Přednášky, zájezdy, výstava 2018

další

 

Obr: 24135.jpg Obr: 24131.jpg Obr: 24132.jpg Obr: 24133.jpg Obr: 24134.jpg
Obr: 24138.jpg Obr: 24140.jpg Obr: 24139.jpg Obr: 24141.jpg Obr: 24136.jpg




Plodová zelenina naživo


 


V úterý 14. srpna 2018 se v 18 hodin sešli v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích zájemci o mimořádnou přednášku, kterou pořádala ZO ČZS Boskovice v rámci oslav 60. výročí založení organizace.

Přednáška na téma „Plodová zelenina naživo“ byla poněkud netradiční, protože přednášející pan Ing. Peter Gajdoštin z firmy Dobrasemena.cz s sebou přivezl téměř 70 vzorků rajčat a chilli papriček. Kdo měl zájem, mohl ze vzorků také ochutnat.

Přednáška byla zahájena informacemi o rajčatech, kterých bylo v salónku k vidění 29 druhů. Dříve se pěstovala rajčata kulatá, červená, o hmotnosti 100 – 120 g. Nyní existují různé barvy, tvary i chutě. Mezi nejoblíbenější druhy patří Tornádo, které vyniká také svojí chutí. Pro svoji chuť je oblíbené rovněž Bejbino vážící cca 40 g. Novinkou letošního roku je odrůda Crimson Crush – váha 120 až 130 g, odolná vůči plísni. Raritou z Německa je tzv. „cestovní rajče“ – Reise.

V zahraničí jsou oblíbená velká bifteková rajčata – pěstují se např. v Itálii a ve Španělsku. Novinkou letošního roku je polská odrůda Malinowy Ozarowski – má méně výraznou chuť, ale je velmi šťavnaté.

Pan přednášející upozornil na tzv. „bílá“ rajčata (White Sensation), divoká rajčata (Wild Tomato), datlová rajčata (Rosella, Mandat, Floridity, Gardenberry) a rajčata třešňová (Sungold).

Další část přednášky byla věnována chilli papričkám, jejichž složkou je capsaicin (podporuje zažívání, prokrvuje sliznice i kůži, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje riziko chorob srdce a cév). U chilli papriček je vždy nejméně pálivá špička a pálivosti přibývá postupem ke stopce; semena jsou nepálivá. Chilli papričky se sklízejí v rukavicích a je třeba dávat pozor na kontakt se sliznicemi, aby nedošlo k jejich podráždění. Jako zajímavost byla zmíněna např. čtyřbarevná variace papriček na jedné rostlině – Omnicolor (postupně dozrávají a tím se vytváří více barev podle stupně zralosti). Semena ukázkových chilli papriček byla z celého světa a plody se lišily svojí pálivostí.

V průběhu celého večera naše hostesky nabízely přítomným k ochutnání jak všechny druhy rajčat, tak vybrané druhy chilli papriček. Vedle informací k vystaveným plodům pan přednášející průběžně zodpovídal dotazy, které vznášeli přítomní účastníci přednášky.

Vzhledem k tomu, že na tuto mimořádnou akci přišlo téměř 80 zájemců, hodnotíme ji jako velmi zdařilou.

Těšíme se na další poučná a zajímavá setkání nejenom při přednáškách, ale i při dalších akcích pořádaných naší ZO ČZS Boskovice.

Zapsala: Jana Plchová







Přednáška na téma „Víno a zdraví“

 

  Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Boskovice uspořádala
ve středu 31. ledna 2018 od 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích poslední (čtvrtou)  přednášku z letošního zimního přednáškového cyklu. Tentokrát za námi přijel pan prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., zaměstnanec Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Zajímavé téma si přišlo poslechnout kolem 50 lidí.

  Zdravotní prospěšnost a bezpečnost hroznů vína je dána jednak místem pěstování, klimatickými podmínkami a způsobem chemického ošetřování a hnojení rostlin. Přednášející zdůraznil, že české hrozny (pěstované na Moravě) a výrobky z nich jsou nejkvalitnějšími nejenom v rámci Evropské unie. Chemické ošetření má vliv nejen na zdraví hroznů, ale především na jejich kvalitu. Chemie potlačuje a mění vůni, chuť a další důležité vlastnosti hroznů a vína. V ČR ošetřujeme révu chemicky v průběhu vegetačního období maximálně 4x, zatímco například v Německu 10x až 14x..

  Na kvalitě vína se kladným způsobem podepsaly vypsané podmínky pro získání dotací z fondů EU. V ČR byly chemické postupy nahrazeny především mechanickými a  biologickými prostředky ošetření. Mechanickými prostředky se rozumí hlavně využívání informací vlastních meteorologických stanic. Šíření škůdců a chorob vinné révy závisí na přírodních podmínkách, tj. teplotě, vlhkosti ovzduší atd. Díky dennímu sledování výsledků meteorologických stanic vinař je schopen přesně stanovit období, kdy je třeba aplikovat některé z chemických postřiků. Nedochází tedy k jejich zbytečnému šíření ve vinohradech.

  Klasické chemické prostředky jsou nahrazovány přírodními bioprostředky. Mezi nejrozšířenější a nejúčinnější patří rostlinný extrakt vyrobený z přesličky a kopřivy. Působí nejenom jako přímá ochrana (tj. likvidace škůdců), ale i jako stimulátor ochranných mechanismů samotné vinné révy. Dalšími nejběžněji používanými prostředky jsou dále extrakty ze šalvěje, citrusové oleje a hydrogenuhličitan sodný (nám známý „prášek do pečiva“). Tyto prostředky jsou vyzkoušené a osvědčené s ohledem na svoji účinnost bez vlivu na vůni a chuť vína.

  Přednášející se dále zabýval jednotlivými škůdci a způsoby ochrany rostlin před nimi. Nejznámějšími  jsou obaleči – ochrana v době kvetení a zrání, kdy vyžírají bobule, svinušky, roztoče a houbové choroby (padlí, šedá hniloba apod.).

  Samostatnou kapitolou bylo hnojení vinné révy ve vinohradech. NPK a cererit se dnes již nepoužívá, neboť přechází do bobulí. Novým trendem je používání biologického kompostu vyrobeného ze zbytků produktů při zpracování vína pomocí žížal. Kompost se klade přímo k rostlinám ve vinohradu. V meziřádcích se pěstují rostliny na zelené hnojení (hořčice, svazenka), které po zaorání dodávají vinné révě dusík potřebný k růstu.

  Přemíra biogenních aminů ve víně nám zvyšuje krevní tlak, způsobuje bolest hlavy, vyrážky, svědění kůže či dýchací potíže. Tvoří se díky aktivitě různých mikroorganismů během výroby vína a při zrání vína. Hlavní procesy spojené s aktivitou mikroorganismů jsou alkoholové kvašení a jablečno-mléčná fermentace. Z biogenních aminů jsou ve víně nejčastěji histamin, putrescin a kadaverin. Byl vysvětlen způsob regulace jejich obsahu ve víně před expedicí.

  Poslední část přednášky byla věnována látkovému složení hroznů, kde dominuje voda, cukr, draslík a vitamíny. Přednášející doporučil konzumovat optimálně dva dcl vína denně s ohledem na obsah našemu tělu potřebných a prospěšných látek. Prohlásil, že malé množství alkoholu působí v těle jako lék – má příznivý vliv na naše cévy.

  Přednášku po zodpovězení dotazů z řad přítomných ukončila tajemnice ZO ČZS Boskovice paní Věra Bártová a poděkovala přednášejícímu za zajímavý výklad i prezentaci.

 

 

Autor textu: Ing. Josef Plch



Přednáška o pěstování česneku, cibule, pálivých papriček a novinky společnosti Semo, a. s., Smržice

 

  Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Boskovice uspořádala
ve středu 24. ledna 2018 od 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích již třetí  přednášku z letošního přednáškového cyklu.

  Přednáška byla zaměřena na pěstování česneku, cibule a pálivých papriček a byla spojená s informacemi o novinkách společnosti Semo, a. s., Smržice (www.semo.cz). Tentokrát za námi přijeli paní Ing. Věra Mazalová a pan Ing. Milan Smékal. První část přednášky byla věnována novinkám v sortimentu společnosti Semo v roce 2017/2018. Uvádím některé z informací, které na toto téma zazněly od paní Ing. Mazalové:

- celer řapíkatý Merlin – odolný proti vymrzání

- hrášek Johan – chutný, sladký

- cibule Karminka – vhodná do gulášů, velmi jemná, oválný tvar, pevná, pikantní chuť

- růžičková kapusta Danet F 1

- kedluben Purpuran – nedřevnatí, odolný vůči praskání

- paprika Spiralus – tenký beraní roh; Habanero white – pálivá

- petržel Efez – maxi – 80 semen na m2, vhodná pro dlouhodobé skladování, výrazná tolerance k padlí, v nabídce je předklíčená petržel (vložit do teplé země koncem dubna až začátkem května, vhodné je pěstování na hrůbcích)

- rajčata Pithagora F1 maxi – obří plody, vhodná do salátů, na pečení, váha 400 – 500 g, na čerstvý konzum; Jahodo – výtečná sladká chuť, odolné k praskání, výnosné rajce; Blumko – oválné, polorané, tolerantní k praskání; Tigrino – „cherry“, aromatické, velmi rané, pruhované zelenohnědé; Datlo a Vado – ponechat dva výhody

- ředkvička Katrena F1 – nevykvétá, raná odrůda pro celoroční pěstování, jemná, křupavá

- tykev muškátová Laura – sklizeň v září, váha 1 – 1,5 kg, 3 – 5 plodů, vhodná na polévku, do salátů i ke konzervování

- konopí technické KC Dora – na odvary, masti

  Dále paní Ing. Mazalová zmínila nové druhy svazenky, kukuřice, fazolí i květin (Zinia).

 

Pálivé papričky

  Vysévají se v lednu, mají dlouhou vegetační dobu, vyžadují 14 hodin svitu, teplotu 18°C, čínské varianty mají nad 500 000 SHU.

Odrůdy zmíněné paní Ing. Mazalovou:

- Ostry F1 – pálivá placenta, světle zelená, 500–600 SHU

- Draky F1 – 1 000 SHU

- Pálivec (kozí roh)

- Ohnivec (beraní roh)

- Pálinda – 2 000-3 000 SHU (jablíčkový tvar, smetanový barva)

- Damian, Kilián, Kristian – chilli papričky 35 000 SHU

- Korál - má 30 000 SHU

- Jalahof F1 – 10 000 SHU

- Habanero - red, hnědé, orange

- Naga Morich – paprika čínská;

- Trinidad Moruga Scorpion – 1 200 000 SHU

- Carolina Reaper – 2000000 SHU – nejpálivější paprička

  Získali jsme rovněž praktické informace ohledně konzumace pálivých papriček, které můžeme využít při kuchyňské úpravě. Pálivé papričky však nejsou vhodné pro každého.

 

Česnek

  V úvodu nás pan Ing. Smékal seznámil s rozdělením česneků na paličáky a nepaličáky, dále na ozimé česneky (paličáky, nepaličáky – širokolisté) a jarní – nepaličáky (úzkolisté).

Výběr stanoviště – zelinářské pozemky, úrodné, humózní a dobře provzdušněné, 4-5 let po cibulovinách, nesnáší přímé hnojení hnojem. Dále hovořil o výběru vhodné odrůdy, přípravě sadby, moření, výsadbě (co nejpozději na podzim – listopad kolem 9°C, spon 25-45 x 8-12 cm, hloubka sázení 6-8 cm, správná orientace stroužku). Vhodné je česnek nejprve namořit Sulkou, potom použít Gliorex – pomocný rostlinný přípravek. Sázet pouze sadbu z důvěryhodného zdroje, v uzavřeném balení s etiketou, kontrola přes ÚKZÚZ.

Ošetřování česneku – likvidace plevelů, půdního škraloupu, kultivace, ochrana, hnojení, odstraňování květních stvolů, závlaha. Česnek je plodina II. a III. trati, na podzim je vhodný cererit nebo NPK, na jaře hnojení dusíkem (ledek vápenatý, močovina, síran amonný). Celkově cca 0,3 – 0,6 kg N/100 m2, např. 2 – 4 kg LV/100 m2 rozdělíme do 2 – 4 dávek.

Ochrana, choroby - vyskytuje se houbomilka česneková, vlnovník česnekový – moření sulkou, rzivost (rez cibulová), fuzarióza, bílá selerotiniová hniloba. Vhodné je použít netkanou textilii, přípravek Karate – pokud je teplota 3-4 dny nad 10°C; existuje také fyziologická porucha – tzv. „uvaření“.

Sklizeň - určení termínu sklizně na základě počtu suknic (paličák 5 suknic, nepaličák 3-4 suknice), narovnání květních stvolů, poléhání natě (nepaličák). Následuje čištění a sušení.

Odrůdy:

- Karel IV. – fialový ozimý paličák, polopozdní odrůda, sklizeň mezi 15. – 20. 7., výrazná česneková chuť a aróma, velikost 80 – 100 g, stroužky v počtu 5 – 7 kusů, velmi dobře skladovatelný

- Václav – ozimý paličák, pozdní odrůda, 80 – 100 g, počet stroužků 7 – 9 kusů, sklizeň koncem července

- Štěpán – ozimý poloraný nepaličák, sklizeň v prvním týdnu v červenci, 10 – 12 stroužků, dlouhá skladovatelnost

- Ivan – ozimý paličák, poloraná odrůda, dobrý zdravotní stav, počet stroužků 6 – 7 kusů, velká cibule

 

Cibule

Termíny setí:

- jarní – začátek března až polovina dubna, hloubka setí 2 – 2,5 cm, ve fázi klíčení nutno dodat vláhu, během vegetace zajistit bezplevelný stav

- ozimá – konec srpna až začátek září, vhodnou předplodinou jsou rané brambory

Sázení cibule ze sazečky - brzy na jaře, ranější sklizeň, horší skladovatelnost

Ošetřování - fungicidy proti plísni cibulové, Akrobat, Cuprikol, Champion

Odrůdy:

- Alice – výnosná, pěstování ze semene

- Dagmar – velice dobře skladovatelná

- Lusy – raná, kulatá, velmi dobře skladovatelná, pěstování i ze sazečky

- Welina – polopozdní, výborná skladovatelnost, sazečka

- Karmen – klasická odrůda, pro přímý konzum, při vaření šedne

- Globo – salátová cibule

- Elita – protáhlá, střednědobě skladovatelná

- Karmínka – červená, protáhlý tvar

- Albienka – bílá, středněraná, krátkodobá skladovatelnost

- Agostana – výnosná pozdní odrůda

- Gerda – cibule na svazkování, raná odrůda, odolná

- Camelot F1 – šalotka červená

 

 

  Přednášku po zodpovězení dotazů z řad přítomných ukončila tajemnice ZO ČZS Boskovice paní Věra Bártová a poděkovala přednášejícím za poutavý výklad i prezentaci. Pozvala přítomné na čtvrtou přednášku z našeho přednáškového cyklu, která se uskuteční dne 31. ledna 2018 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích, tentokrát na téma „Víno a zdraví“. Přednášet bude pan prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., Mendelova univerzita Brno, Zahradnická fakulta.

 

 

 

Autorka textu i fotografií: Ing. Jana Plchová





Přednáška o novinkách a trendech v jádrovém ovoci

spojená s degustací

 

  Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Boskovice uspořádala
ve středu 17. ledna 2018 od 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích druhou přednášku z letošního přednáškového cyklu.

  Přednáška byla zaměřena na novinky a trendy v jádrovém ovoci a byla spojená s degustací 15 druhů jablek. Přednášejícího pana Ing. Dušana Nesrstu (pracovník Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Želešice – pracoviště Brno) přivítal potleskem opět zcela zaplněný „modrý salónek“. Časový prostor pro přenášku byl vymezen přibližně na dvě hodiny. Za pomoci členek výboru našeho spolku paní Věry Bártové, Ludmily Svobodové a Evy Chlupové dostali přítomní příležitost k degustaci 15 vzorků jablek. Degustace probíhala asi polovinu času určeného pro tuto akci a byla doprovázena komentářem přednášejícího, který charakterizoval jednotlivé degustované druhy (Idared, Champion, Goldlane, Fany, Goldstar, Redspring, Fragnance, Corina, Luna, Topaz, Caudle, Fuji, Artiga, Pilot, Elista).

  Po skončení degustace následovala přednáška se zaměřením na hrušky a jablka.  

 K 1. 11. 2017 bylo zaregistrováno podle úředně uznaného popisu celkem 180 odrůd jabloní a 104 odrůdy hrušní.

  U hrušní se sleduje pěstitelský tvar – většinou čtvrtkmen. Z letních odrůd je výborná Radana (sladká), dále Milada, Alfa, Capora. Z podzimních odrůd lze doporučit odrůdy Blanka, Morava, Mona, Elektra, Vladka… Ze zimních odrůd je vhodná Bohemica (žlutozelená), Dicolor (sladká, voňavá, raná zimní odrůda), Dekora, Konvert.

  U jabloní jsou doporučeným pěstitelským tvarem štíhlé vřeteno nebo zákrsek, v podmínkách Boskovicka M26 (na suchý svah) nebo MM106 (do mrazové doliny). Protimrazová podnož je pak A2. Mezi novější odrůdy jabloní patří Diana – letní, rezistentní, sladká odrůda – nebo Allegro – červenoplodá letní odrůda. Mezi podzimní odrůdy patří Minerva – vhodná na Boskovicko, plody má kuželovité, je odolná, podnož M26 nebo MM106. Pan Ing. Nesrsta dále hovořil o jednotlivých odrůdách jablek a informace byly doplněny obrazovou prezentací. Zmínil Unigold, Silesii, Anderu, Rosabel, Romanci, Red Bohemii, Lady Silvii, Benet, Mimoletu (patří mezi rané zimní odrůdy). Dále uvedl zimní odrůdy – Lucy, Admirál, Reluga, Artiga. Z novinek uváděl např. UEB 481 (náhrada Golden Delicious, do vyšších oblastí, rezistentní, sladká, vydrží do února), UED 112 (má evropskou právní ochranu, skladuje se do dubna, Topaz x Goldrush), UEB 1851 (právně chráněná, velmi pozdní, rezistentní, sladká, skladuje se do března), Bonita (sladká, aromatická, malinová chuť, má evropskou právní ochranu), Rubelit (vydrží do května, rezistentní, netrpí padlím, má evropskou právní ochranu), Solária (skladuje se do dubna – května, vhodná je do středních a teplých poloh, podnože M9 nebo M26, vhodná pro sušení, voňavá, má evropskou právní ochranu).

  Sloupcovité tvary je vhodné pěstovat na bujně rostoucích podnožích – odrůdy Rondo, Goldlane. Novinkami jsou Lambada, Rumba (výborné), Swing – aktuálně přednášející zmiňuje v posledním čísle Zahrádkáře – článek Tančíme s odrůdami.

  Kontakt na pana Ing. Dušana Nesrstu: dusan.nesrsta@ukzuz.cz (specialista pro jádroviny a drobné ovoce). V případě potřeby je možno využít i kontakt na specialistu pro peckoviny a skořápkaté ovoce – Bc. Tomáš Jan: tomas.jan@ukzuz.cz.

  Přednášku po zodpovězení dotazů z řad přítomných ukončila tajemnice ZO ČZS Boskovice paní Věra Bártová a poděkovala přednášejícímu za zajímavý výklad. Pozvala přítomné na třetí přednášku z našeho přednáškového cyklu, která se uskuteční dne 24. ledna 2018 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích, tentokrát na téma „Jak pěstovat česnek, cibuli, pórek na našich zahrádkách; pálivé papričky a novinky společnosti Semo a.s. Smržice“. Přenášet bude paní Ing. Věra Mazalová, Semo, a.s., Smržice.

 

 

 

Autorka textu: Jana Plchová

Autoři fotografií: Jana Plchová, Antonín Odehnal





Přednáška o pěstování plodové zeleniny

 

  Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Boskovice uspořádala
ve středu 10. ledna 2018 od 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích první přednášku z letošního přednáškového cyklu.

  Přednáška byla zaměřena na pěstování plodové zeleniny od semínka po sklizeň. Zcela zaplněný „modrý salónek“ přivítal potleskem přednášejícího pana Ing. Petera Gajdoština, jednatele firmy Microterm Color s.r.o.

  Pan Ing. Gajdoštin se ve své přednášce věnoval zejména pěstování rajčat a paprik, v závěru potom zmínil pěstování tykví, brokolice, chilli papriček, lilků apod.

  Informace k pěstování rajčat: klíčí při 20°C – 25°C, minimum je 12°C, růst je zajištěn při teplotě 18°C – 28°C (minimum je 10°C). Při teplotách nad 35°C vznikají problémy s vyzráváním plodů, vytvářejí se žlutá líčka na plodech a nastává problematický příjem Ca. Vyžadují půdy hlinité až hlinitopísčité s dostatkem humusu. Výsadba se provádí v polovině května 3-4 rostliny na jeden m2. Je žádoucí odstraňování poškozených a zablácených listů. Rajčata snášejí spíše průvan ve skleníku

  Doporučené druhy: MANDAT F1 – rajče datlové; SWEET APERITIF – rajče třešňové;  BLACK OPAL – rajče třešňové až nafialovělé barvy, BLACK FROM TULA – rané, chutné, TAMINA – starší, ale plodí; LIMETTO F1 – zelené až zelenožluté; PERUN – žlutá hruštička; STRIPED STUFFER – na plnění; BIG MAMA – tyčkové rajče vhodné na kečupy; GIGANTOMO – obří rajče vážící až 1 kg; BIG PINK – růžová odrůda; BABY BOOMER – na balkóny a na terasy; LITTLE SWEETHEART – rané, chutné a mnoho dalších.

  Informace k pěstování paprik: jedná se o teplomilnou, náročnou zeleninu, která vyžaduje hluboké, středně těžké, záhřevné, vzdušné a humózní půdy. Do skleníku je vhodné papriky umístit uprostřed, nikoliv ke vchodu. Půdní reakce má být neutrální s pH 6 - 7. Předpěstování je vhodné od poloviny února až do konce února. Je potřeba otrhat první květní poupata a rostliny je možno sázet po jedné i po dvou. Papriky nesnášejí průvan

  Některé druhy paprik: AMY – plodná, nízká; SLÁVY F1, LUNGY F1 – univerzální, RAFAELA F1, RADMILA – vhodná na zavařování, ORNELA – kapie, ORENY, RUBIKA – náročnější druh; ARTIST – sladká; POSEIDON – pálivá; OSTRY F1 – pálivé žilky, BONETA – plodná a další.

  V průběhu přednášky i v jejím závěru byl dostatečný prostor pro kladení otázek, čehož přítomní zájemci bohatě využili. Nabídku semen nejrůznějších druhů zeleniny najdete na internetu: www.dobrasemena.cz

  Přednášku ukončila tajemnice ZO ČZS Boskovice paní Věra Bártová a poděkovala přednášejícímu za poutavý výklad. Pozvala přítomné na druhou přednášku z našeho přednáškového cyklu, která se uskuteční dne 17. ledna 2018 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích, tentokrát na téma „Novinky a trendy v jádrovém ovoci “ (bude spojeno s degustací některých odrůd). Přenášet bude pan Ing. Dušan Nesrsta, ÚKZÚZ Želešice, pracoviště Brno.

 

 

BOSKOVIČTÍ MLADÍ ZAHRÁDKÁŘI VYSTAVOVALI NA FLOŘE OLOMOUC

 Podzimní Flora Olomouc je svátek určený zahradníkům a zahrádkářům. Jedná se o tradiční přehlídku špičkových výpěstků nejlepších českých a moravských pěstitelů ovoce, zeleniny, květin a také práce floristů.

 Součástí podzimní výstavy Flora Olomouc 2018 je soutěž „Mladý pěstitel“, která je vyhlašována každoročně. Již patnáctým rokem se této soutěže zúčastňují děti z „Kroužku mladých zahrádkářů“ při ZO ČZS Boskovice.

 Podmínkou účasti na výstavě je výpěstek s přiloženou fotodokumentací včetně písemných záznamů o postupu pěstování a růstu rostlin od výsevu až po současnost, kdy se výpěstek odevzdává do soutěže.

 Umístění členů „Kroužku mladých zahrádkářů“ na Floře Olomouc 2018:

Kategorie starších žáků:

1. místo – Gabriela Peková  – výpěstek: jabloň roubovanec

2. místo – Antonín Pospišilík – výpěstek: řízkování černého rybízu

Čestné uznání:

 Filip Zachoval – jabloň roubovanec

 Kategorie mladších žáků:

Čestné uznání:

Marcela Procházková – miska sukulentů a pokojová květina

Daniela Machová – truhlík s léčivkami

Veronika Procházková – pokojová rostlina YUCCA

Šimon Peka – paprika AMY

Lukáš Hříbal – paprika AMY


Čestné uznání obdržel „Kroužek mladých zahrádkářů“ za každoroční účast v soutěži „Mladý pěstitel“, která se konala v roce 2018 již patnáctým rokem.

Mimo soutěž bylo vystaveno : 

5 kusů dekorací – podzimní aranžmá

1 kus věnec

1 kus řepa s pohádkou


Výstava Flora Olomouc probíhala ve dnech 4. – 7. října 2018 a byly na ní vystaveny všechny práce dětí z „Kroužku mladých zahrádkářů“. V neděli 7. října 2018 byly slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže. Odměnou dětem byla už samotná účast na výstavě. Od zástupců magistrátu města Olomouc a odborné komise Územního sdružení zahrádkářů Olomouc děti obdržely diplomy a věcné ceny. Výsledky soutěže jsou publikovány v časopisu Zahrádkář.

 

K úspěchu v soutěži „Mladý pěstitel“ všem výše uvedeným soutěžícím blahopřejeme.

 

Celá organizace účasti na soutěži v Olomouci vznikla díky lektorům kroužku, a sice př. Zdence Slámové, Ing. Martině Lukešové, Ing. Marii Kotrhonzové a především díky odborné podpoře Ing. Josefa Kosteleckého.

Všem zúčastněným děkujeme.


Zájezd do Rakouska

 

Dlouho očekávaný zájezd do rakouské spolkové země Burgenland  uspořádala ZO ČZS Boskovice v sobotu 1. září 2018. V plánu zájezdu byla trasa směrem na Bratislavu a potom přímo do Mostu nad Litavou (Bruck an der Leitha), který se nachází v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Po prohlídce tohoto příjemného města včetně „stromu řemesel“ a za vydatného deště doprovázeného bouřkou jsme se vydali do hlavního města Burgenlandu, Eisenstadtu. Zde jsme navštívili četné památky včetně kostela, v němž jsou od roku 1954 uloženy ostatky světoznámého hudebního skladatele Josepha Haydna (Kalvarienberg a Haydn-Mausoleum). Hudební skladatel působil v tomto městě od roku 1761 u Esterházyů jako kapelník a sbormistr. Zastavili jsme se rovněž v Haydnově domě, kde je umístěno malé muzeum.

Po návštěvě Eisenstadtu jsme odjeli do maďarského historického města Sopron, které se může pochlubit zachovalým centrem. Roku 1676 tu vypukl požár, středověké stavby lehly popelem a místo nich byly vystavěny barokní.

Procházku městem nám sice opět komplikoval častý déšť, ale našli jsme před ním úkryt ve „Věži věrnosti“, kde jsme se občerstvili a počkali na zlepšení počasí.

Závěrečná cesta vedla k Neziderskému jezeru (Neusiedlersee). Tato vodní plocha je největším jezerem v Rakousku a prochází jím hranice s Maďarskem. I když nám počasí opět nepřálo, většina účastníků zájezdu si nenechala ujít alespoň krátkou vycházku kolem jezera a někteří nadšenci se snažili i vykoupat.

Zpáteční cestu nám zpestřil pěvecký sbor v zadní části autobusu, který se neúnavně snažil přehlušit burácení hromu.

Nezbývá než poděkovat za bezpečnou jízdu panu řidiči a paní průvodkyni za pečlivě připravený program doplněný množstvím zajímavých informací.

 Text i foto: Jana Plchová




Zájezd Jeseníky

V sobotu 30. června 2018 boskovičtí zahrádkáři uskutečnili další tematický zájezd.

První zastavení bylo v Králíkách – v klášteře na Hoře Matky Boží s poutní křížovou cestou. Historii tohoto poutního místa nám poutavě přiblížila průvodkyně. Součástí poutního chrámu je klášter, kde žili redemptoristé, v době totality zde fungoval internační tábor pro mnichy a nějaký čas domov řeholnic. Celý výklad probíhal v duchovní atmosféře a byl umocněn v závěru prohlídky v poutní kapli, krásně znějící písní paní průvodkyně. V sousedství chrámu se nachází poutní dům a Památník obětem internace.

Další zastávka byla na Dolní Moravě, kde jsme se sedačkovou lanovkou, za velmi větrného počasí, přepravili na Stezku v oblacích u chaty Slaměnka. Tato jedinečná vyhlídková stavba vysoká 55 metrů se 100 metrovým tobogánem láká velmi mnoho turistů. Ne všichni zvládli pro silný vítr výstup, ale odměnou pro odvážlivce byly neopakovatelní výhledy na hřebeny hor. Pod lanovkou jsme si mohli prohlédnout vodní a lesní zážitkový park.

Poslední zastávkou byla rozhledna na Suchém vrchu. Tato betonová stavba připomínající hřib nám nabídla krásný výhled na Orlické hory, Jeseníky, Polsko i vzdálenější Krkonoše. 

Před cestou zpět jsme se občerstvili v přilehlé Kramářově chatě, pod kterou se nachází obora s chovem Jelena evropského.

Každý z nás si určitě odnesl spoustu zajímavých zážitků.

 

Milada Trnková

Alena Vičarová





Zájezd do Prahy

 

V pátek 11. května 2018 v 5 hodin ráno jsme se vypravili poznávat krásy našeho hlavního města.

Zájezd byl tentokrát zaměřen na návštěvu sídla Senátu České republiky ve Valdštejnském paláci a přilehlých zahrad, zámku v pražské Tróji a skleníku Fata Morgana v téže části Prahy. Závěrem jsme měli shlédnout „Tančící dům“. Z Boskovic jsme vyjeli směrem ku Praze v 5 hodin ráno a předpověď počasí na tento den byla velmi příznivá. Do Prahy k sídlu Senátu jsme dorazili včas a rozdělili se na dvě skupiny, z nichž první zahájila hodinovou prohlídku Valdštejnského paláce. Druhá skupina mohla využít čas k prohlídce nejenom Valdštejnské zahrady, ale i nedaleké Fürstenberské zahrady, která je nejvýchodnější ze souboru palácových terasových zahrad pod Pražským hradem. Rozkládá se na ploše 1,55 ha, její šíře je 130 metrů a celková výška 10ti teras od rovinné části zahrady činí 35 metrů. Z teras jsme měli krásný výhled na pražské památky. Po prohlídce zahrady jsme se v 11 hodin vystřídali s první skupinou v návštěvě Valdštejnského paláce. Velmi příjemná paní průvodkyně s námi procházela jednotlivé místnosti paláce a podrobně informovala o historii paláce i jeho současném využití. V současné době je v tomto skvostném paláci zaměstnáno 220 pracovníků, kteří se starají o bezproblémový chod celého komplexu. Schůze Senátu jsou veřejné, pokud se Senát neusnese, že schůze nebo její část je neveřejná. To se týká zvláště projednávání utajovaných otázek souvisejících s obranou nebo bezpečností státu. Projednávání návrhů zákonů a zákonných opatření je vždy veřejné. Veřejnosti, hostům a zástupcům sdělovacích prostředků jsou vyhrazena místa, ze kterých mohou průběh schůze Senátu sledovat. V době naší návštěvy však zasedání Senátu veřejné nebylo, a proto jsme nemohli být přítomni přímo v jednacím prostoru. Po prohlídce Valdštejnského paláce jsme ještě zavítali do Valdštejnské zahrady, ve které jsme mohli strávit příjemnou půlhodinku před odjezdem autobusu směrem ke trojskému zámku. Zahradu společně s námi procházelo mnoho dalších návštěvníků, kteří byli stejně jako my nadšeni úpravou zahrady, kvetoucími keři a zejména zcela unikátním setkáním s bílým pávem, který se nám předvedl v celé své kráse. Před 13. hodinou jsme odjeli do Tróje, kde jsme měli časový prostor pro oddych a oběd či jiné občerstvení. Tuto část Prahy znají zejména ti z nás, kteří navštívili v minulosti zdejší zoologickou zahradu. V její těsné blízkosti se nachází trojský zámek. Ten nechal postavit na svých pozemcích Václav Vojtěch ze Šternberka jako letní sídlo ve formě římské barokní vily. Nechal se inspirovat vzory italských příměstských vil. Stavební práce byly zahájeny roku 1678 a zprávy o nich pokračují i ve dvou následujících letech. Návštěvníka jistě upoutá honosné oválné schodiště do zámecké zahrady, které se však v současné době opravuje. Schodištěm je možno vejít do Habsburského sálu vymalovaného freskami antverpských bratří Abrahama a Isaaca Godynů. Zámek prošel během staletí složitým vývojem vzhledem ke změně majitelů. V letech 1976 – 1989 byl celý areál náročně rekonstruován pro potřeby Galerie hlavního města Prahy, která celý areál spravuje včetně zahrady. V zámku se pořádají výstavy, koncerty a kulturní a společenské akce. Po ukončení prohlídky zámku mohli zájemci ještě navštívit skleník Fata Morgana vzdálený cca 300 metrů od zámku Trója. My jsme dali ale přednost procházce ve trojských uličkách a kochali se pohledem na hlavní město. Poslední bod programu našeho výletu se už nepodařilo naplnit vzhledem ke komplikované dopravní situaci v blízkosti „Tančícího domu“.

Během zpáteční cesty jsme si mohli osvěžit paměť a zazpívat si mnohé známé i méně známé písničky, což nám jistě pomohlo k rychlejšímu překonání vzdálenosti mezi domovem a matičkou Prahou.

Těšíme se na další výlet se zahrádkáři, a sice 30. června 2018 v 6.00 hodin, kdy budeme odjíždět směrem na Jeseníky!

 

Autorka textu: Jana Plchová

 

X. regionální výstava ovoce, zeleniny a okrasných dřevin skončila

 

      Tato již tradiční a oblíbená výstava se uskutečnila ve dnech 19. – 21. října 2018 v Arboretu Šmelcovna v Boskovicích. Slavnostní zahájení výstavy proběhlo v pátek 19. 10. 2018 v 15 hodin a bylo spojeno se Dnem seniorů za podpory města Boskovice. Ke zdárnému průběhu výstavy přispěli určitě i naši amatérští pěstitelé, kteří tentokrát dodali 116 vzorků v 66 odrůdách ovoce a zeleniny. Celkem přispělo 25 pěstitelů z 8 obcí regionu. Nejvíce – 15 vzorků - na výstavu přinesl  přítel Ing. Josef Kostelecký.

      Ukázku svojí práce předvedli i naši mladí zahrádkáři, kteří získali za svoji činnost i zasloužené ocenění na podzimní Floře Olomouc 2018 v rámci soutěže „Mladý pěstitel“.

     Výbor našeho zahrádkářského spolku zároveň děkuje všem pěstitelům, kteří dodali svoje výpěstky, i těm, kteří věnovali svůj čas přípravě naší expozice. Všichni, kteří se na výstavě podíleli, by jistě přivítali ještě větší zájem široké veřejnosti o tuto krásnou akci.

 

            Něco málo ze statistiky pořádání výstav za účasti pěstitelů ovoce a zeleniny z našeho regionu:

                       

Rok

Počet vzorků

Počet odrůd

Počet pěstitelů

Počet obcí

2018

116

66

25

8

2017

121

98

33

9

2016

49

43

15

2

2015

114

59

30

6

2014

38

23

12

2

2013

91

50

23

5

2012

145

67

17

5

 

 

            Na přiložených fotografiích můžete vidět vystavované exponáty doplněné nádhernými podzimními aranžmá.