Metodické pokyny pro organoleptické hodnocení jablek
Na našich webových stránkách zveřejňujeme již řadu let výsledky organoleptického hodnocení odrůd jablek, tzv. degustace. Ty probíhají většinou v zimním období, kdy na zahrádkách není tolik práce, a to je příležitost uspořádat degustaci i v rámci vlastní ZO.
- Jednotlivé vzorky hodnotíme anonymně.
- Jablko rozkrájíme svisle asi na centimetr silné půlkruhové výseče,
- Hodnotíme v jednotlivých znacích devítibodovou
stupnicí kdy
1 = nejméně tj. nejhůře až
9 = nejvíce tj. nejlépe. - Jednotlivé vzorky zajídáme rohlíkem pro vyloučení vzájemného ovlivnění chuti.
- Běžně je používáno celkem 7 parametrů:
- 1. vzhled,
- 2. vůně,
- 3. síla slupky,
- 4. konzistence dužniny,
- 5. šťavnatost,
- 6. celková chuť, započtena 2x, nebo
- celková chuť a 7. chuť podle kyselosti.
- Vzhled a vůni hodnotíme u jablka v celku.
- Pro každý hodnocený parametr vypočteme nejprve
průměr od všech degustátorů a výsledné bodové hodnocení u jednotlivých vzorků
získáme součtem průměrů
(nejméně 7x1 = 7 a nejvíce 7x9 = 63 bodů).
Klasifikační bodová stupnice pro organoleptické hodnocení jablek.
1. Vzhled plodu – hodnotíme plod v celku:
9 - lákavý, krásný
7 - pěkný
5 - průměrný, nezaujme
3 - nepěkný
1 - odpudivý
2. Vůně plodu – hodnotíme plod v celku:
9 - velmi silná příjemná
8 - silná příjemná
7 - silnější příjemná
6 - slabá příjemná
5 - slabá, nevýrazná
4 - zcela neznatelná
3 - slabá nepříjemná
2 - silná nepříjemná
1 - velmi silná nepříjemná
Další vlastnosti hodnotíme na odkrojcích
3. Tloušťka slupky: (jde o hodnocení jako konzument )
9 - velmi tenká, zcela neznatelná
7 - tenká, téměř neznatelná
5 - střední, znatelná, ale nevadí
3 - silná, při jídle vadí
1 - velmi silná, nepříjemná
Při hodnocení jako producent je stupnice obráceně
4. Charakter konzistence:
9 - velmi dobrá, příjemná, rozplývavá, avšak ne příliš měkká
7 - dobrá, kvalitní
5 - průměrná, hrubší nebo měkká
3 - nekvalitní, drsná nebo částečně moučnatá
1 - řepovitá, tuhá nebo zcela moučnatá
5. Šťavnatost:
9 - velmi šťavnatá
7 - dobrá, šťavnatá
5 - středně šťavnatá
3 - málo šťavnatá, sušší
1 - zcela bez šťávy
6. Chuť podle celkového dojmu:
9 - výtečná, harmonická
7 - dobrá
5 - průměrná, nezaujme
3 - podřadná
1 - odporná
7. Chuť podle kyselosti:
9 - velmi sladká
8 - sladká
7 - nasládlá
6 - navinule sladká
5 - sladce navinulá
4 - slabě navinulá
3 - navinulá až nakyslá
2 - slabě kyselá
1 – kyselá
U některých zveřejněných degustací na našich webových stránkách najdete redukovaný počet hodnocených parametrů, ty lze srovnávat jen podle výsledného pořadí, nikoli podle celkově dosažených bodů.
Pozor - u degustací z VŠÚO Holovousy je hodnocení slupky jako producent, nejsilnější slupka je hodnocena 9 body – plody lépe snášejí přepravu (zda se dají plody konzumovat se slupkou, producenti zřejmě nezohledňují).