Plodová zelenina

Protože přednášející skončil v karanténě byl promítnut film s jeho přednáškou z celostátního školení zahrádkářů v roce 2014.

Ing Karel Zavadil – SEMO a.s.

 

Význam zeleniny: působí příznivě na všechny funkce lidského těla, vláknina příznivě působí na trávící trakt, Protizánětlivý účinek česneku a cibule, výborné působení kysaných zelenin na střevní mikroflóru, vitamíny:  karoteny, vitamin  C, antioxidanty které likvidují volné radikály z energetického cyklu buněk, C, E, lykopen, barviva. Obsahují minerály CA, Mg, Zn.

 

Plodová zelenina

Paprika

Zásady pěstování: paprika je plodina teplomilná pocházející z nížin subtropů má ráda teplo pro vzcházení 30°C, až vzejde snížit na 20°C s nočním poklesem na 15°C. Pozor na nedostatek světla při předpěstování sadby. Pozor na obsah živin v substrátu -  při předpěstování přihnojovat Kristalonem. Paprika je náchylná na nemoci kořenů. Pokud není substrát sterilní ošetřit Previcur, Rovral, Captan. Vysazovat sazenice pevné. Plody vylamovat pokud rostlina nenaroste po kolena; jinak plody brzdí růst.. Nemá ráda velké rozdíly teplot a průvan. Má ráda přímořské holandské klima v noci 18°C a ve dne 22°C. Choroby: sklerocinium napadá krček nebo větve a rostlina celá uhyne. Ochrana Captan. Škůdci: mšice, molice, třásněnky. F1 odrůdy se produkují za použití genetické sterility, potom při přesevu dávají 1/3 sterilního potomstva zbytek se rozpadá do rodičovských línií.

Zeleninová paprika

Nepálivá-sladká

Konzumovatelné v konzumní zralosti zelené, která předchází zralost botanickou při které se již vybarvují. Do červena oranžova a žluta.

AMY stará odrůda

 

AMYKA F1 tvaru tupého lichoběžníku

SUPEAMY F1 štíhlejší

 KVADRY F1 obdélníkový tvar


 

SLOVANA F1, SLAVY F1, LUNGY F1

Univerzální plody pro konzum v zeleném stavu ale i po dozrání do botanické zralosti a vhodné ke konzervaci.

 

RADUZA F1 Vhodná pro dozrání

SASKIA F1 kvadratická silnostěná

GELBY F1 v botanické zralosti žlutá

RUBIKA F1 tmavozelená konzum v botanické zralosti červená, Podtržená za zelena chutná jako tráva.

 

ORENY F1 Oranžová

Papriky lamuo typ obrovské nemá silnou stěnu

ALCELO F1 (SAMURAI F1)

THEOS F1

Kapie Při sterilizaci neměknou zato za zelena suché s řepovitou strukturou (jak drtiny) plody placaté

RAFAELA F1

 

RADUZA F1

Přechod mezi paprikou a kapií

RADMILA F1 Světle zelená po uzrání tmavočervená; dá se jíst za  zelena

Speciální odrůdy

HAMÍK Lahúdková paprika pouze do folníku

 

TAMINA F1 Rajčinová paprika

Křupavá šťavnatá v botanické zralosti pro plnění zelím a sterilizaci

JABLINA F1  Sklízí se v technologické zralosti plní zelím a sterilizují – jablíčková odrůda

 

Kategorie Rohů

Beraní rohy Pro sterilaci se semeny

SEMAROH

BĚLOROH

 

 

Pálivé papriky

 Tři typy pálivosti

1.Pouze placenta se semeny – PCR

2. Stěna ale bez špičky

3. celá paprika i se špičkou

OSTRY F1 Pálivost typu (1) univerzální pro konzum za zelena i červena lze ji i sterilovat

DRAKY F1 pálivá (2) předcházela ji DÁKULA univerzální pro konzum za zelena i červena lze ji i sterilovat

PÁLIVEC Typ kozí roh (3)

 

OHNIVEC typ beraní roh je více pokroucený (3)

PÁLINDA Jablíčkový typ pro nadívání zelím

 

Chili papričky s vysokou pálivosti

DAMIAN červená barva v botanické zralosti

 

KILIAN oranžová barva v botanické zralosti

KRISTIAN žlutá barva v botanické zralosti

Obě jsou ranné a mohou se pěstovat na poli

 

KORAL Feferonka třešňová paprika

JOLAHOT F1 Typ Jalapeno z Latinské Ameriky

 

Extremně pálivé

HABANERO RED

HABANERO ORANGE

NAGA MORICH do nádob zakrslá

 

Okrasné

PYRAMID

PLAMÍNEK

 

VICTORIA typ jazýček

EMMA kulatá

 

 

Kořeninová paprika

Slouží po usušení k mletí jako koření. Pro mletí je nutno ponechat i semena, jinak má paprika slabou barvu. Olej ze semen ji zvýší a zároveň pomletou papriku zvýrazní.

KARKULKA

 

Rajčata

Klasická a Long Self Life - netvoří etylén rozkládající hemicelulózy a pektin tvořící buněčnou stěnu a po utržení neměkne a nedozrává(až 5 týdnů)

Tyčková

TORNÁDO F1 Klasické zralé rychle měkne

 

TORO F1 Klsasické rajče ale má zelenou bázi plodu, která těžko vybarvuje

TIPO F1 Přechodný typ po utržení vydrží 14 dnů

 

START SF1 Kyselosladké ale praská

TORINO F1 Dobře vybarvuje málo praská

PARTO F1 přechodové nejvíce pěstované v jižních státech protože je velké

BEJBINO F1 pro děti průměr 3 cm Chuťově vyvážené

MINI Typ cherry Rajče Ranné plodné ale nemá výnos TORNÁDA

 

BIBI velikost cherry, pěkně vybarvuje

VALDO velikost cherry válcovitý tvar

DATLO žlutooranžové datlovitý tvar

 

POLLICINO F1 oválné Cehrry

STRILO F1

CORZARO F1 Typ SAN MARZANO (rajče paprikové) pro tepelnou úpravu plody s pevnou slupkou jako pro mechanizovanou sklizeň ale tyčkové

 

HOMESTEAD Měkké s velkým množstvím šťávy

 

YELLOW GAZI RIBBED žluté

 

Keříčková

Pro mechanizovanou sklizeň, pěstují se z přímého výsevu koncem dubna, Jednorázová sklizeň když je  80% plodů zralých. Jsou šlechtěny na vysoký obsah lycopenu (červeného barviva).

ŠEJK vysoký obsah lycopenu ranná odrůda

 

DENÁR na písčité půdy bez závlahy

DARINKA  F1 keříčkové rajče s konzumními kulatými plody

 

MARIENKA F1

PAVLÍNKA rajče na řezy

MINIGOLD typ cherry  žlutý

 

RUBÍNEK typ cherry  červený

 

Lilek

ČESKÝ RANÝ

 

BEATRICE F1

CLARA F1

SERENA F1


Záznam přednášky provedl JP