Podrobné rady do zahrady na každý den
Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.
Kontrolujte uskladněné ovoce, vyberte nahnilé a méně kvalitní plody. Ty zdravé můžete ještě použít pro zpracování na kompoty, usušit apod.
Uskladněné ovoce bude třeba začít pravidelněji kontrolovat, v teplejších prostorách bude pak interval i kratší. Ideálním teplotním rozmezím pro skladování je 2-5 °C. Pokud nemáme možnost aktivního větrání, je možné častěji za bezmrazých dnů opakovaně větrat. Dbejte na na to, aby bylo v prostorách dostatečně vlhko. Při větším poklesu teploty kolem 0 °C dochází často rychle k hnědnutí dužniny a tím rychlému znehodnocení uskladněných plodů. Ve skládce se pak projevují závažná abiotická poškození, kterými jsou plody znehodnoceny - hořká pihovitost a rozpad dužniny plodů u jablek a sklovitost dužniny.
Z houbových chorob se setkáte nejčastěji s moniliovou hnilobou, skládkovou strupovitostí a plísní šedou.
Rada pro: 23. PROSINEC