Plodová zelenina
Protože přednášející skončil v karanténě byl promítnut film s jeho přednáškou z celostátního školení zahrádkářů v roce 2014.
Ing Karel Zavadil – SEMO a.s.
Význam zeleniny: působí příznivě na všechny funkce lidského
těla, vláknina příznivě působí na trávící trakt, Protizánětlivý účinek česneku
a cibule, výborné působení kysaných zelenin na střevní mikroflóru, vitamíny: karoteny, vitamin C, antioxidanty které likvidují volné
radikály z energetického cyklu buněk, C, E, lykopen, barviva. Obsahují
minerály CA, Mg, Zn.
Plodová zelenina
Paprika
Zásady pěstování: paprika je plodina teplomilná pocházející
z nížin subtropů má ráda teplo pro vzcházení 30°C, až vzejde snížit na 20°C
s nočním poklesem na 15°C. Pozor na nedostatek světla při
předpěstování sadby. Pozor na obsah živin v substrátu - při předpěstování přihnojovat Kristalonem.
Paprika je náchylná na nemoci kořenů. Pokud není substrát sterilní ošetřit Previcur,
Rovral, Captan. Vysazovat sazenice pevné. Plody vylamovat pokud rostlina nenaroste
po kolena; jinak plody brzdí růst.. Nemá ráda velké rozdíly teplot a průvan. Má
ráda přímořské holandské klima v noci 18°C a ve dne 22°C.
Choroby: sklerocinium napadá krček nebo větve a rostlina celá uhyne. Ochrana Captan.
Škůdci: mšice, molice, třásněnky. F1 odrůdy se produkují za použití genetické
sterility, potom při přesevu dávají 1/3 sterilního potomstva zbytek se rozpadá
do rodičovských línií.
Zeleninová paprika
Nepálivá-sladká
Konzumovatelné v konzumní zralosti zelené, která
předchází zralost botanickou při které se již vybarvují. Do červena oranžova a
žluta.
AMY stará odrůda
AMYKA F1 tvaru tupého lichoběžníku
SUPEAMY F1 štíhlejší
KVADRY F1 obdélníkový
tvar
SLOVANA F1, SLAVY F1, LUNGY F1
Univerzální plody pro konzum v zeleném stavu ale i po
dozrání do botanické zralosti a vhodné ke konzervaci.
RADUZA F1 Vhodná pro dozrání
SASKIA F1 kvadratická silnostěná
GELBY F1 v botanické zralosti žlutá
RUBIKA F1 tmavozelená konzum v botanické zralosti červená,
Podtržená za zelena chutná jako tráva.
ORENY F1 Oranžová
Papriky lamuo typ obrovské nemá silnou stěnu
ALCELO F1 (SAMURAI F1)
THEOS F1
Kapie Při sterilizaci neměknou zato za zelena suché
s řepovitou strukturou (jak drtiny) plody placaté
RAFAELA F1
RADUZA F1
Přechod mezi paprikou a kapií
RADMILA F1 Světle zelená po uzrání tmavočervená; dá se jíst
za zelena
Speciální odrůdy
HAMÍK Lahúdková paprika pouze do folníku
TAMINA F1 Rajčinová paprika
Křupavá šťavnatá v botanické zralosti pro plnění zelím
a sterilizaci
JABLINA F1 Sklízí se
v technologické zralosti plní zelím a sterilizují – jablíčková odrůda
Kategorie Rohů
Beraní rohy Pro sterilaci se semeny
SEMAROH
BĚLOROH
Pálivé papriky
Tři typy pálivosti
1.Pouze placenta se semeny – PCR
2. Stěna ale bez špičky
3. celá paprika i se špičkou
OSTRY F1 Pálivost typu (1) univerzální pro konzum za zelena
i červena lze ji i sterilovat
DRAKY F1 pálivá (2) předcházela ji DÁKULA univerzální pro
konzum za zelena i červena lze ji i sterilovat
PÁLIVEC Typ kozí roh (3)
OHNIVEC typ beraní roh je více pokroucený (3)
PÁLINDA Jablíčkový typ pro nadívání zelím
Chili papričky s vysokou pálivosti
DAMIAN červená barva v botanické zralosti
KILIAN oranžová barva v botanické zralosti
KRISTIAN žlutá barva v botanické zralosti
Obě jsou ranné a mohou se pěstovat na poli
KORAL Feferonka třešňová paprika
JOLAHOT F1 Typ Jalapeno z Latinské Ameriky
Extremně pálivé
HABANERO RED
HABANERO ORANGE
NAGA MORICH do nádob zakrslá
Okrasné
PYRAMID
PLAMÍNEK
VICTORIA typ jazýček
EMMA kulatá
Kořeninová paprika
Slouží po usušení k mletí jako koření. Pro mletí je
nutno ponechat i semena, jinak má paprika slabou barvu. Olej ze semen ji zvýší
a zároveň pomletou papriku zvýrazní.
KARKULKA
Rajčata
Klasická a Long Self Life - netvoří etylén rozkládající
hemicelulózy a pektin tvořící buněčnou stěnu a po utržení neměkne a
nedozrává(až 5 týdnů)
Tyčková
TORNÁDO F1 Klasické zralé rychle měkne
TORO F1 Klsasické rajče ale má zelenou bázi plodu, která
těžko vybarvuje
TIPO F1 Přechodný typ po utržení vydrží 14 dnů
START SF1 Kyselosladké ale praská
TORINO F1 Dobře vybarvuje málo praská
PARTO F1 přechodové nejvíce pěstované v jižních státech
protože je velké
BEJBINO F1 pro děti průměr 3 cm Chuťově vyvážené
MINI Typ cherry Rajče Ranné plodné ale nemá výnos TORNÁDA
BIBI velikost cherry, pěkně vybarvuje
VALDO velikost cherry válcovitý tvar
DATLO žlutooranžové datlovitý tvar
POLLICINO F1 oválné Cehrry
STRILO F1
CORZARO F1 Typ SAN MARZANO (rajče paprikové) pro tepelnou
úpravu plody s pevnou slupkou jako pro mechanizovanou sklizeň ale tyčkové
HOMESTEAD Měkké s velkým množstvím šťávy
YELLOW GAZI RIBBED žluté
Keříčková
Pro mechanizovanou sklizeň, pěstují se z přímého výsevu
koncem dubna, Jednorázová sklizeň když je
80% plodů zralých. Jsou šlechtěny na vysoký obsah lycopenu (červeného
barviva).
ŠEJK vysoký obsah lycopenu ranná odrůda
DENÁR na písčité půdy bez závlahy
DARINKA F1 keříčkové
rajče s konzumními kulatými plody
MARIENKA F1
PAVLÍNKA rajče na řezy
MINIGOLD typ cherry
žlutý
RUBÍNEK typ cherry červený
Lilek
ČESKÝ RANÝ
BEATRICE F1
CLARA F1
SERENA F1
Záznam přednášky provedl JP