Podrobné rady do zahrady na každý den
Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.
U slabšího řezu budeme mít hroznů sice víc, ale budou drobné s nekvalitními bobulemi. Čím více starého dřeva na keři necháme, tím lépe snáší zimní mrazy. Větší množství starého dřeva vyžadují některé stolní odrůdy a odrůdy náchylné ke sprchávání. Mladší révové hlavy řežeme později.
Velmi plodné odrůdy stříháme na 3-4 výhony (tažně) pouze se 4 až 6 očky na každý m2 pěstební plochy, málo plodné odrůdy s menšími hrozny až na 10-12 oček /m2. Na řezání tažňů a čípků upřednostňujeme jednoleté dřevo s průměrem 8-12 mm.
Jednoleté dřevo vyrůstající přímo ze starého dřeva je tzv. jalové (méně plodné), proto ho přednostně využíváme pro řez na krátké zásobní čípky. Některé odrůdy mají spodní očka na jednoletém dřevě neplodná, potom volíme řez na delší tažně (Frankovka, Muškát Ottonel, Tramín červený, Veltlínské červené rané). Necháváme u nich přednostně dvaceti a více očkové tažně.
Vyšší zatížení očky nevede k vyšší úrodě, ale zahušťuje obrost a tím zvyšuje výskyt chorob a škůdců a snižuje kvalitu vyzrávání. Zejména stolní odrůdy nepřetěžujeme velkým množstvím plodného dřeva, protože pak kvalita hroznů klesá a navíc i jejich staré dřevo je nevzhledné.
Podle způsobu vedení révy vyvazujeme tažně k opoře vodorovně do oblouku, čímž omezíme apikální dominanci a podpoříme rovnoměrný vývin všech letorostů na tažni.
Podrobné informace o zapěstování kmínku u pěstitelského tvaru révy vinné autora Pavla Pavlouška - viz. časopis Zahrádkář 2010/1.
Rada pro: 28. ÚNOR