Tucet jablečných dobrot z Hoštětína

  1. Obrácená jablečná buchta podle pastiera

8 jablek (podle potřeby i více), skořicový cukr, vanilkový cukr, 6 vajec, 300 g krystalového cukru, 210 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva

Čokoládová poleva: 90 g másla, 90 g cukru, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce solamylu

Žloutky ušleháme s cukrem, bílky zvlášť. Obě pěny spojíme a přidáme mouku s práškem do pečiva. Na plech položíme papír na pečení a na něj nahrubo nastrouháme jablka. Jablka ochutíme jako štrúdl (skořicový cukr, vanilkový cukr, rozinky, ořechy). Na jablka nalijeme těsto a dáme na 20-30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °°C. Upečenou buchtu necháme vychladnout, pak ji překlopíme na tác nebo plech, opatrně oddělíme papír a polijeme čokoládovou polevou připravenou za tepla smícháním výše uvedených ingrediencí.

 

  1. Drobenkový koláč objímajících se milenců

250 g hrubé mouky, 100 g cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, 100 g másla, 1 vejce, máslo na pokladení na povrch (před pečením)

Náplň: 300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechů, cukr podle chuti

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání posýpky na koláč). Nožem vmícháme vejce. Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačíme lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny.

 

  1. Jablkový koláč se sněhem

6 žloutků, 200 g rostlinného tuku, 300 g moučkového cukru, 150 ml vlažného mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g posekaných ořechů

Náplň: 2 kg letních jablek i se slupkou, 1 vanilkový cukr

Sníh: 6 bílků, 150 g krystalového cukru

Tuk umícháme s cukrem a se žloutky, přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a dáme péct.

Jablečnou náplň připravíme dušením na kousky nakrájených jablek s vanilkovým cukrem.

Bílkový sníh ušleháme na párou. Po upečení těstového základu na něj navrstvíme horkou jablkovou náplň, bílkový sníh, celý koláč posypeme posekanými ořechy a dáme do trouby ještě na 10 minut dosušit při nejslabším nastavení trouby.

 

  1. Jablečná bábovka z ráje od Adama a Evy

3 jablka, 3 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 300 ml oleje, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce rozinek, 100 ml rumu, šťáva z ½ citronu, strouhanka na vysypání

Griliáš: 2 lžíce nasekaných oříšků, 2 lžíce cukru, 1 lžíce másla, rum slitý z rozinek

Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na 200 °°C.

Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme, dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.

 

  1. Vodníkovy žabí huby plněné jablky

300 g hladké mouky, 250 g tuku (cukrářské Lukany), 1 vejce, špetka soli, 3-4 lžíce mléka, trocha cukru, 30 g droždí

Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

 

  1. Skřítkova dobrůtka z jablíček

250 g mletého cukru, 250 g polohrubé mouky, 200 ml ohřátého oleje, 250 ml vlažného mléka, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový nebo skořicový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 350 g jablek, ořechy, rozinky a čokoláda – podle chuti

Do mísy dáme suché přísady a dobře je promícháme. Pak přidáme olej, mléko, vejce a těsto dobře vymícháme – až se dělají bubliny. Hotové těsto předěláme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Na těsto nastrouháme jablka, posypeme nasekanými ořechy a rozinkami a dáme upéct do trouby. Upečený koláč podle chuti polijeme rozpuštěnou čokoládou.

 

 

  1. Netažený závin z jablíček z Jahodiska

250 g hladké mouky, 50 g másla, 1 vejce, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sůl

Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem, vypracujeme těsto. Vyválíme dva záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.

 

  1. Křupavá jablečná nohavica s vodičkou z pramene

400 g hladké mouky, 1 Hera, 1 vejce, 200 ml vody, sůl

Všechny suroviny rychle propracujeme na hladké těsto, aby se neohřívalo. Bochánek dáme na 15 minut do chladu (do lednice) a pak rozdělíme na 4 díly. Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a jablky s cukrem, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme dokřupava.

 

  1. Jablečný koláč s pudinkem podle mlsných koček

1 listové těsto, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 1 větší balíček piškotů, 1 vejce, jablka, moučkový cukr, skořice

Listové těsto rozdělíme na 2 díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech tak, aby těsto přesahovalo po krajích. Těsto potřeme vajíčkem, nastrouháme na něj jablka, posypeme skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a poklademe místo vedle místa piškoty.

Připravíme pudink (už příliš nesladíme), který nalijeme na piškoty a necháme chvíli vychladnout. Poté rozválíme druhou část listového těsta, které položíme na pudink a na krajích spojíme se spodní, přes okraj přesahující plát těsta. Povrch potřeme vejcem a pečeme.

 

  1. Dobré mufínky strážce lesa

1 hrnek celozrnné mouky pšeničné, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek otrub, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, polovina hrnku Hery, 1-2 žloutky, ½ hrnku krystalového cukru či medu, 2 banány, šťáva z citronu, ¾ hrnku zakysané smetany, jogurt nebo mléko, jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod.

Nejdříve smícháme oba druhy mouky, otruby, prášek do pečiva a sodu. V druhé misce utřeme Heru, žloutky, cukr (med). K této směsi přidáme rozmačkané banány zakapané citronem a zakysanou smetanu. Pokud je směs hustá, přidáme jogurt nebo mléko. Obě části smícháme dohromady, vmícháme sníh z 1-2 bílků. Přidáme jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod. Formičky vymastíme máslem a pečeme asi při 180°C.

 

  1. Jablečné řezy od kravičky u vysokého dubu

Těsto: 300 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 250 ml šlehačky na šlehání, 5 g mletých mandlí, ½ prášku do pečiva

Náplň: 4 jablka, 100 g cukru, 80 ml rumu

Drobenka: 50 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g hrubé mouky, 50 g cukru, 50 g mletých mandlí

Jablka nakrájíme na kostičky. Roztavíme cukr na karamel, vsypeme jablka a 5 minut dusíme. Zalijeme rumem, promícháme a necháme vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Ušleháme šlehačku a smícháme s vajíčkovou směsí. Přidáme mouku s kypřicím práškem a mandlemi. Plech vymažeme a vysypeme. Rozetřeme na něj polovinu těsta, poklademe polovinou jablek. Následuje vrstva těsta a na něj zbytek jablečné náplně. Posypeme drobenkou a pečeme 40 minut při 160°C.

 

  1. Jablkové kostky z receptáře paní sovy

1 kg jablek, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky, šťáva z jednoho citronu, kokos na obalování

Oloupaná jablka nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou a uvedeme k varu. Jablka zcela rozvaříme a rozmixujeme dohladka. Dáme je zpět do kastrolu, přidáme cukr a pudink rozmíchaný v ¼ l vody a krátce povaříme. Hotovou hmotu dochutíme šťávou z citronu, promícháme a nalijeme na menší plech přibližně do výše 3 cm. Necháme v chladu zatuhnout do druhého dne. Ztuhlou jablečnou hmotu nakrájíme na kostky asi 3 x 3 cm a důkladně obalíme v kokosu.