př. Radek Kotrla: Drobné ovoce
Přednáška př. Radka Kotrly na téma Drobné ovoce ze dne 4.6.2018.
Dle vlastní obrazové prezentace nás seznámil s nejznámějšími druhy drobného ovoce, pěstovaného u nás. Jsou t rybíz, angrešt, maliník, ostružiník, jahodník, kanadská borůvka, zimolez – kamčatská borůvka, růže plodonosná a josta.
Množení :
pomocí dřevitých řízků: Rybíz, angrešt, josta, zimolez. 15-20 cm dlouhé výhony o síle tužky (kde je možnost pravidelné závlahy, jsou možná i kratší), založíme ve sklepě nebo pařeništi, na jaře tzv. pícháme nebo sázíme pomocí rýče, v červenci nakopčíme, vysazujeme v září na stanoviště
pomocí bylinných řízků – začátkem července založíme do směsi rašeliny a perlitu. Dolní řez má být šikmý, horní rovný
hřížením -ostružiník, rybíz. Je-li dlouhý výhon, můžeme hřížit až 4x
roubováním na podnože z meruzalky zlaté
odkopky – u keřovitých forem rybízu, angreštu, josty
odnožemi – u jahodníku
Rybíz : červený, bílý, černý. Má hodně vitamínu C, nejvíce rybíz černý. Ten má větší nároky na závlahu a hnojení. Rybíz bývá napadán mšicemi, americkým padlím. Ve velkovýsadbách se již skoro nepěstuje. Největší šlechtitelskou stanicí u nás jsou Velké Losiny.
Řez provádíme po 1. roce od výsadby na 5 -6 výhonů, druhý až 3. rok do finální velikosti až 13 větví. Každým rokem pak na jaře starší větve vystříháváme.
Při napadení sypavkou (lišejník) nemocné větve vyřežeme a likvidujeme.
Řez stromkového angreštu – odstraňujeme nemocné a zahušťující větve. Dále odstraňujeme odnože meruzalky – lákadlo pro mšice
Odrůdy: rybíz Viktoria, bílý, nejznámější, šlechtitelská stanice Želešice. Špatně koření, bývá roubovaný na meruzalce, odolný vůči chorobám a škůdcům
Olin – šlechtitel p. Souček, velké bobule zlatavé barvy, není citlivý na houbové choroby
Jantar- Velké Losiny, velké bělavé silně aromatické bobule
Losan – Velké Losiny, bobule sytě červené, středně raný, odolný proti antraknoze
Korál – Velké Losiny, nejranější odrůda, velké červené hruškovité plody, méně odolný
Vitan – Velké Losiny, raný, vysoce úrodný, střední bobule červené barvy
Karlštejnský červený – Kozolupy, velmi velké sladké bobule sytě červené, hodí se na zavařování
Heinemanův pozdní – stará německá odrůda, velmi velké červené bobule, vysoce úrodný, velmi pozdní (2. týden v srpnu)
Černý rybíz: Démon- Velké Losiny, velké nasládlé bobule sytě černé, odolný vůči padlí
Eva – málo odolná
Moravia – Velké Losiny, středně velké bobule, střední odolnost vůči padlí
Nigra – stará odrůda z Velehradu, silně aromatická, odolná vůči padlí
Angrešt červený, zelený, žlutý. Většina odrůd zanikla z důvodu výskytu amerického padlí angreštového. Dnes se pěstují jen rezistentní odrůdy, trnité i bez trnů.
Prima – zelenožlutý, velké, těžké elipsovité plody. Rezistentní
Chryso – Velké Losiny, velké světle zelené plody, zvýšená odolnost
Karát – Velké Losiny, tmavě červené bobule sladké chuti, snížené množství trnů
Černý něguš – stará zahraniční odrůda, malé červenočerné plody, chutí připomínají borůvky
Maliník – nesnáší vápník v půdě, jinak špatně plodí. Většinou pěstujeme v ohrádkách, aby se moc nerozrůstal. Většinou plodí na dvouletých výhonech. Staré výhony je nutno vystříhat. Množí se oddělky.
Zewa II – nejpěstovanější, 2x plodící odrůda, střední červené sladké plody
Granát – stará výnosná odrůda, červené plody po dozrání neopadávají, náchylná na nádorovitost kořenů.
Ostružiník – velké množství odrůd (zahradníci většinou neuvádějí). Nutno vést po drátěné konstrukci, každoročně ostříhávat. Množí se hřížením, odkopky, dělením trsů
Jahodník – stále plodící má menší plody, jednou plodící má plody velké. Po dvou až třech letech je vhodné znovu vysazovat. Množí se odnožemi, nechat jen první 2-3 sazenice. Množení semeny je pracné. Zajímavá je frygosadba – sazenice necháme projít zmrazením – přiblíží se plodnost
Josta – kříženec angreštu a rybízu. Je vhodnější keř než stromek
Kanadská borůvka – období hitu již pominulo. Musíme zajistit kyselou půdu. Množí se hřížením nebo dřevitými řízky
Zimolez kamčatský – úrodný, nemusí mít kyselou půdu
Růže plodonosná není u nás moc k dostání, je spíš vzácná. Lze využít na džemy, sušení, čaje
Výsadba - na jaře nebo na podzim, prostokořennou sadbu po zakoupení přes noc nutno namočit do vody, s balem( dražší) lze sázet celoročně. Nutno dodržovat zálivku.
Zaznamenala Ing. Libuše Peclová