Přednášky 2023 - články a foto

další

 

Obr: 41265.jpg Obr: 41266.jpg Obr: 41267.jpg Obr: 41262.jpg Obr: 41264.jpg
Obr: 41263.jpg Obr: 41050.jpg Obr: 41051.jpg Obr: 41052.jpg Obr: 41040.jpg

Přednáška na téma „Novinky a trendy v jádrovém ovoci

spojené s degustací některých odrůd“

Ve čtvrtek 2. února 2023 se v sále S3 Sokolovny v Boskovicích konala poslední z přednášek pořádanýchZákladní organizací Českého zahrádkářského svazu Boskovice, a to na výše uvedené téma.
Posluchače přivítala předsedkyně zahrádkářského spolku Věra Bártová a představila přednášejícího pana Ing. Dušana Nesrstu. Přednášející přivezl vybrané vzorky jablek z poslední provedené degustace v Lysicích pořádané pro pozvané hosty. Většina byla od českých pěstitelů, menší část pak na ukázku ze zahraničí. Všechny dovezené vzorky byly vystaveny a postupně nabídnuty k degustaci. Byly to tyto nové a starší oblíbené odrůdy:
  Rubinette Rosso  Sirius    Karneval  Kreja
  Topaz  Lucy  Ueb 1851  Goldrush
  Admiral  Otava  Melrose  Rucla
  Rubelit  Bel – El  Bonita  Orion
Úvod byl věnován podnožím, jejich charakteristice a použití. V našich podmínkách se jedná nejčastěji o podnože M9, M26 a M106.
Každá z odrůd jablek byla popsána, jakým křížením vznikla, její odolnost proti chorobám, způsob střihu, chemického ošetření, doba sklizně a konzumace, doporučený způsob pěstování a charakteristické vlastnosti jako sladkost, tloušťka slupky, barva, vůně apod.
Byli jsme seznámeni s nejbližšími prodejnami stromků podle požadavků (staré odrůdy, kvalita zboží, sadba a pěstování stromků ve stěnách). Doporučeno je sázet stromky vždy na podzim mimo broskvoní, které máme nechat na jaro. Pokud jde obecně o stříhání stromků platí, že jarní střih jde na dřevo, letní na květ.
V diskuzi byly zodpovězeny dotazy na konkrétní požadavky odrůd jádrovin i peckovin při ročním ošetřování stromů. 
Autor textu i fotografií: Josef Plch



Přednáška na téma „Zahrada pro radost a užitek. Pěstování, postupy a sledy pěstování zeleniny, hnojení skupin zeleniny“

 

Ve čtvrtek 26. ledna 2023 se v sále S3 Sokolovny v Boskovicích konala další z přednášek pořádanýchZákladní organizací Českého zahrádkářského svazu Boskovice, tentokrát na téma „Zahrada pro radost a užitek. Pěstování, postupy a sledy pěstování zeleniny, hnojení skupin zeleniny“.

Posluchače přivítala předsedkyně zahrádkářského spolku Věra Bártová a představila přednášející paní Ing. Hedviku Horňanskou, která vedla 30 roků zahradnictví v Lysicích a mimo jiné se orientovala na rekonstrukce a zakládání ovocných i okrasných zahrad. Shrnula základní principy, které je nutné u této činnosti sledovat a zabezpečit. Jde především o polohu, velikost, určení a orientaci zahrady. Koordinovala požadavky vlastníků s ohledem na období využívání a ošetřování zahrady. Prostor dostaly i předzahrádky, používané materiály a zásady pro jejich uplatnění. Zmínila se o ošetřování trávníků, kačírku, mulčovacích materiálů a ostatních zahradních prvků. Dotkla se i volby používané květeny.

V úvodě druhé části přednášky se věnovala paní Horňanská popisu důležitosti zeleniny a jejího významu pro naše zdraví. Seznámila nás stručně se složením základních druhů zeleniny a důležitosti potřeb našeho těla. Zelenina obsahuje především:

  -  bílkoviny, tuky a hydrouhličitany (např. sója má 36 % bílkovin, maso jen 20 %)

  -  všechny druhy vitamínů

  -  minerální látky

Zdůraznila význam draslíku pro naše tělo, je obsažen především v luštěninách a zelené zelenině (dávat přednost bílým fazolím před barevnými). Vysvětlila princip draslíko - sodíkové pumpy – způsob předávání živin lidským buňkám. Posluchači dostali návod, jak je možné se dostat k potravinářskému draslíku a jak jej používat v kuchyni.

Postupně přešla na různé nemoci (od prevence různých druhů rakoviny, prostaty, bolesti kloubů apod.) a poskytla radu, jak je eliminovat za pomocí minerálů a zeleniny. Sdělila i několik konkrétních a vyzkoušených postupů, které postiženým pomohly lépe než chemie v lécích či zamezily zbytečné operaci.

Přednášející se dále věnovala problematice pěstování zeleniny. Pro nás nezvyklé byly její náměty od setby semen, postupu ošetřování sazenic, a to tak, aby s tím bylo co nejméně práce (minimalizace plení, zalévání). Je potřeba zajistit základní potřeby rostlin, a to je:

  -  vzduch i pro kořeny (substrát s pískem, důležitost mikroorganismů)

  -  světlo

  -  teplo (při klíčení více i za cenu tmy – zakrytí)

  -  voda (po vyklíčení již méně a rovnoměrně)

  -  správná půda, hnojení do půdy, na list (dává přednost Cereritu před NPK)

Poslednímu bodu bylo věnováno více času. Bylo hovořeno o rozdělení zeleniny na odrůdy 1. až 3. tratě. Druhy, které vyžadují čerstvé hnojení a ty, které potřebují již rozložené hnojivo a chudou půdu. To souvisí se střídáním plodin na pozemku.

Do první tratě (čerstvé hnojení na jaře) patří plodová zelenina např. rajčata, papriky, okurky, tykve.

Do druhé tratě (hnojení na podzim) řadíme především košťáloviny, kořenovou zeleninu, cibuloviny.

Listová zelenina jako je salát, špenát mangold, šrucha zelná, pohanka (mimochodem násobně více rutinu má v listech než v plodech), řeřicha, hrášek – hnojení na list.

Vzhledem k širokému tématu přednášky a vymezené době již nezbyl dostatečný čas na všechny dotazy v krátké diskusi. Paní Horňanská nám proto ochotně sdělila svoje kontakty s nabídkou, že nezodpovězené dotazy ráda vyřídí telefonicky (608 734 126) nebo nejlépe e-mailem (zivah@seznam.cz).

Na závěr předsedkyně spolku př. Bártová pozvala přítomné na poslední přednášku letošního cyklu, která se bude konat 2. 2. 2023 opět v „Modrém salónku“ a připomněla, že zahrádkářská prodejna se otevírá již 1. února 2023 se změněnou provozní dobou.

 

Autor textu i fotografií: Josef Plch




Přednáška na téma „Zdraví jako životní styl“

Druhá přednáška z letošního přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve čtvrtek dne 19. ledna 2023 v 18.00 hodin v sále S3 /modrý salonek/ Sokolovny v Boskovicích.
Přednášku provedla paní Žaneta Hudcová, DiS – diplomovaná nutriční terapeutka. Přednášející i účastníky přednášky přivítala předsedkyně spolku př. Věra Bártová. Mluvené slovo bylo provázeno připravenou výstižnou prezentací.
Následky nezdravého životního stylu jsou v podstatě dva, a t
  - rozvoj nadváhy (styl hruška a styl jablko) 
  - zdravotní problémy
Hlavní příčiny tohoto stavu jsou především:
  - sedavý způsob života
   - nedostatečná fyzická aktivita - stačí 3-4x týdně procházka
- nedostatek a kvalita spánku (spánková hygiena)
- jídlo před spánkem - složení a množství
- relaxační hudba, četba - ne televize, horory, internet, stres
- prostředí - ne agresivní, ale uklidňující, klid
  - vliv chronického stresu
  - je individuální, dán prací, kolektivem, má míru únosnosti
  - stravovací návyky
- minimalizovat konzumaci továrně zpracovaných hotových potravin (nevíme,
  z čeho a jak bylo připraveno ….)
- nepřejídat se
- nesmyslné diety
Zdravým životním stylem rozumíme:
  - vyvážená strava - měla by obsahovat
  - bílkoviny  20 – 30 %
  - tuky  30 %
  - sacharidy  40 – 50 %  naučit se, co patři do které skupiny
  - fyzická aktivita
  - index TDEE – malá, lehká, střední, velká a způsoby měření, spotřeba kalorií
  - index tělesné hmotnosti BMI
  - metabolický výdej BMR - byly uvedeny příklady měření
  - psychická pohoda
  - pitný režim
  - kolik pít a co zapíjet – záleží na podmínkách, pít rovnoměrně
  - co pít – vodu, čaje, méně kofoly, džusů
  - pozor na CO2 – způsobuje řídnutí kostí
Zásady zdravé výživy:
  - jíst 5x denně a přiměřeně
  - důležité snídat – nastartuje metabolismus
  - maso libovější – nezáleží na druhu, jíst co mi chutná (na co mám)
  - sýry jen do 30 % tučnosti
  - jogurty raději tučnější (3,5 %), bílé, marmeláda jen domácí nebo med
  - uzeniny jen kvalitní
  - tuk   - studená kuchyně – olivový
  - teplá kuchyně – slunečnicový i řepkový, ale nesmí se přepálit
  - celozrnné pečivo, bílé jen málo
- brambory zasytí a mají málo kalorií, vhodná i rýže a těstoviny, ale mají více
  kalorií
- 200 g ovoce, 300 g zeleniny na den
Následovala dlouhá a velmi obsáhlá diskuse k přednášenému tématu.
Přednášku ukončila předsedkyně spolku př. Věra Bártová a pozvala všechny zájemce na další přednášku, která se bude konat dne 26. ledna 2023 od 18. hodiny na téma „Zahrada pro radost i užitek. Pěstební postupy a sledy pěstování zeleniny, hnojení skupin zeleniny“.

Autorka textu i fotografií: Jana Plchová




Přednáška na téma „Pěstování broskvoní, nektarinek, meruněk   a peckovin v podmínkách boskovického regionu“


První přednáška z letošního přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve čtvrtek dne 12. ledna 2023 v 18.00 hodin v sále S3 /modrý salonek/ Sokolovny v Boskovicích.

Přijel za námi odborník na tuto problematiku, pan Ing. Stanislav Boček, Ph.D., z Mendelovy Univerzity Brno. Přednášejícího i účastníky přednášky přivítala předsedkyně spolku př. Věra Bártová. Následně se ujal slova pan Ing. Boček a během téměř dvouhodinové přednášky předal přítomným řadu zajímavých a vysoce odborných informací z oblasti pěstování teplomilných a jiných peckovin. Mluvené slovo doplnil názorným grafickým zpracováním a fotografiemi.

Přednášející se věnoval obecným zásadám úspěšného pěstování ovocných stromů, a to zejména:

- meruněk – 200 – 250 m. n. m., teploty vyšší než 8,5 °C (duben – září 16-17°C), roční srážky nad 500 mm, vysoká náročnost na půdu – středně těžká, písčito-hlinitá a hlinitá, expozice – první svahy vystupující z rovin, nutné proudění vzduchu (ne kotliny), orientace J, JZ a Z, na severních svazích je pozdější kvetení.

- broskvoní – mají vyšší mrazuvzdornost v květu, průměrná roční teplota min. 9°C, nadmořská výška do 200 m. n. m., roční úhrn srážek min. 500 mm, nutná závlaha, expozice – chráněná místa u zdi, mírné svahy orientované k J, JZ i JV. Sázejí se na jaře, řezání probíhá za vegetace, do konce srpna se provádí letní řez. Po jarní výsadbě se provádí hluboké zakrácení, terminál je odstraněn v bylinném stavu již ve školce. Broskvoně se musí každoročně řezat.

- mandloní – u nich jsou vysoké nároky na teplotu min. 9°C, nadmořská výška do 250 m. n. m.

- višní – patří k nejméně náročným ovocným druhům, půda má být hlinitopísčitá, nesnáší příliš těžké a zamokřené půdy

Dále zmínil pěstování třešní a slivoní. Přednášející hovořil rovněž o významu a zvláštnostech řezu peckovin a přidal informace o živočišných škůdcích peckovin.

V závěru přednášky dostali přítomní účastníci prostor na dotazy, které se týkaly pěstování sloupcových broskvoní, výsadby broskvoní, dírkovitosti či padlí na broskvoních.

Přednášku ukončila předsedkyně spolku př. Věra Bártová a pozvala všechny zájemce na další přednášku, která se bude konat dne 19. ledna 2023 od 18. hodiny na téma „Zdraví jako životní styl“.

 

Autorka textu i fotografií: Jana Plchová