Prázdninový provoz kanceláře

Kancelář je v období letních prázdnin
od 1. 7 - 31. 8. 2024 uzavřena.

V případě nutnosti volejte p. Šustkové tel: 724 862 881. 

Možnost idividuální domluvy.

Netradiční recepty

Taky se u Vás v rodině dědí nejrůznější rodinné recepty jak nejlépe a nejchutněji uchovat úrodu ovoce a zeleniny?  Střežíte si je jako rodinný poklad? Tady se s vámi o takové recepty chceme podělit.

předchozí
Džem z hroznového vína


Ve  skleničce vypadá jako luxusní, hustý kompot, hlavně kvůli křehkým oříškům.  Džemy tohoto typu jsou na Středním východě  důležitou a nedílnou součástí tradičního uvítacího ceremoniálu. Jí se lžičkou a dostanete k němu sklenici ledové vody.


Přísady:
  • 1kg bobulí hroznů bez jadérek
  • 2 citrony na tenké plátky
  • 750g želírovací cukr nebo cukr krystal
  • 100g pekanových ořechů, lehce opražených
  • 75ml brandy

Postup:
  1. Hrozny, citrony a cukr dáme do kastrolu, promícháme, přiklopíme a necháme několik hodin, aby pustily šťávu.
  2. Uvedeme do varu a pak za stálého míchání vaříme na střednímplameni 1 - 1½ hodiny
  3. Džem je správně hustý, když vařečkou přejedeme středem kastrolu a zůstane nám "cestička"
  4. Odstavíme džem, necháme několik minut usadit. Tím  zabráníme, aby ovoce kleslo ve sklenici ke dnu. Vmícháme oříšky a brandy. Naplníme do sklenic a uzavřeme
  5. Trvanlivost 2 roky

Stejným způsobem se připravují fíky, čerstvé datle, broskve a meruňky. Pekanové oříšky můžete nahradit opraženými vlašskými ořechy nebo mandlemi. Místo citrónů lze použít pomeranče, místo brandy rum nebo pomerančový likér.



24. 2. 2023 - zpět na zprávy