Stručný výkladový slovník

pro mladé a začínající zahrádkáře

Hesla od písmena:

Hledat heslo:

Mangan - Mn

Mikroelement. Široké uplatnění ve fyziologických funkcích. Aktivace enzymů při fotosyntéze, nepostradatelný je při výstavbě chloroplastů a tím se i nepřímo podílí na syntéze chlorofylu. Proto je řada příznaků jeho nedostatku podobná s Fe, případně i Mg.

Nedostatek se projevuje po vápnění půd. U jednoděložných rostlin střední listy šednou, později přecházejí v hnědnoucí až hnědě ohraničené protáhlé skvrny. Snižuje se turgor buněk a následkem je lámání horní části listů - nabývají pomačkaného vzhledu. S prohlubujícím se nedostatkem dochází k nekrózám a postupnému odumírání rostlin. U dvouděložných je na mladých až středně starých listech mozaika drobných chlorotických skvrn (je zaměnitelná s příznaky některých virových chorob, nebo poškození např. sviluškami). Nedostatek vyvolává u brambor na hlízách zvýšený výskyt obecné strupovitosti, jako důsledek omezení příjmu Mn po vápnění.

Nadbytek se může projevit jen na silně kyselých půdách a u rostlin nesnášejících kyselá stanoviště, často souvisí s nedostatkem P a Mo. Příznaky jsou podobné jako u jeho nedostatku - většinou se vytvářejí hnědé drobné skvrny na starších listech a zasahují i nervaturu (což při jeho nedostatku není).


698

Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.

Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.

Zpět na výpis všech hesel