Stručný výkladový slovník
Macerace
1. jeden ze způsobů extrakce rostlinných surovin, hlavně drog z léčivých rostlin, kdy se takto z nich získávají snadno rozpustné látky. Jedná se o několikahodinové vyluhování při teplotě 15-20°C, vyšší teploty se nepoužívají aby nedošlo k poškození kvality (bílkoviny, slizy).
2. m. ovoce a zeleniny je v konzervárenském průmyslu ztekucování produktů, nejčastěji působením vybraných enzymových preparátů majících pektolytickou aktivitu. Působením enzymů je rozkládána střední buněčná lamela rostlinného pletiva a dojde k uvolnění jednotlivých buněk. Současně je vhodným způsobem produkt homogenizován (míchání, mletí) a získávají se takto kalné dřeňové šťávy, jako základ dalšího technologického postupu. V nejširším smyslu lze pod pojmem m. rozumět jakékoliv rozmělnění surovin na "mokré cestě".
687
Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.
Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.