Podrobné rady do zahrady na každý den
Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v tomto období. Podmínkou je ale teplota nad bodem mrazu trvající několik dnů po skončení delšího mrazového období. Přestárlé ovocné stromy musíme prořezávat (zmlazovat) vždy hlouběji, aby se do koruny dostalo co nejvíce světla. Strom by měl na tento zásah během vegetace reagovat bujnými přírůstky, které v pozdějším období prořezáváme - průklestem v předjaří (v době vegetace probíráme pouze výhony slabší a zahušťující obrost), k hlubšímu řezu se vracíme opětovně až po 4-5 letech. Každou vzniklou ránu po řezu pilkou, zahladíme nožem (žabkou) a zatřeme ochranným nátěrem - fermežovou, latexovou nebo balakrylovou nevýraznou barvou, štěpařský vosk se v tomto období špatně roztírá a dobře nepřilne. Kde u starších stromů již nemůžeme počítat se zahojením ran (při průměru větví větším než 8 cm), dáme přednost i jinak nepřípustným pahýlům o délce až 50 cm, obzvláště na střední větvi. Pahýl chrání lépe než velké zatřené řezné rány.
Průklest v tomto období děláme u jádrovin (jabloní a hrušní) a drobného ovoce - rybízu a angreštu, které patří k nejméně choulostivým dřevinám. Zimní řez u těchto dřevin je nutné ukončit během února. Peckoviny nyní v bezlistém stavu neřežeme, vede to často k prohlubování klejotoku a k následným poškozením a nemocem u peckovin.
Rada pro: 23. LEDEN