Přednášky 2019 - články
Přednáška na téma :
"Jak sušit ovoce, zeleninu, byliny, květiny, jejich využití a ukázka vzorků"
Zájemci o toto téma se sešli ve
čtvrtek 28. února 2019 v sále S3 Sokolovny v Boskovicích a určitě
nebyli zklamáni. Náš spolek tentokrát požádal paní Boženu Dvořákovou
z Boskovic, aby se podělila o svoje bohaté mnoholeté zkušenosti
v oblasti sušení ovoce, zeleniny, bylin a květin. Svoji přednášku
přehledně rozdělila do jednotlivých oblastí a začala nám předávat informace.
Sušení se začala věnovat společně s manželem před 50 lety, kdy začali
sušit jablka, hrušky a švestky, postupně přidávali další ovoce. Zúčastnili se
výstav v Litoměřicích, Olomouci, Třebíči a dalších místech. V letech
Paní Dvořáková se dále věnovala
obecným pravidlům, která je nutno dodržovat pro kvalitní sušení, což
představuje nejstarší trvanlivý způsob uchování potravin. Nejprve využívala pro
sušení troubu, později kvalitní sušičku, která má sice vyšší pořizovací cenu,
ale nižší spotřebu energie. Sušička musí mít nastavitelnou teplotu a je třeba
zajistit dobrou prosušitelnost. Při přesušení ovoce natáhne vzdušnou vlhkost a
ovoce zvláční nebo se může dát do sladkého nálevu. Pro uskladnění je vhodné
použít tmavé sklenice se zabroušeným hrdlem nebo čtyřlitrové sklenice
s umělohmotným víčkem. Při skladování ve tmě vydrží usušené ovoce 1 – 2
roky bez snížení kvality. Nevhodné je ukládání usušeného ovoce do plátěných
pytlíků nebo papírových sáčků – může dojít k plesnivění.
V průběhu večera byly
promítnuty ukázky z televizních pořadů, ve kterých paní Dvořáková
vystupovala i se svým manželem. Mezi těmito ukázkami hovořila paní Dvořáková
podrobněji o sušení ovoce, zeleniny, bylinek i květin. Před závěrem přednášky
nabídla přítomným ochutnávku cukroví vyrobeného ze sušeného ovoce, kterou
připravovala v průběhu minulých tří týdnů. Musíme konstatovat, že mezi
námi žije osobnost, která se svou pílí a zájmem o zpracování darů přírody
vypracovala na skutečného odborníka v této oblasti a zasloužila se o
zviditelnění našeho města v rámci celé republiky. Přednáška paní Boženy
Dvořákové byla pro nás skutečným zážitkem, na který budeme dlouho vzpomínat!
autorka textu i fotografií:
Jana Plchová
Přednáška na téma
„Plodová zelenina – okurky, dýně, cukety, lilek – sortiment odrůd, nároky
na pěstování, výživa, hnojení, ochrana“
4. přednáška
z letošního přednáškového cyklu se uskutečnila ve čtvrtek dne 31. ledna
2019 v 18 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích.
Tentokrát za námi přijela paní Ing. Lenka Lefnerová z ÚKZÚZ Brno.
Velkou část
svého vystoupení věnovala paní přednášející informacím o pěstování okurek. Ze
začátku uvedla rozdělení okurek na dvě skupiny, a sice na:
-
nakládačky (hruboostné a jemnoostné nebo-li hustoostné) a
-
salátové (polní – americký typ a skleníkové – holandský typ).
Pěstování okurek:
Nakládačky se v ČR pěstují
na
- vhodné klimatické podmínky – světlé
stanoviště, humózní půda vyhnojená chlévským hnojem. Nevhodná předplodina jsou
brambory nebo jahody.
- okurky vyséváme buď přímým výsevem nebo
používáme sadbu. Předpěstování provádíme v polovině dubna, rostlinky
potřebují dostatek světla, chlad v noci, teplo ve dne. Výsadba následuje
po cca 3 týdnech, když má rostlinka dva pravé listy, bílé kořínky, prokořeněný
bal. Hnědnutí kořínků znamená, že je nutno okurky již vysadit na stanoviště. Přímý
výsev probíhá mezi 10. květnem až polovinou května, osivo je inkrustované –
chrání před chladem po výsevu.
- vyséváme tzv. „na vodu“, do vlhkého
lůžka. Mulčování provádíme tmavou netkanou textilií i během vegetace. U
vertikálního vedení (vertiko systém) – mezi dřevěnou oporu napneme síť
s velkými oky. Tento způsob pěstování chrání proti plísni
- ošetřování za vegetace – nutná je
dostatečná závlaha. Okurky koření mělce, zaléváme méně často, ale důkladně ke
kořenům.
- výživa – přihnojujeme před kvetením
ledkem a dále hnojíme na list.
- sklizeň – sklízíme co nejčastěji denně
nebo jedenkrát za dva dny. Při přerostení plodů okurky hůře nasazují. Salátovky
stačí sklízet dvakrát týdně.
- choroby a škůdci – okurky napadají
virózy, bakteriální skvrnitost okurky, plíseň dýňovitých, sviluška chmelová,
třásněnky, molice, mšice.
- ochrana – na bakteriální skvrnitost okurky lze použít Šampión nebo
Kuprikol. Při plísni dýňovitých pomáhá preventivní postřik Akrobatem – opakovat
po 10 – 14 dnech. Sviluška chmelová – vyskytuje se při teplejším a suchém
počasí, tento roztoč saje na spodní straně listu. Třásněnky – sají pletivo,
vytváření malé stříbřité skvrnky. Molice – vysávají listy, které zasychají. Biologická
ochrana – dravé vosičky na mšice a molice, na svilušky a třásněnky platí draví
roztoči. Paní přednášejí radí, abychom nekombinovali chemickou a biologickou ochranu!
Registrované odrůdy:
53 odrůdy
nakladaček + 3 odrůdy nově; 45 odrůd salátovek + 10 odrůd nově
Nakládačky
Anya – raná hybridní okurka;
Valerie – hruboostná;
Vanesa – jemnoostná
Salátovky
Ofelie – raná, hybridní, skleníková;
Marlen – polní, americký typ;
Melany a Balada – skleníková, holandský typ;
Efendi – na pole i do skleníku;
Beth-Alpha, Captain, Myronas, Krakros – holadský typ (hadovka);
Delicius a Kalimero – skleníková
Tykev
Existují
různé barvy, tvary i velikosti. Rozlišujeme tykev obecnou, muškátovou,
velkoplodou, fíkolistou a lagenárii.
tykev muškátová (máslová) - hodí se
dobře na saláty, lze konzumovat i syrové plody
tykev velkoplodá (Goliáš) – odrůda Gigante
tykev Hokaidó – obsahuje
betakaroteny, zinek, má hodně dužniny a je všestranně využitelná
tykev fíkolistá – používá se na podnože
lagenárie – pěstuje se v tropických a subtropických oblastech,
u nás ve sklenících
tykev obecná – patizony, cukety, dýně, okrasné tykvičky
špagetová tykev – při oloupání se dužnina rozpadá na vlákna
Pěstování tykví:
- teplomilné, hluboké, propustné
půdy, na kompostu
- z přímého výsevu,
výjimečně předpěstováním
- sejeme několik semen do hnízda,
potom jednotíme
- vyžaduje hodně vody a
pravidelnou a vydatnou zálivku
- bývá
napadána padlím
Existuje u
nás 28 odrůd tykve obecné – Yellowgirls – dýně, Trend – kulatá cuketa, Eso – dýně, Amador – bílá cuketa, Nireas
– krémová cuketa, Goldcresh…
Lilek vejcoplodý
- teplomilný, vyžaduje slunečnou
polohu, hlubokou půdu, má dlouhou vegetační dobu, pěstujeme
z předpěstované sadby
- po vysetí se má přikrýt
netkanou textilií, teplota
- přepichujeme, když má 2 pravé
listy
- pěstujeme ve skleníku nebo ve
fóliovníku, nesnáší průvan
- za vegetace přihnojujeme
draslíkem (NPK)
- při ovlhčení listů chytá
houbové choroby, nutno zalévat ke kořenům, pozor na padlí
- na rostlině ponecháme maximálně
4 větve s jedním plodem
- sklízí se, když je slupka pevná
a lesklá
- při
napadení sviluškou použít Vertimex
Je
registrováno 9 odrůd – např. Laura,
Nero, Gobi, Luisa, Bayadera, Pana corbului 36…
nově: 3 odrůdy
Na závěr
přednášky se paní Ing. Lefnerová zmínila krátce o paprikách a rajčatech a
zodpověděla dotazy přítomných, kterých se sešlo 40.
Přednášku ukončila tajemnice spolku př. Věra Bártová, která poděkovala přednášející a pozvala přítomné na další akce – členskou schůzi dne 20. 2. 2019 v 18.00 hodin ve velkém sále Sokolovny v Boskovicích a přednášku konanou dne 28. února 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích na téma „Jak sušit ovoce, zeleninu, byliny, květiny, jejich využití a ukázka vzorků“ – přednášející bude paní Božena Dvořáková z Boskovic.
Autorka textu i fotografií: Jana Plchová
Přednáška na téma
„Nejzávažnější choroby a škůdci na zahradě od jara do podzimu“
Třetí přednáška z letošního
přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve
čtvrtek dne 24. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny
v Boskovicích. Přijel za námi odborník na tuto problematiku, pan Ing. Jan
Růžička, AgroCS a. s., Česká Skalice.
V několika úvodních větách
nás seznámil s předmětem podnikání firmy AgroCS, a. s., a jejími
aktivitami v tuzemsku i mimo území ČR (rašeliniště v Bělorusku). Jde
o rodinnou firmu ve vlastnictví dvou rodin s ročním obratem 1,8 mld. Kč.
Pokračoval statistickými údaji o zemědělské produkci v ČR – vypěstujeme 31
% spotřeby ovoce = 124 000 tun = 12,5 kg/osobu; 13,5 % spotřeby zeleniny =
78 000 tun = 7,8 kg/osobu; 21 % spotřeby brambor = 13,7 kg/osobu (před 10
lety to bylo 15 %).
Dále se přednášející věnoval různým
vlivům na výskyt chorob a škůdců:
Vliv počasí a ekologie:
- průměrná
teplota za posledních 50 let se zvýšila o
- snížení záchytu vody
v souvislosti se způsobem hospodařením
- extrémy (sucha, povodně,
tropická vedra, holomrazy, kroupy)
- větší nebezpečnost mrazíků
- odsíření elektráren
- zákaz „rizikových“ účinných chemických
látek
- nabývají na významu choroby
„padlí“; došlo k mírnému omezení pravých plísní
- nárůst škůdců – roztoči,
svilušky (sucho, teplo), vlnovníci (švestky, hrušně).
Omezování chorob a škůdců
mechanickou cestou:
- šlechtitelské metody (rezistentní
a odolné odrůdy)
- pěstitelské
metody (vhodná stanoviště, osevní postupy, střídání plodin, výživa, hnojení, zdravé osivo, vodní režim)
- mechanické způsoby (ruční sběr,
lepové pásy)
- proprašování substrátu
- biologické metody
Omezování chorob a škůdců chemickou
cestou:
- pomocí přípravků na ochranu
rostlin, je zajištěna dostatečná účinnost při správném použití
- tato cesta je pro hobby trh
stále omezována
K jednotlivým škůdcům:
zavíječ zimostrázový
– jeho housenka dělá na buxusu
holožír
– ochrana: Červivost STOP,
SpinTOR, Karate se ZEON technologií, 5CS
– postřik musí
proniknout k housenkám uvnitř keře, rostliny je nutné pravidelně
kontrolovat od druhé poloviny března
do října
vlnatí červci u orchidejí
– červec paprsčitý
- samičky vylučují vosková vlákna
nebo vatu
- ochrana: Rock Effect, Mospilan
20SP, Mšice Molice STOP
- provádí se postřik i zálivka,
máčení kořenů, mechanická očista – kartáček a mýdlová voda
octomilka japonská –
dokáže kladélkem rozříznout jahody, třešně, višně
vrtule višňová a třešňová
– napadá višně i třešně těsně před sklizní; lze použít přípravek SpinTOR
tmavka švestková – nový
škůdce z Asie, u napadeného ovoce najdeme pecky s výletovými otvory;
jedná se o blanokřídlý hmyz, létá po odkvětu a klade do měkké pecky vajíčka,
tam se vyvíjí larvička – výskyt ve východních Čechách a na severní Moravě.
Chemická ochrana není v ČR povolena, nutné je odstraňování a likvidace
opadaných mumifikovaných plodů.
Choroby v jednotlivých měsících roku:
únor – březen
broskvoně – kadeřavost,
listy jsou napadené houbou
Ochrana: měďnaté fungicidy
Champion 50WG, Kuprikol 50; ošetření je nutno za 2-3 týdny opakovat organickými
fungicidy Dithane DG Motec, Thiram Granulo. Ideální je však Kadeřavost STOP.
Jeden postřik se dělá před rašením, druhý na začátku rašení.
březen – duben
Vyskytují se přezimující škůdci
formou vajíček, larev nebo zámotků (vajíčka mšice, svilušky).
Používáme přípravky na bázi olejů
- Přezimující škůdci STOP, Rock Effect.
Aplikujeme v době rašení.
Olejové přípravky lze použít k přírodní dezinfekci skleníků.
duben – červen
U jabloní a hrušní se vyskytuje strupovitost
a padlí (bělavé moučnaté povlaky na listech a plodech).
Ochrana: preventivně Thiram
Granulo, Dithane DG, Neotec – pro kurativní ošetření.
Na višních a meruňkách můžeme
najít moniliovou spálu (úžeh).
Ochrana: Moniliová spála STOP,
Talent (višně, meruňky, broskvoně).
Termín ošetření: na začátku
kvetení, podruhé při dokvétání.
duben – květen
U nás se vyskytuje roztoč
vlnovník trnkový (10 – 15 let), kterého omezuje časně jarní ošetření
olejovými přípravky. Biologická ochrana – dravý roztoč. Také lze použít Sulku
na začátku rašení. Také se vyskytuje vlnovník hrušňový.
Na švestkách můžeme najít pilatky
– ochrana RELDAN 22 (i na jabloně a švestky); v Polsku mají přípravek
MOSPILAN 20 SP (neškodí včelám, stříkání se provádí na konci kvetení);
dávkování
Na pilatku švestkovou a
obaleče švestkového používáme RELDAN 22 nebo MOSPILAN (na pilatku) a
Červivost STOP (na obaleče).
duben – srpen
Na okrasných rostlinách se
vyskytují molice, které sají na rubu
listů, vylučují medovici a škodí tím, že vylučují jedovaté látky, po kterých se
rostliny kroutí, usychají, šíří virové choroby.
Ochrana: na začátku výskytu
škůdce použijeme Mšice Molice STOP.
Dále se na okrasných rostlinách
vyskytuje padlí nebo rez (padlí u
begónií) – proti tomu lze použít přípravek ORTIVA, Choroby růží STOP. Na černou
skvrnitost růží se uplatní v květnu přípravek TALENT a preventivně Choroby
růží STOP.
duben – říjen
U tújí najdeme hnědnutí listů a odumírání větví.
Ochrana – od poloviny července do
konce září v intervalu 10 – 14 dní používáme přípravek DITHANEM DG Neotec,
ORTIVA, Talent. Je rovněž vhodné jehličnany přihnojit hořčíkem (hořká sůl).
Mezi další škůdce patří:
Plži – plzák španělský (portugalský), slimák největší, slimáček
polní. Na ně se přípravky aplikují večer – FERRAMOL a pak přípravky na bázi
Metaldehydu – agresivní jed (pozor na domácí mazlíčky).Lze využít i parazitické
hlístice.
Rzivost hrušně – přezimuje na jalovcích, na jaře spóry přelétávají
vzduchem na kvetoucí hrušně. Ochrana: Talent – 1x před květem, 2x po odkvětu
hrušní DITHANE DG Neotec. Také by mohla pomoci izolační vzdálenost
květen – srpen
Na švestkách najdeme mšice, na
černém nebo červeném rybízu se vyskytují mšice.
Jako ochranu můžeme použít MOSPILAN 20 SP, Mšice Molice STOP, Pirimor 50 WG,
Plenum, Rock Effect, KARATE, Symfonie lesk 3 v1, případně lze na mšice použít kopřivový výluh.
Biologická ochrana proti mšicím –
slunéčko sedmitečné, jehož larva
dokáže sežrat až 200 mšic.
Svilušky – nejsou vidět, nemají rády vlhko. Ochrana: Nissorun 10
WP, Sviluška STOP, Rock Effect.
Třásněnky – jsou velké
Vrtule třešňová – zde je důležitý termín dle signalizace, výskyt
v období, kdy kvete černý bez; ochrana: Mospilan, RELDAN 22. Vhodné jsou
rané třešně, které nestačí vrtule napadnout.
Angrešt a hnědé padlí angreštové – ochrana: Americké padlí STOP,
Kumulus WG, Discus, Rock Effect. Stříkáme před květem a po odkvětu.
květen – červen
brambory – ochrana:
Plevele v bramborách STOP – likviduje i pýr plazivý a ježatku, nepůsobí na
vytrvalé plevele z oddenků; Trávy v záhonu STOP – hodí se i do
skalek, na trávovité plevele, pýr plazivý – účinek 2 – 3 měsíce.
Na mandelinku bramborovou se
používá MANDELINKA STOP.
Přednášku ukončila tajemnice spolku př. Věra Bártová, poděkovala přednášejícímu a pozvala přítomné na další přednášku na téma „Plodová zelenina – okurky, dýně, cukety, lilek – sortiment odrůd, nároky na pěstování, výživa, hnojení, ochrana“. Přednáška se koná ve čtvrtek 31. 1. 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích.
Autorka textu i fotografií:
Ing. Jana Plchová
Přednáška na téma:
„ Drobné ovoce – novinky a způsoby pěstování, řez – maliny, ostružiny, rybízy, angrešty. Netradiční ovoce – kiwi, aronie, oskeruše, bez černý, dřín obecný, kaštanovník, kdouloň, meruzalka, mišpule, muchovník, rakytník, růže, zimolez“
Druhá přednáška z letošního
přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve
čtvrtek dne 17. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny
v Boskovicích. Tentokrát za námi přijel odborník na tuto problematiku, pan
Ing. Dušan Nesrsta z ÚKZÚZ Lysice.
Postupně se věnoval informacím o
odrůdách angreštu, rybízu, jahodníku, maliníku, malinoostružiníku, zimolezu
kamčatskému, kanadským zahradním borůvkám, bezu černému a v závěru
přednášky zmínil moruši, muchovník olšolistý, mišpuli německou, jeřáb, aronii,
oskeruši a kiwi.
ANGREŠT
trendem současnosti je pěstování
co nejméně trnitých odrůd, které jsou odolné vůči padlí. Forma angreštu může
být jednak keř – pravokořenný řízkovanec, jednak stromkový tvar – podnož
meruzalka zlatá.
a) citrónový obří – stará odrůda, velmi raná, vhodná do teplých poloh,
citlivá k padlí, zraje v červnu
b) Veliš, Zebín – odolné a velmi raně zrající odrůdy, zrají
v červnu
c) Niesluchovskij, Hinnonmaki Rot – zelená, žlutá i červená odrůda,
pěstují se v západní Evropě
d) Prima – raná odrůda, odolná vůči padlí, zraje v červnu až
červenci, plodná
e) Invicta – resistentní k padlí, zelená, plodná, zraje
v červnu až červenci; v době kvetení se doporučuje zkrátit výhony na
polovinu.
f) Dagmar – zraje v polovině července, je odolná vůči padlí, má
tenkou slupku, vhodná pro přímý konzum
g) Martleb – zraje v polovině července, vhodná k zavaření
h) Karmen – zraje v polovině července, vyžaduje každoroční
zkrácení výhonů na polovinu, což vede ke zvětšení plodů
ch) Rodnik – středně pozdní odrůda, dosti trnitý, má aromatické plody,
zraje koncem července
i) Dukát – středně pozdní téměř beztrnná odrůda, sladká, odolná vůči
padlí, zraje koncem července
Zajímavé odrůdy z hlediska
výnosu a odolnosti jsou například Kaptivátor
a Černý Neguš (nutný řez, sladká
odrůda, silně otrněná).
Karát – pozdní, chutná, aromatická odrůda kapkovitého tvaru
Zlatý fík – trpí botrytidou, citlivý k padlí
RYBÍZ
je samosprašný (červený, černý,
bílý, růžový – řeže se i hnojí na jaře, nechávají se tři výhony jednoleté, tři
výhony dvouleté a dva výhony tříleté, plané výhony je nutno odstranit, na zimu
svázat).
Rybíz bílý
Jeho výhodou je, že plody jsou
sladké, nepadají, vydrží dlouho na keři.
a) Blanka – zraje v červenci
b) Primus – roste kolmo, má dlouhý hrozen, zrání koncem července
c) Jantar, Orion – zraje v červenci, má větší bobule, dlouhý
hrozen
d) Viktoria – zraje v červenci až srpnu, sladká a plodná odrůda
s velkými bobulemi
Rybíz růžový
Komenský růžový – velmi plodná odrůda, kyselejší, zraje
v červenci – srpnu
Rybíz červený
a) Kozolupský raný – zrání v polovině července, má sladké bobule
b) Holandský korál – stromek, zraje koncem července
c) Losan, Tatran, Rubigo – zraje v srpnu
Rybíz černý
Nehodí se na stromkovou úpravu,
vylamuje se.
a) Bona – má krátkou stopku, velké bobule, je sladký, zraje začátkem
června
b) Vebus, Focus – zraje v polovině června až začátkem července,
má středně dlouhou stopku
c) Lota – zraje v červnu až červenci, vhodná do vyšších oblastí
d) Titania – zraje v červenci, švédská odrůda
e) Othelo, Viola – starší odrůdy, plodné, zrají začátkem července
f) Ben Hope, Lomond, Sharek – vhodné pro mechanizovanou sklizeň,
špatně dozrávají, jsou však odolné a zdravé
g) Tiben, Tisel, Triton – švédské odrůdy, zrají v červenci
JOSTA
(angrešt a černý rybíz) – je
citlivá k nízkým teplotám v době kvetení, zraje v červenci, má
řadu vitamínů
Pan přednášející doporučil
nekupovat „sloupovité“ angrešty a rybízy. Jde jen o reklamní trik a bez stálého
řezu je nelze udržet – vysvětleno proč.
JAHODNÍK
pěstovat ho co nejvýš, abychom se
nemuseli ke sklizni příliš ohýbat. Jedná se o rané ovoce s velkou
přizpůsobivostí ke klimatickým podmínkám. Původně jde o bahenní rostlinu, které
vyhovuje i hydroponické pěstování s hnojením do vody.
raně plodící odrůdy – Prima, Rosie, , Honeoye, Elkat (vhodný do vyšších poloh, sladká odrůda)
středně rané odrůdy (dozrávají na přelomu června a července) –
Elsanta, Darselect, Korona, Karmen (má velké plody)
nová odrůda – Poly – dává kvalitní a vysoký výnos
pozdě zrající odrůdy – Symphony, Pegasus, Redgauntlet, Florence
(velmi plodná a chutná)
remontantní odrůdy – první květy se otrhají, potom je úroda
v srpnu – Aroma, Calypso, Camarosa, Diamante, Everest, Kalypso (vynikající
odrůda)
Rujana – měsíční, chutná, voňavá a sladká odrůda vhodná
k pěstování na parapetu, nenáročná, plodí od června do září, množí se
semenem
MALINÍK
a) plodící na letošním výhonu – až do zámrazu, má větší množství
malin, ale nevalné chuti
b) plodící na loňském výhonu – má typickou chuť maliny
Patří sem odrůdy Bristol (malina
červená, sladká), Valentina (oranžová, italská, chutná po meruňce), Falgold
(sladká jako med), Polka (zraje na přelomu června a července a srpna a září)
c) plodící na podzim na letošním výhonu – odrůdy Autumn Blues,
Tulačen, Polana, Himbo Top, Apricot, Golden Blues – plodí v srpnu až říjnu
d) plodící na loňském výhonu v létě – tyto maliny zrají už
v červnu (Canby, Haritage, Rubín – velmi plodný a chutný; dále Glen Cloe,
Granát, Rafzmach – zrání koncem července)
Pan přednášející doporučuje
ořezat na jaře maliník 2 –
OSTRUŽINÍK
odrůdy: Arapaho, Blafl Satin, Polar – zrají
v srpnu, jsou beztrnné, hodně plodí, rostou kolmo. Po sklizni je třeba je
zakrátit na
Wilsonův raný – zraje v červenci, Reuben – zraje v září – jedná se o vzpřímené otrněné odrůdy
MALINOOSTRUŽINÍK
odrůdy: Čačanská (zraje v červenci až
srpnu), Thornfree (zraje
v září) – jedná se o poléhavé, rozkladité a beztrnné odrůdy
Loganberry – plazivá a šťavnatá odrůda, která je odolná vůči mrazu
ZIMOLEZ KAMČATSKÝ
vyžaduje vláhu a slunečnou
polohu, raší v únoru až březnu, kvete v dubnu, zralost nastává
v květnu až červnu, konec vegetace v srpnu. Je nutno mít alespoň dva
keře, po sklizni lze provádět dělení trsů.
odrůdy: Modrý triumf,
Holštýn, Remont, Blue King – sklízí se setřásáváním, na přímý konzum, navinulá
chuť.
KANADSKÉ ZAHRADNÍ BORŮVKY
- potřebují kyselou půdu
(rašelina + písek), kořeny rostou hluboko do země
- zalévat octovou vodou (1 dcl
octa na
- vyžadují vláhu, slunečnou
polohu, kyselé prostředí
odrůdy: Berkeley,
Bluecrop, Bluegold, Brigitta…..Patriot – sklízejí se ručně a postupně
BEZ ČERNÝ
kvete v červnu, vybarvuje od
srpna, zraje od poloviny září do začátku října, kulturním odrůdám stačí
pasterizace
odrůdy: Madelein, Matěj – zrání
v polovině září (www.vsuo.cz – Ing.
Kaplan)
KIWI
odrůdy Delicisoa, Artura,
Colomicta –vyžadují vláhu a oporu
Přednášku ukončila tajemnice
spolku př. Věra Bártová, poděkovala přednášejícímu a pozvala přítomné na další
přednášku na téma „Nejzávažnější choroby
a škůdci na zahradě od jara do podzimu“ – přednáší Ing. Jan Růžička, AgroCS a.
s., Česká Skalice. Přednáška se koná ve čtvrtek 24. 1. 2019 v 18.00 hodin
v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích.
Přednáška na téma
„Jak provádět výsadbu a řez jádrovin, peckovin a skořápkatého ovoce“
První přednáška z letošního
přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve
čtvrtek dne 10. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny
v Boskovicích. Přijel za námi odborník na tuto problematiku, pan Bc. Tomáš
Jan, z ÚKZÚZ Brno. V úvodu nás seznámil se změnami, které nastaly
v oblasti zkušebních ústavů – byl zrušen ústav v Želešicích.
Přednáška byla rozdělena na dvě
hlavní části. Nejprve zaznělo téma se
zaměřením na výsadbu stromků, termíny sázení, nákup materiálu, přípravu sázení,
postup a ošetření stromů. Poté následovaly informace týkající se řezu stromů, probírky, ochrany, hnojení, sklizně
a uskladnění úrody.
V první části zazněly tyto rady, doporučení a zkušenosti:
- výběr druhů, odrůd a stanoviště
provádět s ohledem na lokalitu a složení půdy
- na Vysočině se letní odrůdy
posouvají na podzimní sklizeň, podzimní na zimní
- u jabloní sázíme zákrsky,
polokmeny, kmeny
- velké ovoce – zásadně na
ověřených podnožích
- slivoně – vyšší kmenové tvary,
do horších podmínek – myrobalán; slivoňové podnože jsou vhodné do vlhčích
podmínek
- termín výsadby – podzim, mimo broskvoní
- materiál nakupovat na podzim, na jaře se prodávají zbytky
- stromek nesmí být nápadně
lehký, větvičky musí pružit (nesmí být vyschlý)
- kontejnerová výsadba – možno
sázet po celý rok, je větší pravděpodobnost uchycení stromu
- sázet stromky je nutno mimo
obvod koruny starého stromu; na místo, kde nejméně 5 let nic nebylo a je zde
„odpočatá“ půda
- do jámy pro výsadbu umístíme
dřevěný nebo železný kůl
- zastřihneme kořeny
- přihnojíme např. Cereritem, ale
ne přímo na kořeny
- lehce přišlápneme, nalijeme cca
- zásadně neřežeme korunku na podzim,
ale na jaře (v březnu)
- řezné rány ošetříme štěpařským
voskem
Řez stromů, probírka stromů, ochrana, hnojení, sklizeň a uskladnění
úrody
Správný řez stromů jsme mohli
sledovat na fotoprojekci, kterou přednášející průběžně komentoval.
Probírka – u jablek se provádí po tzv. červnovém propadu, necháváme
2 plody v trsu, u velkoplodých odrůd 3 plody. Přednostně odstraňujeme
jablko bez stopky – jinak dochází k poškození větviček. U meruněk
provádíme probírky v době, když jsou plody zhruba ve velikosti větší višně
(asi
Ochrana – ovoce lze pěstovat i bez ochrany, ale doporučuje se ji
provádět alespoň v rozsahu:
- švestky, slivoně – postřik do
květů proti pilatce švestkové; k omezení červivosti švestek lze použít
feromonový lapač (v květnu)
- broskve – postřik na jaře do
poloviny března měďnatým přípravkem
- slivoně, meruňky, broskvoně –
bývá na nich šarka, u tolerantních odrůd se virus objevuje na listech, ne na
plodech
Hnojení – u broskvoní použít na jaře NPK, dusík se přes zimu
vyplaví, nesmí se hnojit na podzim
Sklizeň a uskladnění – lidé často jablka sklízejí pozdě, jablka
nesmí uzrát na stromě. Zrníčka musí u zimních odrůd nahnědávat. Úrodu dáváme do
vlhkého a chladného sklepa bez zeleniny.
Text a foto: Ing. Jana
Plchová