př. Radek Kotrla: Pěstování zeleniny ve smíšených kulturách

Pěstování zeleniny ve smíšených kulturách 

Proč je to dobré ? 

  1. Lepší využití prostoru a světla – kombinace různě vysokých a různě širokých plodin 

  1. Lepší využití vody a živin – společná výsadba plodin s různě hlubokým kořenovým systémem 

    • Nelze ale kombinovat zeleniny z první a druhé tratě např růžičkovou kapustu s cibulí. Kapusta je z první trati a chce bohaté hnojení hnojem, cibule hnůj nesnáší. 
  1. Biologická ochrana – v meziřadí se pěstují rostliny, které odpuzují hmyz (aksamitník, řimbaba) nebo mohou zvyšovat obsah požadovaných látek v rostlině (kopřiva zvyšuje obsah mentolu v mátě) 


  



Co vše lze kombinovat ? 

Druh zeleniny 

Lze kombinovat s 

nesnáší 

mrkev 

cibuli, rajčata, ředkev, ředkvičku, salátovou čekanku, česnek, mangold, pórek, hrách, hadí mord, kopr, salát, pažitku, rozmarýn, šalvěj, čínské zelí 

celer 

fazoli, rajčata, pór, kedluben, kapustu, květák, okurky, papriku, heřmánek, salát 

kukuřici, brambory 

rajče 

mrkev, ředkvičku, ředkev, celer, pórek, kedluben, kapustu, petržel, fazoli, bob, česnek, cibuli, bazalku, salát, salátovou čekanku, kukuřici, měsíček, chřest 

fenykl, hrách, 
brambory 

okurka 

kopr, fazoli, hrách, košťáloviny, celer, salát, česnek, cibuli, pór, červenou řepu, chřest, fenykl, bazalku 

ředkev, ředkvičku 

fazole 

okurky, kapustu, kedluben, salát, květák, kapustu, celer, ředkev, rajčata, brambory, špenát, červenou řepu 

šalotku, fenykl, hrách, pórek, česnek, cibuli 

košťálovina 

červenou řepu, hrách, fazoli, okurky, rajčata, salát, ředkvičku, špenát, brambory, jahody, koriandr 

cibuli/ česnek, 
košťáloviny 

cibule 

mrkev, červenou řepu, ředkev, ředkvičku, kopr, salát, petržel, okurky, rajčata, salátovou čekanku, jahody 

fazoli, hrách, zelí, bob 

červená řepa 

fazoli, kopr, okurky, česnek, kedluben 

brambory, kukuřici, pórek 

salát 

ředkvičku, mrkev, červenou řepu, hrách, fazoli, pór, cibuli, kopr, košťáloviny, okurky, rajčata 

celer, petržel 

ředkvička 

salát, rajčata, fazoli, kedluben, mrkev, kapustu, zelí, řeřichu, špenát, hrách 

okurky, tykev 

špenát 

košťáloviny, ředkvičku, brambory, rajčata, fazoli 

cibuli, česnek, řepu, okurky 

tykev 

mrkev, petržel, kukuřici 

rajčata, ředkvičku 



  



Vhodné využití ve vyvýšených záhonech 

Lze použít v kombinaci s mulčováním 

Na zimu zelené hnojení ze svazenky, do podzimu naroste a udrží bezplevelný povrch půdy, kořeny současně půdu nakypří. Přes zimu vymrzne a na jaře můžeme sázet zeleninu. Suchá svazenka ještě přistíní povrch půdy takže zůstane vlhký a nevypařuje tolik vody 

Záznam přednášky provedl JP