání na záhonu co možná nejdéle a to až do konce října, nebo až do začátku listopadu. Zelenina tak dobře vyzraje a část kterou nesklidíme můžeme ještě nechat zhruba do vánoc pod přikrývkou fóliovým krytem, kdy její kvalita neutrpí přibližně do mrazů -5 °C (u dvojitého krytí fólií pak až do -10 °C).


Rada pro: 6. ŘÍJEN