Prezentace SEMO

další

 

Obr: 24144.jpg Obr: 24145.jpg Obr: 24146.jpg Obr: 24147.jpg Obr: 24148.jpg
Obr: 24149.jpg Obr: 24150.jpg Obr: 24151.jpg Obr: 24152.jpg Obr: 24153.jpg

Přednáška o pěstování česneku, cibule, pálivých papriček a novinky společnosti Semo, a. s., Smržice

 

  Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Boskovice uspořádala
ve středu 24. ledna 2018 od 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích již třetí  přednášku z letošního přednáškového cyklu.

  Přednáška byla zaměřena na pěstování česneku, cibule a pálivých papriček a byla spojená s informacemi o novinkách společnosti Semo, a. s., Smržice (www.semo.cz). Tentokrát za námi přijeli paní Ing. Věra Mazalová a pan Ing. Milan Smékal. První část přednášky byla věnována novinkám v sortimentu společnosti Semo v roce 2017/2018. Uvádím některé z informací, které na toto téma zazněly od paní Ing. Mazalové:

- celer řapíkatý Merlin – odolný proti vymrzání

- hrášek Johan – chutný, sladký

- cibule Karminka – vhodná do gulášů, velmi jemná, oválný tvar, pevná, pikantní chuť

- růžičková kapusta Danet F 1

- kedluben Purpuran – nedřevnatí, odolný vůči praskání

- paprika Spiralus – tenký beraní roh; Habanero white – pálivá

- petržel Efez – maxi – 80 semen na m2, vhodná pro dlouhodobé skladování, výrazná tolerance k padlí, v nabídce je předklíčená petržel (vložit do teplé země koncem dubna až začátkem května, vhodné je pěstování na hrůbcích)

- rajčata Pithagora F1 maxi – obří plody, vhodná do salátů, na pečení, váha 400 – 500 g, na čerstvý konzum; Jahodo – výtečná sladká chuť, odolné k praskání, výnosné rajce; Blumko – oválné, polorané, tolerantní k praskání; Tigrino – „cherry“, aromatické, velmi rané, pruhované zelenohnědé; Datlo a Vado – ponechat dva výhody

- ředkvička Katrena F1 – nevykvétá, raná odrůda pro celoroční pěstování, jemná, křupavá

- tykev muškátová Laura – sklizeň v září, váha 1 – 1,5 kg, 3 – 5 plodů, vhodná na polévku, do salátů i ke konzervování

- konopí technické KC Dora – na odvary, masti

  Dále paní Ing. Mazalová zmínila nové druhy svazenky, kukuřice, fazolí i květin (Zinia).

 

Pálivé papričky

  Vysévají se v lednu, mají dlouhou vegetační dobu, vyžadují 14 hodin svitu, teplotu 18°C, čínské varianty mají nad 500 000 SHU.

Odrůdy zmíněné paní Ing. Mazalovou:

Ostry F1 – pálivá placenta, světle zelená, 500–600 SHU

Draky F1 – 1 000 SHU

Pálivec (kozí roh)

Ohnivec (beraní roh)

Pálinda – 2 000-3 000 SHU (jablíčkový tvar, smetanový barva)

Damian, Kilián, Kristian – chilli papričky 35 000 SHU

Korál - má 30 000 SHU

Jalahof F1 – 10 000 SHU

Habanero - red, hnědé, orange

Naga Morich – paprika čínská;

Trinidad Moruga Scorpion – 1 200 000 SHU

Carolina Reaper – 2000000 SHU – nejpálivější paprička

  Získali jsme rovněž praktické informace ohledně konzumace pálivých papriček, které můžeme využít při kuchyňské úpravě. Pálivé papričky však nejsou vhodné pro každého.

 

Česnek

  V úvodu nás pan Ing. Smékal seznámil s rozdělením česneků na paličáky a nepaličáky, dále na ozimé česneky (paličáky, nepaličáky – širokolisté) a jarní – nepaličáky (úzkolisté).

Výběr stanoviště – zelinářské pozemky, úrodné, humózní a dobře provzdušněné, 4-5 let po cibulovinách, nesnáší přímé hnojení hnojem. Dále hovořil o výběru vhodné odrůdy, přípravě sadby, moření, výsadbě (co nejpozději na podzim – listopad kolem 9°C, spon 25-45 x 8-12 cm, hloubka sázení 6-8 cm, správná orientace stroužku). Vhodné je česnek nejprve namořit Sulkou, potom použít Gliorex – pomocný rostlinný přípravek. Sázet pouze sadbu z důvěryhodného zdroje, v uzavřeném balení s etiketou, kontrola přes ÚKZÚZ.

Ošetřování česneku – likvidace plevelů, půdního škraloupu, kultivace, ochrana, hnojení, odstraňování květních stvolů, závlaha. Česnek je plodina II. a III. trati, na podzim je vhodný cererit nebo NPK, na jaře hnojení dusíkem (ledek vápenatý, močovina, síran amonný). Celkově cca 0,3 – 0,6 kg N/100 m2, např. 2 – 4 kg LV/100 m2 rozdělíme do 2 – 4 dávek.

Ochrana, choroby - vyskytuje se houbomilka česneková, vlnovník česnekový – moření sulkou, rzivost (rez cibulová), fuzarióza, bílá selerotiniová hniloba. Vhodné je použít netkanou textilii, přípravek Karate – pokud je teplota 3-4 dny nad 10°C; existuje také fyziologická porucha – tzv. „uvaření“.

Sklizeň - určení termínu sklizně na základě počtu suknic (paličák 5 suknic, nepaličák 3-4 suknice), narovnání květních stvolů, poléhání natě (nepaličák). Následuje čištění a sušení.

Odrůdy:

- Karel IV. – fialový ozimý paličák, polopozdní odrůda, sklizeň mezi 15. – 20. 7., výrazná česneková chuť a aróma, velikost 80 – 100 g, stroužky v počtu 5 – 7 kusů, velmi dobře skladovatelný

- Václav – ozimý paličák, pozdní odrůda, 80 – 100 g, počet stroužků 7 – 9 kusů, sklizeň koncem července

- Štěpán – ozimý poloraný nepaličák, sklizeň v prvním týdnu v červenci, 10 – 12 stroužků, dlouhá skladovatelnost

- Ivan – ozimý paličák, poloraná odrůda, dobrý zdravotní stav, počet stroužků 6 – 7 kusů, velká cibule

 

Cibule

Termíny setí:

jarní – začátek března až polovina dubna, hloubka setí 2 – 2,5 cm, ve fázi klíčení nutno dodat vláhu, během vegetace zajistit bezplevelný stav

ozimá – konec srpna až začátek září, vhodnou předplodinou jsou rané brambory

Sázení cibule ze sazečky - brzy na jaře, ranější sklizeň, horší skladovatelnost

Ošetřování - fungicidy proti plísni cibulové, Akrobat, Cuprikol, Champion

Odrůdy:

- Alice – výnosná, pěstování ze semene

- Dagmar – velice dobře skladovatelná

- Lusy – raná, kulatá, velmi dobře skladovatelná, pěstování i ze sazečky

- Welina – polopozdní, výborná skladovatelnost, sazečka

- Karmen – klasická odrůda, pro přímý konzum, při vaření šedne

- Globo – salátová cibule

- Elita – protáhlá, střednědobě skladovatelná

- Karmínka – červená, protáhlý tvar

- Albienka – bílá, středněraná, krátkodobá skladovatelnost

- Agostana – výnosná pozdní odrůda

- Gerda – cibule na svazkování, raná odrůda, odolná

- Camelot F1 – šalotka červená

 

 

  Přednášku po zodpovězení dotazů z řad přítomných ukončila tajemnice ZO ČZS Boskovice paní Věra Bártová a poděkovala přednášejícím za poutavý výklad i prezentaci. Pozvala přítomné na čtvrtou přednášku z našeho přednáškového cyklu, která se uskuteční dne 31. ledna 2018 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích, tentokrát na téma „Víno a zdraví“. Přednášet bude pan prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., Mendelova univerzita Brno, Zahradnická fakulta.

 

 

 

Autorka textu i fotografií: Ing. Jana Plchová