Stručný výkladový slovník
Vápenec mletý (MV)
Získává se rozemletím přírodního vápence a je používán k úpravě (zvýšení) pH půdy. K výrobě jsou používány vápence s různým obsahem uhličitanu vápenatého, důležitý je také obsah hořčíku a podle jakosti pak i křemíku, železa a hliníku. Účinnost MV závisí nejen na obsahu vápníku a hořčíku, ale také na jemnosti mletí. Čím menší je velikost částic, tím je vyšší účinnost. Působení vápenců po aplikaci je pozvolné, hlavně u vápenců dolomitických a dolomitů (obsahují Mg). Z tohoto hlediska je možné jejich použití při úpravě pH na všech půdách, přednostně však na půdách lehčích, propustnějších s nižší sorpční a pufrovací schopností.
1473
Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.
Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.