Přednášky 2019 - články

předchozí další

 

Obr: 29443.jpg Obr: 29444.jpg Obr: 29446.jpg Obr: 29434.jpg Obr: 29435.jpg
Obr: 29436.jpg Obr: 29437.jpg Obr: 29438.jpg Obr: 29439.jpg Obr: 29426.jpg

Přednáška na téma :  

"Jak sušit ovoce, zeleninu, byliny, květiny, jejich využití a ukázka vzorků"

 

Zájemci o toto téma se sešli ve čtvrtek 28. února 2019 v sále S3 Sokolovny v Boskovicích a určitě nebyli zklamáni. Náš spolek tentokrát požádal paní Boženu Dvořákovou z Boskovic, aby se podělila o svoje bohaté mnoholeté zkušenosti v oblasti sušení ovoce, zeleniny, bylin a květin. Svoji přednášku přehledně rozdělila do jednotlivých oblastí a začala nám předávat informace. Sušení se začala věnovat společně s manželem před 50 lety, kdy začali sušit jablka, hrušky a švestky, postupně přidávali další ovoce. Zúčastnili se výstav v Litoměřicích, Olomouci, Třebíči a dalších místech. V letech 1992 a 2002 měli navázanou spolupráci s panem Přemkem Podlahou a několikrát se objevili v pořadu Receptář. Manželé Dvořákovi pořádali také přednášky v regionu – Valchov, Trpín atd. Dostávali dopisy z celé republiky, ve kterých je lidé žádali o rady ohledně sušení. V roce 2016 navázala paní Dvořáková po desetileté nucené přestávce spolupráci s panem Láďou Hruškou a objevila se 10krát v jeho pořadu Vychytávky.

 

Paní Dvořáková se dále věnovala obecným pravidlům, která je nutno dodržovat pro kvalitní sušení, což představuje nejstarší trvanlivý způsob uchování potravin. Nejprve využívala pro sušení troubu, později kvalitní sušičku, která má sice vyšší pořizovací cenu, ale nižší spotřebu energie. Sušička musí mít nastavitelnou teplotu a je třeba zajistit dobrou prosušitelnost. Při přesušení ovoce natáhne vzdušnou vlhkost a ovoce zvláční nebo se může dát do sladkého nálevu. Pro uskladnění je vhodné použít tmavé sklenice se zabroušeným hrdlem nebo čtyřlitrové sklenice s umělohmotným víčkem. Při skladování ve tmě vydrží usušené ovoce 1 – 2 roky bez snížení kvality. Nevhodné je ukládání usušeného ovoce do plátěných pytlíků nebo papírových sáčků – může dojít k plesnivění.

 

V průběhu večera byly promítnuty ukázky z televizních pořadů, ve kterých paní Dvořáková vystupovala i se svým manželem. Mezi těmito ukázkami hovořila paní Dvořáková podrobněji o sušení ovoce, zeleniny, bylinek i květin. Před závěrem přednášky nabídla přítomným ochutnávku cukroví vyrobeného ze sušeného ovoce, kterou připravovala v průběhu minulých tří týdnů. Musíme konstatovat, že mezi námi žije osobnost, která se svou pílí a zájmem o zpracování darů přírody vypracovala na skutečného odborníka v této oblasti a zasloužila se o zviditelnění našeho města v rámci celé republiky. Přednáška paní Boženy Dvořákové byla pro nás skutečným zážitkem, na který budeme dlouho vzpomínat!

 

autorka textu i fotografií: Jana Plchová

 

 

 







Přednáška na téma

 „Plodová zelenina – okurky, dýně, cukety, lilek – sortiment odrůd, nároky 

na pěstování, výživa, hnojení, ochrana“
 

4. přednáška z letošního přednáškového cyklu se uskutečnila ve čtvrtek dne 31. ledna 2019 v 18 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích. Tentokrát za námi přijela paní Ing. Lenka Lefnerová z ÚKZÚZ Brno.

Velkou část svého vystoupení věnovala paní přednášející informacím o pěstování okurek. Ze začátku uvedla rozdělení okurek na dvě skupiny, a sice na:

            - nakládačky (hruboostné a jemnoostné nebo-li hustoostné) a

            - salátové (polní – americký typ a skleníkové – holandský typ).

 

Pěstování okurek:

Nakládačky se v ČR pěstují na 315 ha, salátovky na 52 ha plochy.

- vhodné klimatické podmínky – světlé stanoviště, humózní půda vyhnojená chlévským hnojem. Nevhodná předplodina jsou brambory nebo jahody.

- okurky vyséváme buď přímým výsevem nebo používáme sadbu. Předpěstování provádíme v polovině dubna, rostlinky potřebují dostatek světla, chlad v noci, teplo ve dne. Výsadba následuje po cca 3 týdnech, když má rostlinka dva pravé listy, bílé kořínky, prokořeněný bal. Hnědnutí kořínků znamená, že je nutno okurky již vysadit na stanoviště. Přímý výsev probíhá mezi 10. květnem až polovinou května, osivo je inkrustované – chrání před chladem po výsevu.

- vyséváme tzv. „na vodu“, do vlhkého lůžka. Mulčování provádíme tmavou netkanou textilií i během vegetace. U vertikálního vedení (vertiko systém) – mezi dřevěnou oporu napneme síť s velkými oky. Tento způsob pěstování chrání proti plísni

- ošetřování za vegetace – nutná je dostatečná závlaha. Okurky koření mělce, zaléváme méně často, ale důkladně ke kořenům.

- výživa – přihnojujeme před kvetením ledkem a dále hnojíme na list.

- sklizeň – sklízíme co nejčastěji denně nebo jedenkrát za dva dny. Při přerostení plodů okurky hůře nasazují. Salátovky stačí sklízet dvakrát týdně.

- choroby a škůdci – okurky napadají virózy, bakteriální skvrnitost okurky, plíseň dýňovitých, sviluška chmelová, třásněnky, molice, mšice.

- ochrana – na bakteriální skvrnitost okurky lze použít Šampión nebo Kuprikol. Při plísni dýňovitých pomáhá preventivní postřik Akrobatem – opakovat po 10 – 14 dnech. Sviluška chmelová – vyskytuje se při teplejším a suchém počasí, tento roztoč saje na spodní straně listu. Třásněnky – sají pletivo, vytváření malé stříbřité skvrnky. Molice – vysávají listy, které zasychají. Biologická ochrana – dravé vosičky na mšice a molice, na svilušky a třásněnky platí draví roztoči. Paní přednášejí radí, abychom nekombinovali chemickou a biologickou ochranu!

 

Registrované odrůdy:

53 odrůdy nakladaček + 3 odrůdy nově; 45 odrůd salátovek + 10 odrůd nově

Nakládačky

Anya – raná hybridní okurka; 

Valerie – hruboostná;

 Vanesa – jemnoostná

Salátovky

Ofelie – raná, hybridní, skleníková; 

Marlen – polní, americký typ; 

Melany a Balada – skleníková, holandský typ; 

Efendi – na pole i do skleníku; 

Beth-Alpha, Captain, Myronas, Krakros – holadský typ (hadovka); 

Delicius a Kalimero – skleníková


Tykev

Existují různé barvy, tvary i velikosti. Rozlišujeme tykev obecnou, muškátovou, velkoplodou, fíkolistou a lagenárii.

tykev muškátová (máslová) - hodí se dobře na saláty, lze konzumovat i syrové plody

tykev velkoplodá (Goliáš) – odrůda Gigante

tykev Hokaidó – obsahuje betakaroteny, zinek, má hodně dužniny a je všestranně využitelná

tykev fíkolistá – používá se na podnože

lagenárie – pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, u nás ve sklenících

tykev obecná – patizony, cukety, dýně, okrasné tykvičky

špagetová tykev – při oloupání se dužnina rozpadá na vlákna

 

Pěstování tykví:

- teplomilné, hluboké, propustné půdy, na kompostu

- z přímého výsevu, výjimečně předpěstováním

- sejeme několik semen do hnízda, potom jednotíme

- vyžaduje hodně vody a pravidelnou a vydatnou zálivku

- bývá napadána padlím

Existuje u nás 28 odrůd tykve obecnéYellowgirls – dýně, Trend – kulatá cuketa, Eso – dýně, Amador – bílá cuketa, Nireas – krémová cuketa, Goldcresh

 

Lilek vejcoplodý

- teplomilný, vyžaduje slunečnou polohu, hlubokou půdu, má dlouhou vegetační dobu, pěstujeme z předpěstované sadby

- po vysetí se má přikrýt netkanou textilií, teplota 25°C

- přepichujeme, když má 2 pravé listy

- pěstujeme ve skleníku nebo ve fóliovníku, nesnáší průvan

- za vegetace přihnojujeme draslíkem (NPK)

- při ovlhčení listů chytá houbové choroby, nutno zalévat ke kořenům, pozor na padlí

- na rostlině ponecháme maximálně 4 větve s jedním plodem

- sklízí se, když je slupka pevná a lesklá

- při napadení sviluškou použít Vertimex

Je registrováno 9 odrůd – např. Laura, Nero, Gobi, Luisa, Bayadera, Pana corbului 36

nově: 3 odrůdy

 

Na závěr přednášky se paní Ing. Lefnerová zmínila krátce o paprikách a rajčatech a zodpověděla dotazy přítomných, kterých se sešlo 40.

Přednášku ukončila tajemnice spolku př. Věra Bártová, která poděkovala přednášející a pozvala přítomné na další akce – členskou schůzi dne 20. 2. 2019 v 18.00 hodin ve velkém sále Sokolovny v Boskovicích a  přednášku konanou dne 28. února 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích  na téma „Jak sušit ovoce, zeleninu, byliny, květiny, jejich využití a ukázka vzorků“ – přednášející bude paní Božena Dvořáková z Boskovic. 

 

Autorka textu i fotografií: Jana Plchová

 




Přednáška na téma

 „Nejzávažnější choroby a škůdci na zahradě od jara do podzimu“

 

Třetí přednáška z letošního přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve čtvrtek dne 24. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích. Přijel za námi odborník na tuto problematiku, pan Ing. Jan Růžička, AgroCS a. s., Česká Skalice.  

 

V několika úvodních větách nás seznámil s předmětem podnikání firmy AgroCS, a. s., a jejími aktivitami v tuzemsku i mimo území ČR (rašeliniště v Bělorusku). Jde o rodinnou firmu ve vlastnictví dvou rodin s ročním obratem 1,8 mld. Kč. Pokračoval statistickými údaji o zemědělské produkci v ČR – vypěstujeme 31 % spotřeby ovoce = 124 000 tun = 12,5 kg/osobu; 13,5 % spotřeby zeleniny = 78 000 tun = 7,8 kg/osobu; 21 % spotřeby brambor = 13,7 kg/osobu (před 10 lety to bylo 15 %).

 

Dále se přednášející věnoval různým vlivům na výskyt chorob a škůdců:

 

Vliv počasí a ekologie:

- průměrná teplota za posledních 50 let se zvýšila o 1,7 °C, srážky jsou přibližně v rámci ČR      stejné, výpar probíhá i přes zimu (jsou mírnější zimy)

- snížení záchytu vody v souvislosti se způsobem hospodařením

- extrémy (sucha, povodně, tropická vedra, holomrazy, kroupy)

- větší nebezpečnost mrazíků

- odsíření elektráren

- zákaz „rizikových“ účinných chemických látek

- nabývají na významu choroby „padlí“; došlo k mírnému omezení pravých plísní

- nárůst škůdců – roztoči, svilušky (sucho, teplo), vlnovníci (švestky, hrušně).

 

Omezování chorob a škůdců mechanickou cestou:

- šlechtitelské metody (rezistentní a odolné odrůdy)

- pěstitelské metody (vhodná stanoviště, osevní postupy, střídání plodin, výživa, hnojení,    zdravé osivo, vodní režim)

- mechanické způsoby (ruční sběr, lepové pásy)

- proprašování substrátu

- biologické metody

 

Omezování chorob a škůdců chemickou cestou:

- pomocí přípravků na ochranu rostlin, je zajištěna dostatečná účinnost při správném použití

- tato cesta je pro hobby trh stále omezována

 

K jednotlivým škůdcům:

zavíječ zimostrázový

– jeho housenka dělá na buxusu holožír

– ochrana: Červivost STOP, SpinTOR, Karate se ZEON technologií, 5CS

– postřik musí proniknout k housenkám uvnitř keře, rostliny je nutné pravidelně kontrolovat     od druhé poloviny března do října

vlnatí červci u orchidejí – červec paprsčitý

- samičky vylučují vosková vlákna nebo vatu

- ochrana: Rock Effect, Mospilan 20SP, Mšice Molice STOP

- provádí se postřik i zálivka, máčení kořenů, mechanická očista – kartáček a mýdlová voda

 

octomilka japonská – dokáže kladélkem rozříznout jahody, třešně, višně

vrtule višňová a třešňová – napadá višně i třešně těsně před sklizní; lze použít přípravek SpinTOR

 

tmavka švestková – nový škůdce z Asie, u napadeného ovoce najdeme pecky s výletovými otvory; jedná se o blanokřídlý hmyz, létá po odkvětu a klade do měkké pecky vajíčka, tam se vyvíjí larvička – výskyt ve východních Čechách a na severní Moravě. Chemická ochrana není v ČR povolena, nutné je odstraňování a likvidace opadaných mumifikovaných plodů.

 

Choroby v jednotlivých měsících roku:

únor – březen

broskvoně – kadeřavost, listy jsou napadené houbou

Ochrana: měďnaté fungicidy Champion 50WG, Kuprikol 50; ošetření je nutno za 2-3 týdny opakovat organickými fungicidy Dithane DG Motec, Thiram Granulo. Ideální je však Kadeřavost STOP. Jeden postřik se dělá před rašením, druhý na začátku rašení.

 

březen – duben

Vyskytují se přezimující škůdci formou vajíček, larev nebo zámotků (vajíčka mšice, svilušky).

Používáme přípravky na bázi olejů - Přezimující škůdci STOP, Rock Effect.

Aplikujeme v době rašení. Olejové přípravky lze použít k přírodní dezinfekci skleníků.

 

duben – červen

U jabloní a hrušní se vyskytuje strupovitost a padlí (bělavé moučnaté povlaky na listech a plodech).

Ochrana: preventivně Thiram Granulo, Dithane DG, Neotec – pro kurativní ošetření.

 

Na višních a meruňkách můžeme najít moniliovou spálu (úžeh).

Ochrana: Moniliová spála STOP, Talent (višně, meruňky, broskvoně).

Termín ošetření: na začátku kvetení, podruhé při dokvétání.

 

duben – květen

U nás se vyskytuje roztoč vlnovník trnkový (10 – 15 let), kterého omezuje časně jarní ošetření olejovými přípravky. Biologická ochrana – dravý roztoč. Také lze použít Sulku na začátku rašení. Také se vyskytuje vlnovník hrušňový.

 

Na švestkách můžeme najít pilatky – ochrana RELDAN 22 (i na jabloně a švestky); v Polsku mají přípravek MOSPILAN 20 SP (neškodí včelám, stříkání se provádí na konci kvetení); dávkování 2,5 g na 5 litrů vody.

 

Na pilatku švestkovou a obaleče švestkového používáme RELDAN 22 nebo MOSPILAN (na pilatku) a Červivost STOP (na obaleče).

 

duben – srpen

Na okrasných rostlinách se vyskytují molice, které sají na rubu listů, vylučují medovici a škodí tím, že vylučují jedovaté látky, po kterých se rostliny kroutí, usychají, šíří virové choroby.

Ochrana: na začátku výskytu škůdce použijeme Mšice Molice STOP.

 

Dále se na okrasných rostlinách vyskytuje padlí nebo rez (padlí u begónií) – proti tomu lze použít přípravek ORTIVA, Choroby růží STOP. Na černou skvrnitost růží se uplatní v květnu přípravek TALENT a preventivně Choroby růží STOP.

 

duben – říjen

U tújí najdeme hnědnutí listů a odumírání větví.

Ochrana – od poloviny července do konce září v intervalu 10 – 14 dní používáme přípravek DITHANEM DG Neotec, ORTIVA, Talent. Je rovněž vhodné jehličnany přihnojit hořčíkem (hořká sůl).

 

Mezi další škůdce patří:

 

Plži – plzák španělský (portugalský), slimák největší, slimáček polní. Na ně se přípravky aplikují večer – FERRAMOL a pak přípravky na bázi Metaldehydu – agresivní jed (pozor na domácí mazlíčky).Lze využít i parazitické hlístice.

 

Rzivost hrušně – přezimuje na jalovcích, na jaře spóry přelétávají vzduchem na kvetoucí hrušně. Ochrana: Talent – 1x před květem, 2x po odkvětu hrušní DITHANE DG Neotec. Také by mohla pomoci izolační vzdálenost 400 m.

 

květen – srpen

Na švestkách najdeme mšice, na černém nebo červeném rybízu se vyskytují mšice. Jako ochranu můžeme použít MOSPILAN 20 SP, Mšice Molice STOP, Pirimor 50 WG, Plenum, Rock Effect, KARATE, Symfonie lesk 3 v1, případně lze na mšice použít kopřivový výluh.

Biologická ochrana proti mšicím – slunéčko sedmitečné, jehož larva dokáže sežrat až 200 mšic.

 

Svilušky – nejsou vidět, nemají rády vlhko. Ochrana: Nissorun 10 WP, Sviluška STOP, Rock Effect.

 

Třásněnky – jsou velké 1,5 mm, jedná se o savý hmyz, který se vyskytuje na mečících; ochrana – VERTIMEC, Spin TOR.

 

Vrtule třešňová – zde je důležitý termín dle signalizace, výskyt v období, kdy kvete černý bez; ochrana: Mospilan, RELDAN 22. Vhodné jsou rané třešně, které nestačí vrtule napadnout.

 

Angrešt a hnědé padlí angreštové – ochrana: Americké padlí STOP, Kumulus WG, Discus, Rock Effect. Stříkáme před květem a po odkvětu.

 

květen – červen

brambory – ochrana: Plevele v bramborách STOP – likviduje i pýr plazivý a ježatku, nepůsobí na vytrvalé plevele z oddenků; Trávy v záhonu STOP – hodí se i do skalek, na trávovité plevele, pýr plazivý – účinek 2 – 3 měsíce.

Na mandelinku bramborovou se používá MANDELINKA STOP.

 

Přednášku ukončila tajemnice spolku př. Věra Bártová, poděkovala přednášejícímu a pozvala přítomné na další přednášku na téma „Plodová zelenina – okurky, dýně, cukety, lilek – sortiment odrůd, nároky na pěstování, výživa, hnojení, ochrana“. Přednáška se koná ve čtvrtek 31. 1. 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích.


Autorka textu i fotografií: Ing. Jana Plchová





Přednáška na téma: 

„ Drobné ovoce – novinky a způsoby pěstování, řez – maliny, ostružiny, rybízy, angrešty. Netradiční ovoce – kiwi, aronie, oskeruše, bez černý, dřín obecný, kaštanovník, kdouloň, meruzalka, mišpule, muchovník, rakytník, růže, zimolez“

 

Druhá přednáška z letošního přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve čtvrtek dne 17. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích. Tentokrát za námi přijel odborník na tuto problematiku, pan Ing. Dušan Nesrsta z ÚKZÚZ Lysice.

 

Postupně se věnoval informacím o odrůdách angreštu, rybízu, jahodníku, maliníku, malinoostružiníku, zimolezu kamčatskému, kanadským zahradním borůvkám, bezu černému a v závěru přednášky zmínil moruši, muchovník olšolistý, mišpuli německou, jeřáb, aronii, oskeruši a kiwi.

 

ANGREŠT

trendem současnosti je pěstování co nejméně trnitých odrůd, které jsou odolné vůči padlí. Forma angreštu může být jednak keř – pravokořenný řízkovanec, jednak stromkový tvar – podnož meruzalka zlatá.

 

a) citrónový obří – stará odrůda, velmi raná, vhodná do teplých poloh, citlivá k padlí, zraje v červnu

b) Veliš, Zebín – odolné a velmi raně zrající odrůdy, zrají v červnu

c) Niesluchovskij, Hinnonmaki Rot – zelená, žlutá i červená odrůda, pěstují se v západní Evropě

d) Prima – raná odrůda, odolná vůči padlí, zraje v červnu až červenci, plodná

e) Invicta – resistentní k padlí, zelená, plodná, zraje v červnu až červenci; v době kvetení se doporučuje zkrátit výhony na polovinu.

f) Dagmar – zraje v polovině července, je odolná vůči padlí, má tenkou slupku, vhodná pro přímý konzum

g) Martleb – zraje v polovině července, vhodná k zavaření

h) Karmen – zraje v polovině července, vyžaduje každoroční zkrácení výhonů na polovinu, což vede ke zvětšení plodů

ch) Rodnik – středně pozdní odrůda, dosti trnitý, má aromatické plody, zraje koncem července

i) Dukát – středně pozdní téměř beztrnná odrůda, sladká, odolná vůči padlí, zraje koncem července

 

Zajímavé odrůdy z hlediska výnosu a odolnosti jsou například Kaptivátor a Černý Neguš (nutný řez, sladká odrůda, silně otrněná).

Karát – pozdní, chutná, aromatická odrůda kapkovitého tvaru

Zlatý fík – trpí botrytidou, citlivý k padlí

 

RYBÍZ

je samosprašný (červený, černý, bílý, růžový – řeže se i hnojí na jaře, nechávají se tři výhony jednoleté, tři výhony dvouleté a dva výhony tříleté, plané výhony je nutno odstranit, na zimu svázat).

 

Rybíz bílý

Jeho výhodou je, že plody jsou sladké, nepadají, vydrží dlouho na keři.

a) Blanka – zraje v červenci

b) Primus – roste kolmo, má dlouhý hrozen, zrání koncem července

c) Jantar, Orion – zraje v červenci, má větší bobule, dlouhý hrozen

d) Viktoria – zraje v červenci až srpnu, sladká a plodná odrůda s velkými bobulemi

 

Rybíz růžový

Komenský růžový – velmi plodná odrůda, kyselejší, zraje v červenci – srpnu

 

Rybíz červený

a) Kozolupský raný – zrání v polovině července, má sladké bobule

b) Holandský korál – stromek, zraje koncem července

c) Losan, Tatran, Rubigo – zraje v srpnu

 

Rybíz černý

Nehodí se na stromkovou úpravu, vylamuje se.

a) Bona – má krátkou stopku, velké bobule, je sladký, zraje začátkem června

b) Vebus, Focus – zraje v polovině června až začátkem července, má středně dlouhou stopku

c) Lota – zraje v červnu až červenci, vhodná do vyšších oblastí

d) Titania – zraje v červenci, švédská odrůda

e) Othelo, Viola – starší odrůdy, plodné, zrají začátkem července

f) Ben Hope, Lomond, Sharek – vhodné pro mechanizovanou sklizeň, špatně dozrávají, jsou však odolné a zdravé

g) Tiben, Tisel, Triton – švédské odrůdy, zrají v červenci

 

JOSTA

(angrešt a černý rybíz) – je citlivá k nízkým teplotám v době kvetení, zraje v červenci, má řadu vitamínů

 

Pan přednášející doporučil nekupovat „sloupovité“ angrešty a rybízy. Jde jen o reklamní trik a bez stálého řezu je nelze udržet – vysvětleno proč.

 

JAHODNÍK

pěstovat ho co nejvýš, abychom se nemuseli ke sklizni příliš ohýbat. Jedná se o rané ovoce s velkou přizpůsobivostí ke klimatickým podmínkám. Původně jde o bahenní rostlinu, které vyhovuje i hydroponické pěstování s hnojením do vody.

 

raně plodící odrůdy – Prima, Rosie, , Honeoye,  Elkat (vhodný do vyšších poloh, sladká odrůda)

středně rané odrůdy (dozrávají na přelomu června a července) – Elsanta, Darselect, Korona, Karmen (má velké plody)

nová odrůda – Poly – dává kvalitní a vysoký výnos

pozdě zrající odrůdy – Symphony, Pegasus, Redgauntlet, Florence (velmi plodná a chutná)

remontantní odrůdy – první květy se otrhají, potom je úroda v srpnu – Aroma, Calypso, Camarosa, Diamante, Everest, Kalypso (vynikající odrůda)

Rujana – měsíční, chutná, voňavá a sladká odrůda vhodná k pěstování na parapetu, nenáročná, plodí od června do září, množí se semenem

 

MALINÍK

a) plodící na letošním výhonu – až do zámrazu, má větší množství malin, ale nevalné chuti

b) plodící na loňském výhonu – má typickou chuť maliny

Patří sem odrůdy Bristol (malina červená, sladká), Valentina (oranžová, italská, chutná po meruňce), Falgold (sladká jako med), Polka (zraje na přelomu června a července a srpna a září)

c) plodící na podzim na letošním výhonu – odrůdy Autumn Blues, Tulačen, Polana, Himbo Top, Apricot, Golden Blues – plodí v srpnu až říjnu

d) plodící na loňském výhonu v létě – tyto maliny zrají už v červnu (Canby, Haritage, Rubín – velmi plodný a chutný; dále Glen Cloe, Granát, Rafzmach – zrání koncem července)

 

Pan přednášející doporučuje ořezat na jaře maliník 2 – 5 cm nad zemí.

 

OSTRUŽINÍK

odrůdy: Arapaho, Blafl Satin, Polar – zrají v srpnu, jsou beztrnné, hodně plodí, rostou kolmo. Po sklizni je třeba je zakrátit na 2 m.

Wilsonův raný – zraje v červenci, Reuben – zraje v září – jedná se o vzpřímené otrněné odrůdy

 

MALINOOSTRUŽINÍK

odrůdy: Čačanská (zraje v červenci až srpnu), Thornfree (zraje v září) – jedná se o poléhavé, rozkladité a beztrnné odrůdy

Loganberry – plazivá a šťavnatá odrůda, která je odolná vůči mrazu

 

ZIMOLEZ KAMČATSKÝ

vyžaduje vláhu a slunečnou polohu, raší v únoru až březnu, kvete v dubnu, zralost nastává v květnu až červnu, konec vegetace v srpnu. Je nutno mít alespoň dva keře, po sklizni lze provádět dělení trsů.

odrůdy: Modrý triumf, Holštýn, Remont, Blue King – sklízí se setřásáváním, na přímý konzum, navinulá chuť.

 

KANADSKÉ ZAHRADNÍ BORŮVKY

- potřebují kyselou půdu (rašelina + písek), kořeny rostou hluboko do země

- zalévat octovou vodou (1 dcl octa na 10 litrů vody)

- vyžadují vláhu, slunečnou polohu, kyselé prostředí

odrůdy: Berkeley, Bluecrop, Bluegold, Brigitta…..Patriot – sklízejí se ručně a postupně

 

BEZ ČERNÝ

kvete v červnu, vybarvuje od srpna, zraje od poloviny září do začátku října, kulturním odrůdám stačí pasterizace

odrůdy: Madelein, Matěj – zrání v polovině září (www.vsuo.cz – Ing. Kaplan)

 

KIWI

odrůdy Delicisoa, Artura, Colomicta –vyžadují vláhu a oporu

 

Přednášku ukončila tajemnice spolku př. Věra Bártová, poděkovala přednášejícímu a pozvala přítomné na další přednášku na téma „Nejzávažnější choroby a škůdci na zahradě od jara do podzimu“ – přednáší Ing. Jan Růžička, AgroCS a. s., Česká Skalice. Přednáška se koná ve čtvrtek 24. 1. 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích.





Přednáška na téma

„Jak provádět výsadbu a řez jádrovin, peckovin a skořápkatého ovoce“

 

První přednáška z letošního přednáškového cyklu pořádaného spolkem ZO ČZS Boskovice se uskutečnila ve čtvrtek dne 10. ledna 2019 v 18.00 hodin v sále S3 Sokolovny v Boskovicích. Přijel za námi odborník na tuto problematiku, pan Bc. Tomáš Jan, z ÚKZÚZ Brno. V úvodu nás seznámil se změnami, které nastaly v oblasti zkušebních ústavů – byl zrušen ústav v Želešicích.

 

Přednáška byla rozdělena na dvě hlavní části. Nejprve zaznělo téma se zaměřením na výsadbu stromků, termíny sázení, nákup materiálu, přípravu sázení, postup a ošetření stromů. Poté následovaly informace týkající se řezu stromů, probírky, ochrany, hnojení, sklizně a uskladnění úrody.

 

V první části zazněly tyto rady, doporučení a zkušenosti:

- výběr druhů, odrůd a stanoviště provádět s ohledem na lokalitu a složení půdy

- na Vysočině se letní odrůdy posouvají na podzimní sklizeň, podzimní na zimní

- u jabloní sázíme zákrsky, polokmeny, kmeny

- velké ovoce – zásadně na ověřených podnožích

- slivoně – vyšší kmenové tvary, do horších podmínek – myrobalán; slivoňové podnože jsou vhodné do vlhčích podmínek

- termín výsadby – podzim, mimo broskvoní

- materiál nakupovat na podzim, na jaře se prodávají zbytky

- stromek nesmí být nápadně lehký, větvičky musí pružit (nesmí být vyschlý)

- kontejnerová výsadba – možno sázet po celý rok, je větší pravděpodobnost uchycení stromu

- sázet stromky je nutno mimo obvod koruny starého stromu; na místo, kde nejméně 5 let nic nebylo a je zde „odpočatá“ půda

- do jámy pro výsadbu umístíme dřevěný nebo železný kůl

- zastřihneme kořeny

- přihnojíme např. Cereritem, ale ne přímo na kořeny

- lehce přišlápneme, nalijeme cca 10 litrů vody, potom zasypeme hlínou

- zásadně neřežeme korunku na podzim, ale na jaře (v březnu)

- řezné rány ošetříme štěpařským voskem

 

Řez stromů, probírka stromů, ochrana, hnojení, sklizeň a uskladnění úrody

Správný řez stromů jsme mohli sledovat na fotoprojekci, kterou přednášející průběžně komentoval.

Probírka – u jablek se provádí po tzv. červnovém propadu, necháváme 2 plody v trsu, u velkoplodých odrůd 3 plody. Přednostně odstraňujeme jablko bez stopky – jinak dochází k poškození větviček. U meruněk provádíme probírky v době, když jsou plody zhruba ve velikosti větší višně (asi 3 cm od sebe a asi 3 týdny po odkvětu). Probírka broskví se provádí později než u meruněk. Broskvoně jsou také náročnější na výživu než meruňky, dělá se zde každoročně řez, musí se hnojit, zavlažovat, ošetřovat proti kadeřavosti, plody necháváme asi 5 cm od sebe.

Ochrana – ovoce lze pěstovat i bez ochrany, ale doporučuje se ji provádět alespoň v rozsahu:

- švestky, slivoně – postřik do květů proti pilatce švestkové; k omezení červivosti švestek lze použít feromonový lapač (v květnu)

- broskve – postřik na jaře do poloviny března měďnatým přípravkem

- slivoně, meruňky, broskvoně – bývá na nich šarka, u tolerantních odrůd se virus objevuje na listech, ne na plodech

Hnojení – u broskvoní použít na jaře NPK, dusík se přes zimu vyplaví, nesmí se hnojit na podzim

Sklizeň a uskladnění – lidé často jablka sklízejí pozdě, jablka nesmí uzrát na stromě. Zrníčka musí u zimních odrůd nahnědávat. Úrodu dáváme do vlhkého a chladného sklepa bez zeleniny.

 V průběhu přednášky pan Bc. Tomáš Jan ochotně zodpovídal dotazy přítomných, kterých se sešlo na této přednášce více než 50.

 Spolek ZO ČZS Boskovice tímto zve na další přednášku, která se uskuteční opět ve čtvrtek, a to 17. ledna 2019 v 18.00 hodin v modrém salónku Sokolovny Boskovice. Téma „Drobné ovoce – novinky a způsoby pěstování, řez – maliny, ostružiny, rybízy, angrešty. Netradiční ovoce – kiwi, aronie, oskeruše, bez černý, dřín obecný, kaštanovník, kdouloň, meruzalka, mišpule, muchovník, rakytník, růže, zimolez“. Přednese pan Ing. Dušan Nesrsta z ÚKZÚZ Lysice.

 

 

Text a foto: Ing. Jana Plchová