Stručný výkladový slovník
Burčák
Kvasící révový mošt. Je oblíbeným nápojem v některých vinařských oblastech. V moštu rozptýlené kvasinky mu dávají typické kalné žlutošedé zabarvení. B. je nápojem bohatým zejména na vitamíny skupiny B, odrůdové aromatické látky, cukry a organické kyseliny. Velmi chutným nápojem může být odkalený mošt, který pomaleji kvasí a má výraznější odrůdový charakter. Podle stupně kvašení se mění chuť b., což také vystihují jeho lidové názvy. Zpočátku je sladký (slaďák), s vrcholem kvašení je nejteplejší a nejpitelnější. Alkohol který se ale z něho velmi rychle uvolňuje se za spolupůsobení CO2 velmi rychle dostává do krve. Následuje nepříjemný zlom chuti, kdy se objevuje chuť mýdlová (mydliňák), ta brzy mizí a nakonec převládají kyseliny (řezák).
1657
Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.
Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.