Degustace brambor

Degustace brambor se staly již tradicí pro mnohé základní organizace.

předchozí následující
Hodnocení salátových odrůd bramboru 8. prosince 2019

Bylo hodnoceno 7 níže uvedených salátových odrůd bramboru. Vařeno bylo ve vodě na 2. stupni elektrického sporáku po dobu 17 minut a ponecháno ještě chvíli v horké vodě. 

Ani jediná nebyla rozvařena, všechny mají varný typ A. Hodnocení provedeno na vychlazených hlízách.

Výsledek

Došlo ke následné změně barvy dužniny proti hodnocení nevařených hlíz dne 30. listopadu 2019:

  • ztmavnutí dužniny o stupeň výš - ANTONIA, BABY LOU obě z kategorie žlutá do kategorie tmavo-žlutá
  • změna barvy dužniny o stupeň níž -  MONIQUE, TORENIA obě z kategorie tm.žl. do kategorie žlutá
  • ostatní  -  GOLD MARIE, GLORIETTA, LAVIE  zůstaly ve stejné kategorii tm.žl. 
  • nejtužší konzistenci měly - ANTONIA, BABY LOU, LA VIE
  • malou chybu v chuti měly odrůdy - GLORIETTA, MONIQUE

Všechny uvedené odrůdy jsou svými vlastnostmi špičkové pro použití do bramborového salátu. Popsané odchylky nemají vliv na kvalitu salátu.

Jde o moje a manželčino hodnocení, jiný může mít toto hodnocení odlišné. Rád bych toto hodnocení  porovnal s dalším hodnotitelem. Všechny odrůdy byly pěstovány na mém poli,  dusík nepřekročil 70 kg/ ha v přepočtu.


Miroslav Muška

zpět