Stručný výkladový slovník

pro mladé a začínající zahrádkáře

Hesla od písmena:

Hledat heslo:

Hořčík - Mg

Makroelement. Je součástí chlorofylu a chloroplastů, aktivuje enzymové reakce fotosyntézy - účastní se přímo tvorby cukrů, bílkovin a disimilačních pochodů (vzájemná a podmíněná účast Mg a P). Působí na koloidní stav protoplasmy a svou schopností neutralizovat organické kyseliny se podobá Ca.

Nedostatek se projevuje na starších listech, kdy je hořčík ze starších orgánů odbouráván a transportován k využití v mladších orgánech. Zvýšený a dlouhodobý nedostatek má za následek omezení zeleného zbarvení a nerovnoměrné rozložení chlorofylu ve starších listech - vznikají typické chlorózy. U jednoděložných rostlin korálkovitá mozaika (u obilnin), nebo pruhovitost (u kukuřice). U dvouděložných rostlin se na starších listech mezi žilnatinou objevují světlejší zprvu nažloutlé zóny, žilnatina s bezprostředně přilehlými pletivy zůstávají zelené. Při prohlubujícím se nedostatku chlorotické části odumírají a starší listy postupně opadávají. Tyto změny mohou být doprovázeny purpurovým zabarvením jako při nedostatku fosforu, což přímo potvrzuje spolupůsobení obou prvků.
Nadbytek se v našich přirozených podmínkách prakticky nevyskytuje. Případně může být vyvolán v souvislosti s vysokou hodnotou pH půdy a působil by podobně jako Ca.


387

Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.

Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.

Zpět na výpis všech hesel