Prázdninový provoz kanceláře
Kancelář je v období letních prázdnin
od 1. 7 - 31. 8. 2024 uzavřena.
V případě nutnosti volejte p. Šustkové tel: 724 862 881.
Možnost idividuální domluvy.
Netradiční recepty
Taky se u Vás v rodině dědí nejrůznější rodinné recepty jak nejlépe a nejchutněji uchovat úrodu ovoce a zeleniny? Střežíte si je jako rodinný poklad? Tady se s vámi o takové recepty chceme podělit.
Džem z hroznového vína
24. 2. 2023 - zpět na zprávy
Ve skleničce vypadá jako luxusní, hustý kompot, hlavně kvůli
křehkým oříškům. Džemy tohoto typu jsou na Středním východě důležitou
a nedílnou součástí tradičního uvítacího ceremoniálu. Jí se lžičkou a dostanete k němu sklenici ledové vody.
Přísady:
- 1kg bobulí hroznů bez jadérek
- 2 citrony na tenké plátky
- 750g želírovací cukr nebo cukr krystal
- 100g pekanových ořechů, lehce opražených
- 75ml brandy
Postup:
- Hrozny, citrony a cukr dáme do kastrolu, promícháme, přiklopíme a necháme několik hodin, aby pustily šťávu.
- Uvedeme do varu a pak za stálého míchání vaříme na střednímplameni 1 - 1½ hodiny
- Džem je správně hustý, když vařečkou přejedeme středem kastrolu a zůstane nám "cestička"
- Odstavíme džem, necháme několik minut usadit. Tím zabráníme, aby ovoce kleslo ve sklenici ke dnu. Vmícháme oříšky a brandy. Naplníme do sklenic a uzavřeme
- Trvanlivost 2 roky
Stejným způsobem se připravují fíky, čerstvé datle, broskve a meruňky. Pekanové oříšky můžete nahradit opraženými vlašskými ořechy nebo mandlemi. Místo citrónů lze použít pomeranče, místo brandy rum nebo pomerančový likér.
24. 2. 2023 - zpět na zprávy