Recepty z Jablečných slavností x

Jablečné řezy

3 vejce , 1,5 sklenice cukru, 3 sklenice hladké mouky, 2 sklenice strouhané cukety, 1 sklenice oleje, 1 lžička sody, trochu prášku do pečiva, kakao

Krém:

1 tvaroh, 150 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 3/4 másla

Vejce s cukrem ušleháme. Zamícháme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené řezy pokryjeme tvaroh. krémem a posypeme skořicovým cukrem.

 

Perník s jablky

2 jablka, 300 g hladké mouky, 200 g cukru, 50 g medu, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 8 lžic mléka, 1 prášek do perníku

Poleva:

200 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu, červená potravinářská barva

Jablka nakrájíme na malé kostky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 35 minut.

Moučkový cukr a šťávu z citronu spolu se dvěma lžícemi vody utřeme v hladkou polevu, kterou obarvíme barvou. Pak potřeme vychladlý perník.

 

Jablečník

240 g polohrubé mouky, 240 g krystalového cukru,150 g rozehřátého tuku, 4 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva, 1 vanilkový cukr, 600 g nastrouhaných jablek, 1 lžička mleté skořice

Ve větší misce smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme vejce, tuk, jablka, skořici. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při teplotě 180 °C.

Netažený závin

250 g hladké mouky, 50 g másla,1 vejce, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sùl

Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Vypracujeme těsto. Vyválíme 2 záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.

Dobrota z jablek

150 g mletého cukru, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 200 ml oleje,1 prášek do pečiva,

1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 1/4 l mléka, 350 g nastrouhaných jablek,100-150 g nasekaných ořechù

Poleva:

80 g másla, 80 g mletého cukru, 1/2 pudinkového prášku, 1,5 lžíce horkého vody, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa

Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upeču. Vychladlý moučník polijeme polevou.

Žabí huby plněné jablky

300 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, špetka soli, 3-4 lžíce mléka, trocha cukru, 30 g droždí

Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

Jablková roláda

4 vejce, 180 g cukru, 6-8 lžic hladké mouky, 250 g nastrouhaných jablek, skořice a cukr na posypání jablek

Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.

Jablkový koláč

2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 100 ml oleje, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky skořice, 1 balíček rozinek, 3 vejce, trocha mléka, 3 hrnky na kostičky nakrájených jablek

Ingredience smícháme (jablíčka vmísím až na konec), upeču. Polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

 

Drobenkový koláč   

8 velkých jablek, 500 g polohrubé mouky, 200 g másla, 300 g pískového cukru, 2 vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, rozinky, mandlové lupínky, sekané ořechy – dle libosti na dochucení

V misce smícháme mouku s cukrem, nožem rozsekám čerstvý tuk a rukou jej v mouce a cukru lehce rozdrolíme, čímž vznikne potřebná drobenka. Tuto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme stranou a do zbývajících dvou třetin přidáme vejce a prášek do pečiva a kakao, které naneseme na plech. Na povrch rozvrstvíme strouhaná jablka (společně s rozinkami, ořechy či mandlemi). Na povrch koláče rozprostřeme zbývající díl drobenky. Pečeme zvolna asi půl hodiny.

Jablková buchta

4 vejce, hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, lžička kakaa, 1/2 lžičky skořice,

půl hrnku oleje, 4 hrnky nakrájených jablek

Vejce s cukrem utřeme a přidáme moku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Kakaové řezy s jablky

80 g tuku, 250 g cukru, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Krém:

170 g mletého cukru, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce horké vody, 70 g másla

Těstové ingredience smícháme, přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Potřeme připraveným krémem (máslo do krému přimíchám až jako poslední). Na povrch postrouháme čokoládu, mandle. Lépe péci z 1,5 dávky.

 

Vrstvené jablkové řezy

200 g tuku, 130 g moučkového cukru, 3 žloutky, 2-3 lžíce bílého jogurtu, 400 g polohrubé mouky,

1/2 balíčku prášku do pečiva, tuk na vymazání plechu

Náplň:

1 kg jablek, 500 g měkkého tvarohu, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 150 g pískového cukru,

Rozinky, vlašské ořechy, 3 bílky

Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.

Těsto na plechu potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C zvolna upečeme.

Příprava náplně:

Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.

Drobenkový koláč

250 g hrubé mouky, 100 g cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, 100 g másla, 1 vejce, máslo na pokladení na povrch (před pečením)

Náplň:

300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechù, cukr

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání drobenky na koláč). Vmícháme vejce.

Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačím lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny.

Jablkové koláčky

400 g oloupaných jablek, 1 lžíce citronové šťávy, citronová kůra, 60 g tuku, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce šlehačky, 125 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Tuk s cukrem, citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem rozšleháme do pěny. Zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem a šlehačku. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájená jablka, která jsme pokapali citronovou šťávou. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou kladu hromádky těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut. Po upečení posypeme cukrem. Z tohoto předpisu připravíme 8 jablkových koláčků.  

Jablečná bábovka s oříškovým griliášem

3 jablka, 3 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 300 ml oleje, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanil.  cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce rozinek, 100 ml rumu, šťáva z pùl citronu, strouhanka na vysypání

Griliáš:

2 lžíce nasekaných oříškù, 2 lžíce cukru, 1 lžíce másla, rum slitý z rozinek

Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na 200 °C.

Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.

 

Tyrolský závin

250 g hladké mouky, 80 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr,

1 kypřicí prášek do pečiva, špetka soli, skořicový cukr, rozinky, krouhaná jablka

Mouku, polovinu prášku do pečiva, smíchaný moučkový a vanilkový cukr a trošku citronové kůry dobře promícháme na válu. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a 6 lžic rozpuštěného másla. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl vložíme na připravený koláčový plech, posypeme jej osmaženou strouhankou, na ni položíme nakrouhaná nebo nakrájená jablka (můžeme přidat i jednu hrušku). Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky či mandlemi, troškou strouhanky a pokropíme rozpuštěným máslem. Přikryjeme druhým dílem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova v dobře prohřáté troubě asi 30 až 45 minut.

 

Jablkové medové řezy

400 g polohrubé mouky, 250 g práškového cukru, 100 g medu, 60 g másla, 3 vejce, 300 g nastrouh.  Jablek, 60 g nasekaných ořechù, 200 g kakaa, půl lžičky skořice, 1 kypřicí prášek do pečiva

Celé vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, až se tvoří pěna. Přidáme jablka, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát vyklopíme. Vychladlý posypeme cukrem a nakrájíme na úhledné řezy.

 

Jablkový koláč se zakysanou smetanou

6 jablek, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 150 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, 1 lžíce citronové šťávy, citronová kůra, sůl, 3 lžíce lískových ořechů, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 225 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu,100 g zakysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce škrobové moučky,

3 lžíce džemu

Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka. Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem. Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka. Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

 

Mufínky s jablky

500 g nastrouhaných jablek, 500 g hrubé mouky, 400 g moučkového cukru, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, rum (podle chuti), ořechy, rozinky

Vše smícháme, těstem naplníme mufínkovou formu nebo košíčky a pečeme.

 

Tvarohový koláč

150 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 125 g mléka, 150 g jablek, 1 vejce, 50 g másla, polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva, kysaná smetana, vanilkový cukr, jahody, maliny

Do tvarohu vmícháme vlažné máslo, vejce, mléko, sůl, mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přisypeme strouhaná jablka a vlijeme do formy lehce vymaštěné olejem. Pečeme dozlatova a na talíři přelijeme smetanou s cukrem a ovocem.

 

Kynuté koláče s náplní z jablek

1 kg hladké mouky speciál (může být i celozrnná),2 lžíce sádla, másla nebo Hery,1 šlehačka, mléko dle potřeby, 2 balíčky kvasnic (42 g), 2 žloutky, ušlehané bílky ze 2 vajíček, 1 lžička soli,

200 g krystalového cukru

Náplň:

asi 2 kg jablek, cukr, vanilkový nebo skořicový cukr, rozinky, nasekané oříšky

Posýpka:

hladká mouka, mletý cukr, máslo

Kvasnice dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, šlehačku, tuk, žloutky, kvasnice, dle potřeby mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí dáváme velkou lžící hromádky na moukou vysypaný vál a plníme vychladlou náplní.

Náplň připravíme z asi 2 kg jablek, které okrouháme a dusíme s trochou cukru na kaši. Podle potřeby podléváme vodou. Přidáme vanilkový nebo skořicový cukr. Můžeme přidat rozinky či nasekané oříšky.

Na koláče dáme trochu jablek a posýpku. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 °C.

 

Jablkový koláč

2 hrníčky mouky, 1 hrníček mletého cukru, 1 malá lžička jedlé sody, 2 malé lžičky skořice, 1 balíček rozinek, 100 ml oleje, 3 vejce, trocha mléka, 3 hrníčky na kostky nakrájených jablek

V míse smícháme všechny ingredience. Jablka vmícháme až nakonec. Upečeme a po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem.

 

Dobrota z jablek

150 g mletého cukru, 250 g polohrubé mouky, 200 ml oleje, 250 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 celá vejce, 2 lžíce rumu, 350 g jablek, 100-150 g sekaných ořechù

Poleva:

80 g másla, 80 g mletého cukru, 2,5 lžíce kakaa, polovina balíčku vanilkového pudinku,

1,5 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu

Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na 200 °C.

Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.

 

Jablečný řez

500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 Hera nebo 250 g Ramy, 1 kypřicí prášek do pečiva, 3 lžíce mléka,

5 lžic jemného krystalového cukru

Jablečná nádivka:

1,5 kg jablek, 8 lžic krystalového cukru, 2 vanilkové pudinky

Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.

Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

 

Ořechový koláč s jablky

100 g polohrubé mouky, 100 g jemného krystalového cukru, 100 g mletých ořechù, 100 g másla nebo Hery, 1 vejce, polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

Jablečná náplň:

3 velká jablka, 1 vanilkový cukr, hrst strouhanky

Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.

 

Jablečné řezy s bezé čepicí

Na 24 kouskù:

200 g másla, 200 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, sùl, 4 vejce, 350 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 4 lžíce mléka, 2 lžičky strouhané citronové kùry, 150 g kokosové moučky, 2 kg jablek, 4 lžičky citronové šťávy, 100 g mletých mandlí, 150 g moučkového cukru

Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.

Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.

Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.

Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.

Tip:

Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.

Jablkové řezy s tvarohem

4 vejce, 4 lžíce oleje, 200 g polohrubé mouky, 160 g cukru krupice, 1 balíček želé

Náplň:

400 g jablek, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru krupice, 1 lžíce citronové šťávy, 500 g měkkého tvarohu,

100 g moučkového cukru

Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při 160 °C. Korpus vyklopíme a studený překrojíme na polovinu.

Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.

Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.

Povrch polijeme uvařeným želé.

 

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 4 vejce, 100 ml mléka, 100 ml oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, 5–6 středních jablek, 150 g hrubě sekaných ořechù, 2 vejce, 1 smetana, 100 g cukru krupice,

1 vanilkový cukr

Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.

Nepravý tažený závin

250 g hladké mouky, sùl, 50 g másla, 1 vejce, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, jablka, strouhanka, skořice, ořechy, rozinky

Na vále smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo. Nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Těsto vypracujeme a vyválíme na dva záviny, které klasicky plníme jablky, rozinkami, ořechy, strouhankou. Posypeme skořicí.

 

Makové řezy s jablky

5 vajec, 400 g mletého cukru, 200 ml oleje, 300 g polohrubé mouky, polovina sáčku prášku do pečiva,

100-200 ml vlažné vody, 150 g namletého máku, 1 kg na měsíčky nakrájených jablek, pergamenový papír, tuk na vymazání plechu, strouhanka na vysypání plechu, čokoládová poleva a kokos na ozdobení

Pět žloutků utřeme s 250 g mletého cukru, přidáme olej, polohrubou mouku a polovinou pečícího prášku. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků. Sníh také vmícháme do těsta a podle potřeby přidáme ještě 100 až 200 ml vlažné vody. Třetinu těsta oddělíme a vmícháme do něj 150 g mletého cukru a umletý mák.

Plech vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem, posypeme strouhankou. Poklademe na měsíčky nakrájenými jablky. Na jablka rovnoměrně nalijeme makové těsto a na to dvě třetiny těsta bílého. Pečeme.

Upečené vyklopíme, odděláme pergamenový papír a vychladlé poléváme čokoládovou polevou a sypeme kokosem.

 

Jablkové koblihy s tvarohem

4 vejce, 60 g másla, 150 g pískového cukru, 1/4 lžičky soli, 1 citron, 500 g hladké mouky, kostka droždí, 500 g tvarohu, 300 g na kostičky nakrájených jablek, tuk na smažení

Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.

 

Jablečný dort s vanilkovým krémem

Na 12 kouskù:

125 g másla, 250 g hladké mouky, 100 g cukru, sùl, 1 vejce, 1 kg drobných jablek, 500 ml mléka,

500 ml smetany, 2 sáčky vanilkového pudinku, 2 žloutky, 4 lžíce mandlových plátků

Mírně změklé máslo smísíme s moukou, 60 g cukru, solí a vejcem.

Těsto dáme mezi dvě potravinářské fólie a vyválíme z něj placku. Vyložíme jí dortovou formu, okraje vytáhneme vzhůru a prsty je přitlačíme ke stěně formy. Formu dáme na 30 minut do chladničky.

Troubu rozpálíme na 180 °C. Oloupeme jablíčka a omyjeme. Vydlabeme jádřince a ovoce vyrovnáme do formy.

Odebereme několik lžic mléka, rozpustíme v něm pudink a rozšleháme žloutky. Zbývající mléko svaříme se smetanou a cukrem. Přilijeme pudink a za stálého míchání metličkou ho uvaříme. Pudink nalijeme na jablíčka, posypeme mandlemi a dáme do trouby.

Pečeme asi 45 minut. Dort necháme ve formě vychladnout.

 

Jablečný závin z tvarohového těsta

500 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 250 g rostlinného tuku (Stela), 2 vejce, sùl, jablka, skořice,

rozinky, ořechy, vejce na potření

Postupujeme jako při přípravě klasického závinu.

 

Jablkové řezy Milena

500 g strouhaných jablek, 400 g moučkového cukru, 500 g hrubé mouky, 3 vejce, 3 lžíce rumu (mléka), 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g strouhaných ořechù, citronová kůra

Hotový moučník nelze příliš dlouho skladovat, díky obsahu jablek vlhne. ářčáář

 

Jablková buchta

4 vejce, 1 hrnek mletého cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 lžička kakaa, půl lžičky skořice, půl hrnku oleje, rozinky, ořechy, 4 hrnky nakrájených jablek

Utřeme vejce a cukr. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici, olej. Po promíchání přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Znovu zamícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě.

Jablková bábovka

180 g mletého cukru, 180 g polohrubé mouky, 180 g rozpuštěné Hery, polovinu balíčku prášku do pečiva, lžíce skořice, 3 vejce, 4 jablka na kostičky

Vše smícháme a pečeme 45 minut.