HLÍVA A JEJÍ PŘÍZNIVÉ ÚČINKY
KOMU HLÍVA ÚSTŘIČNÁ POMÁHÁ
- Zcela jistě kardiakům. protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi
- Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
- Alergikům a astmatikům
- Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí ekzémy
- Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku. i vám je hlíva ústřičná doporučená. Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.
- Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu. protože právě zvýšenou regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí. (Hlíva ústřičná - sušená i drcená - 100% podíl H1 íw www.hliva- ustricna.cz)
CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V HLÍVĚ ÚSTŘIČNÉ
Hlíva ústřičná obsahuje lmed několik vitamínů, a nejen ty. Kromě vitaminů řady B a vitaminů D. C. K obsahuje také stopové prvky jako je železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen. bór. jód a především beta 1.3-D glukany. jejichž výtěžnost je až 50%.
Obsahuje také mevinolin. množství důležitých proteinů, enzymy, steroly,aminokyseliny a mastné kyseliny a dále bohatou škálu nejrůznějších cukrů od alditů monosacharidů až po polysacharidy rozpustné a nerozpustné. Ve vodě nerozpustné polysacharidy reprezentuje chitin a chitosan. které mají mnoho účinků například: snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, hladinu kyseliny močové.
RECEPTY
HLÍVA JAKO VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK
Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné. 3 PL hladké mouky. 3 PL strouhanky. 2 vejce, olej na smažení a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)
Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY
Spotřeba: 500 g klívy ústřičné. 2 cibule. 1.5 1 vody. 1 PL oleje. VEGI VEGI (zeleninová delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka. 2 stroužky česneku. 1 PL hladké mouky
Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI. lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.
CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU
Spotřeba: 8 velkých cibulí. 500 g klívy ústřičné. 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla, koření HOUBY VEGI
Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě. potom z nich lehce vybereme vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka osmahneme na másle, přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy směs ochutíme kořením HOUBY VEGI. naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu s rajčatovou omáčkou.
HLÍVA NA ČESNEKU
Spotřeba: 400 g hlívy. 2 stroužky česneku. 3 PL hladké mouky. 100 g oleje na smažení. HOUBY VEGI — houbová kořenící směs bez glutamanu sodného
Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.
HLÍVA JAKO ŠPÍZ
Spotřeba: 250 g hlívy. 1 vejce. 150 g tvrdého sýru. 100 g salámu. 2 PL hladké mouky. 4 PL mléka. olej.HOUBY VEGI - houbová kořenící směs bez glutamanu sodného s hlívou ústřičnou
Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě. pokrájíme na větší kousky, okořeníme HOUBY VEGI. Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy. plátky sýra a kolečko salámu (lze doplnit pro rozmanitost např. žampiony). Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatová. Podáváme teplé se zeleninovou oblohou a bramborami.
DOBRÉ RADY S HLÍVOU
Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít i do bábovek, dortů, koláčů jako přírodní zvýrazňovač chuti (další informace také na sRecepty.cz ). Podtrhne vám skvělou chuť oříšků, kokosu, ovoce...
Pokrmy dle následujících receptů můžete připravovat jak z čerstvé hlívy. tak i ze zde zakoupené hlívy sušené.
Tato po namočení zvětší svůj objem až 12 ti násobné a lze ji zpracovávat stejně jako čerstvou hlívu.
Hlívu drcenou můžete mimo přímé konzumace pro její zdravotní účinky používat jako houbové koření při vaření, pečení i přípravě salátu. Pokrmy získají vynikající houbovou chuť.
PŘEDKRMY
Hlívový salát
Spotřeba: 250 g hlívy. 100 g cibule, cukr. mletý pepř. voda dle potřeby, sůl. citrónová šťáva, majonéza nebo bílý jogurt
Postup: Kloboučky hlívy podusíme na trošce oleje s mírným podlitím vodou. Po vychladnutí pokrájíme houby na drobné kousky, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme nálevem z vody. cukru. soli. citrónové šťávy a jogurtu, nebo majonézy. Opepříme a dobře promícháme. Salát necháme nejméně hodinu uležet v chladničce. Poté můžeme podávat. K dozdobení použijeme například list zeleného salátu.
Obložené chlebíčky s hlívami a sardelkami
Spotřeba: veka. sardelová pasta, máslo. 150 g jemné* nakrájené drůbeží šunky. 1 vařené vejce, plátky sýra. 1 sklenička naložené hlívy. sladkokyselá okurka, kapie, olivy
Postup: Veku nakrájíme nožem na plátky, namažeme máslem a sardelovou pastou. Obložíme šunkou, plátkem sýra. kolečkem vařeného vejce, olivou, vějířkem okurky a proužky kapií. Doplníme nakládanou hlívou. kterou necháme okapat na sítku. Ozdobíme sekanou zelenou natí a strouhaným tvrdým sýrem.
Hlívové placičky
Spotřeba: 400 g očištěné hlívy. 700 g brambor. 50 g másla. 2 vejce. 200 g polohrubé mouky. pepř. drcený kmín. sůl.
Postup: brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl. pepř. vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku, z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme vtrojobalu jako řízek a osmažíme, obložíme zeleninou a posypeme zelenou natí.
Houbové bagety
Spotřeba: 3 bagety. 500 g hlívy. 1 zelená paprika nebo kapie. 5 plátků salámu. 5 stroužku česneku. 2 sterilované okurky. 1 cibule. 200 g strouhaného parmazánu, voda. pepř. mletá sladká paprika, drcený kmín. 1 lžíce oleje, zelená petrželka.sůl
Postup:Houby očistíme, propláchneme na sítku a necháme okapat. Nakrájíme na kostičky. Vložíme na rozpálený tuk a podusíme. Zelenou papriku, salám, okurky, cibuli a česnek nasekáme na malé kousky a spolu s petrželkou přidáme k houbám. Vše zalijeme horkou vodou a dusíme asi 20 minut. Bagety podélné rozkrojíme, na ně navršíme hotovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečivo položíme na vymaštěný plech a zapečeme v troubě při 200 o C asi 10 minut. Podáváme horké.
Plněná rajčata s hlívou
Spotřeba: 4 větší rajčata. 250 g hlívy. 1 vejce, máslo, citrónová šťáva. pepř. sůl. na ozdobu petrželka
Postup: Nejdříve si připravíme rajčata, která seřízneme ostrým nožem, vršek rajčete použijeme jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabeme malou lžičkou. Pokrájenou hlívu a dužninu z rajčat osolíme, opepříme a dusíme na másle. Hotové zahustíme vajíčkem. Plníme do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapeme citrónovou šťávu. Přiklopíme víčkem z rajčete a sypeme zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
SALÁTY
Hlívový salát míchaný
Spotřeba: 250 g hlívy. 2 rajčata. 50 g jemné šunky. 1 vařené vejce, lžička olivového oleje. pepř. citrónová šťáva, sůl
Postup: Houby nakrájíme na nudličky a v malém množství osolené vody 5 minut povaříme. Necháme na sítku okapat a zchladnout. Do misky vložíme na nudličky nakrájenou Šunku, na kolečka vařené vejce a rajčata. Přisypeme hlívu a vše zalijeme zálivkou. Zálivku si připravíme z octa. soli. oleje.citroiiové šťávy a pepře. Dobře promícháme a necháme uležet v chladničce. Podáváme s chlebem, nebo pečivem.
Hlívový salát s kuřecím masem
Spotřeba: 500 g hlívy. 1 dl vody. 2 lžíce oleje. pepř. kuřecí šunka, nebo zbytky pečeného kuřecího masa. salátová okurka, ocet. 1 lžíce sterilovaného hrášku a kukuřice, sul
Postup: Hlívu očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku nejméně 20 minut. Podušené houby necháme vychladnout, v misce smícháme vychlazenou hlívu s nasekaným kuřecím masem nebo šunkou, osolíme, opepříme. Vše promícháme podle chuti s octem a sterilovanou zeleninou a necháme v chladničce uležet. Ozdobíme okurkou.
Hlívový salát se zeleninou
Spotřeba: 250 g hlívy. 150 g mrkve, 100 g celeni. 1 velká cibule. 1 lžíce oleje, mletý pepř. drcený kmín. ocet. sůl
Postup: Hlívu nakrájíme na nudličky a jemně povaříme v osolené vodě. Přecedíme přes sítko a necháme okapat a vychladnout. Na struhadle nastrouháme zeleninu na nudličky, vmícháme vychlazené houby a drobné nasekanou cibuli. Osolíme, opepříme a můžeme dochutit olejem a octem. Necháme v chladničce nejméně 2 hodiny uležet. Podáváme jako letní salát, nebo k masovým minutkám.
Hlívový salát s jogurtem a křenem
Spotřeba: 450 g hlívy, olej. pepř. drcený kmín. 1 bílý jogurt, citrónová šťáva, kousek křenu, listy zeleného salátu, sůl
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem kmínem a solí. Zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s bílým jogurtem, dochutíme strouhaným křenem. Skleněné poháry nebo misky vyložíme listem salátu, navršíme hlívovou směs a dáme do chladničky na 30 minut vychladit. Podáváme s pečivem.
Hlívový salát s majonézou
Spotřeba: 550 g hlívy. olej. pepř. drcený kmín. majonéza, citrónová šťáva, listy zeleného salátu, sůl
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem kmínem a solí. Zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s majonézou. Skleněné poháry, nebo misky vyložíme listem salátu, navršíme hlívovou směs a dáme do chladničky na 30 minut vychladit. Podáváme s pečivem.
Hlívová pomazánka
Spotřeba: 200 g hlívy, 2 lžíce másla. 2 tavené sýry. 2 sýry žene. 1 cibule. 1 sterilovaná okurka, hořčice, mléko, nebo smetana, pepř. sůl
Postup: Nakrájenou hlívu dusíme na tuku asi 20 minut, necháme zchladnout a pomeleme. sýry se smetanou utřeme ručním šlehačem do hladká, přidáme nastrouhanou cibuli a kyselou okurku, dochutíme solí. pepřem a hořčicí, nakonec vmícháme houby. Pomazánku natíráme na chléb.
Hlívový salát s celerem
Spotřeba: 300 g hlívy. 1 menší celer, jablko, cibule, pepř. olej. petrželka, citrónová šťáva, sůl
Postup: Pokrájené houby podusíme na minimu tuku v kastrolu. Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě téměř do měkká. Horký nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemné kousky, jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme, osolíme a okořeníme. Promícháme s olejem a zakapeme citrónovou šťávou, necháme v chladničce uležet. Posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.
Pomazánka z plísňového sýra s hlívami
Spotřeba: 150 g plísňového sýra. 2 lžíce zakysané smetany. 150 g hlívy podušené na másle. 50 g pomazánkového másla. 1 lžíce strouhaného křenu, nasekaná pažitka, mletý pepř. sůl
Postup: Pomazánkové máslo rozmícháme s nastrouhaným sýrem a zakysanou smetanou na kasičku. Přidáme posekané udušené houby. křen. pažitku, osolíme a dle chuti okořeníme, mažeme na pečivo, nebo pomazánkou plníme vydlabaná čerstvá rajčata.
Pikantní hlívová pomazánka
Spotřeba: 2 lžíce oleje. 150 g hlívy. mletý pepř. 100 g smetanového sýra. 100 g taveného sýra, 2 lžíce smetany. 50 g kyselých sterilovaných okurek. 1 malá cibule, lžíce hořčice, sůl
Postup: Na tuku udusíme houby. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Utřeme smetanový a tavený sýr se smetanou, přidáme nasekané okurky, cibuli a hořčici. Dokonale utřeme. Vmícháme podušené houby a znovu dokonale promícháme. Podáváme s pečivem.
POLÉVKY
Hlívová polévka
Spotřeba: 500 g hlívy. 2 cibule. 1 kostka masoxu. pepř. mletá paprika, lžíce oleje, kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer ). na zahuštění nastrouhaná syrová brambora, voda. sůl
Postup: Hlívu nakrájíme na hrubé nudličky i s nožičkami. Do hrnce dáme zpěnit na olej cibule nakrájené na kostičky, zasypeme mletou paprikou. Vložíme nakrájené houby, prudce orestujeme. Zalijeme vodou s kostkou masoxu a vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, dokořeníme pepřem, necháme asi 25 minut vařit. Do polévky vložíme nastrouhanou bramboru a vaříme tak dlouho, až se polévka zahustí. Posypeme čerstvou zelenou natí petržele, nebo pažitky. Podáváme i jako svačinu s pečivem.
Falešná dršťková polévka z hlívy 2
Spotřeba: 400 g hlívy. olej. nebo sádlo. 1 velká cibule, mletý pepř a paprika, kmín. majoránka. 4 stroužky česneku. 1 kostka bujónu, mouka na zahuštění, sůl
Postup: Houby nakrájíme na nudličky a prolijeme na sítku vodou. Cibuli zpěníme na tuku s paprikou, vložíme houby a chvíli orestujeme. Zalijeme vodou s masoxem. dokořeníme pepřem, česnekem a majoránkou, osolíme. Vaříme do měkká. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a chvíli povaříme. Podáváme s chlebem.
Rýžová polévka s hlívou
Spotřeba: 250 g hlívy. 50 g rýže. 50 g másla, nebo oleje. 1 střední cibule. 1 lžíce hladké mouky. 250 ml mléka. pepř. 1 žloutek. 70 g strouhané kořenové zeleniny, muškátový oříšek, sůl
Postup: V kastrolu usmažíme cibuli na oleji a přisypeme hladkou mouku, z které uděláme cibulovou zásmažku. Přilijeme 1 šálek vody. přidáme pokrájenou hlívu. zeleninu, osolíme a okořeníme. Vaříme do poloměkka. Vhodíme opláchnutou rýži a znovu vaříme, před ukončením varu v mléce rozšleháme žloutek a vlijeme do polévky. Podáváme sypané natí dokořeněné strouhaným muškátovým oříškem, podáváme s chlebem.
Hlívová česnečka
Spotřeba: 200 g hlívy, 1 lžíce sádla. 4 stroučky česneku, kmín. mletý pepř. polévkové koření, sůl
Postup: Houby nakrájíme a na tuku orestujeme. Vše zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme. opepříme a vaříme do změknutí. Česnek utřeme na soli a přidáme před koncem varn do polévky. Dochutíme polévku novým kořením. Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme je na pánvi na zbytku oleje. Podáváme k polévce na zvláštním talíři.
Houbová polévka z hlívy
Spotřeba: 200 g hlívy. 5 středně velkých syrových brambor, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), mletý pepř. mletá sladká paprika. 1-2 cibule, olej. majoránka, kmín. vegeta. sul
Postup: Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pokrájenou hlívu. brambory nakrájené na kostičky, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kmín. vegetu. nebo masox. přilijeme asi 2 litry vody. necháme vařit do změknutí bramborových kostiček. Zahustíme nastrouhanou bramborou a necháme na chvíli povařit, podáváme s pečivem, sypeme zelenou natí.
Krémová hlívová polévka
Spotřeba: 500 g hlívy. 1 cibule. 30 g másla. 1 lžíce hladké mouky. 1 1 vývaru z kostí, nebo masoxu. 2 vařená vejce. 230 ml smetany, zelená petržel, pepř a sul
Postup: Cibuli osmahneme na tuku a vložíme na ni hlívu nakrájenou na nudličky, chvíli vše restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut. Ve smetané rozšleháme hladkou mouku, vše vlijeme do polévky a ještě pomalu povaříme. Dochutíme pepřem a osolíme. Do talíře vložíme najemno posekaná vařená vejce a zelenou nať. zalijeme polévkou. Podáváme s chlebem.
OMÁČKY
Hlívová omáčka se smetanou
Spotřeba: 350 ghlívy. olej. mlely bílý pepř. drcený kmín. 1 kostka masoxu. nebo masový vývar. 230 ml sladké smetany, hladká mouka. cukr. citrónová šťáva, sůl
Postup: Hlívu očistíme a nakrájíme na hrubší plátky. Do hrnce dáme 1 lžíci oleje a hlívu na něm zvolna dusíme. Pouze přiso linie a dáme trošku pepře, nebo drceného kmínu, ale s kořením opatrně, abychom nezničili vynikající chuť a vůni hlívy. Asi za 15 minut zalijeme dušenou hlívu čistým masovým vývarem, případně vodou s kostkou masoxu. Do hrníčku nalijeme smetanu a dobře rozmícháme s hladkou moukou. Hlívu s vývarem necháme prudce vařit, pomalu vlijeme smetanu a dobře mícháme. Dle chuti přisolíme. můžeme mírně osladit cukrem a okyselit citrónovou šťávou. Zmírníme plamen a stále dobře mícháme, abychom omáčku nepřipálili, jako příloha je vynikající houskový knedlík a kousek vařeného hovězího masa. vařený hovězí i vepřový jazyk, nebo libovolné uzené maso.
Hlívová smetanová omáčka k vařenému masu s knedlíkem
Spotřeba: 500 g nakrájené hlívy. 1 lžíce oleje, mletý pepř. drcený kmín. neslazená Tatra(kondenzované mléko), hladká mouka. 1 kostka masoxu. cukr, ocet. sůl
Postup: Hlívu nakrájíme na nudličky a dáme orestovat na olej. Zalijeme masoxovým vývarem. Osolíme, okořeníme a vaříme asi 20 minut. V kondenzovaném mléku rozšleháme hladkou mouku. Do vařících hub pomalu za stálého míchám vlijeme mléko s moukou, vaříme na velmi malém ohni asi 5 minut. Dochutíme solí. octem a troškou cukru. Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Selská omáčka z hlívy
Spotřeba: 250 g hlívy, 40 g másla. 1 lžíce oleje. 250 ml kyselé smetany. 1 lžíce hladké mouky. cukr. citrónová šťáva, sůl
Postup: Nakrájené houby dusíme na másle domékka. Osolíme, zahustíme hladkou moukou, podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu, osladíme cukrem a okyselíme citrónovou šťávou, podáváme s těstovinami, nebo s knedlíkem
Jiná smetanová omáčka z hlívy
Spotřeba: 200 g hlívy. 1 cibule. 40 g másla. 40 g hladké mouky. 1 dl smetany, pepř. zelená petrželka. 2 lžíce citrónové šťávy, vývar z masových kostí, nebo masoxu. sůl
Postup: Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli a petrželovou natí. přidáme houby nakrájené na plátky, pokapeme je citrónovou šťávou a podusíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji studeným vývarem a vaříme asi 15 minut. Do vývaru vložíme podušené houby, osolíme a opepříme a znovu povaříme. Hotovou omáčku zjemníme smetanou. Podáváme svařeným, nebo dušeným hovězím masem a s noky.