![](obr/bannery/158.jpg)
Netradiční recepty
Taky se u Vás v rodině dědí nejrůznější rodinné recepty jak nejlépe a nejchutněji uchovat úrodu ovoce a zeleniny? Střežíte si je jako rodinný poklad? Tady se s vámi o takové recepty chceme podělit.
1 kg červené cibule, 2 stroužky česneku,70 g olivového oleje vhodného na vaření, 3 snítky tymiánu,1 hřebíček,1 bobkový list, 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného alternativního sirupu), mořská sůl, čerstvě mletý pepř, (chilli), 250 ml vinného octa, 500 ml portského vína Ruby Porto
Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na
stejná kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej
na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli i
česnek restovat dokud nezavadnou a nezesklovatí.
Do hrnce přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř,
sůl a ještě pár minut restujte. Poté stáhněte výkon a za občasného
míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se veškerá šťáva
nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po
karamelu.
Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy portské víno a
vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se neodpaří
1/2 tekutiny. Tedy opět vznikne sirupovitá šťáva kolem cibule a pokud
vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po
vychladnutí každopádně ještě šťáva zhoustne.)Tato fáze bude trvat
přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou
barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě hlavním
klíčem dokonalého výsledku. Servírovat jej můžete ihned a nebo uložit
do sterilních sklenic a zavařit.
12. 10. 2023 - zpět na zprávy