Martin Straka a Radek Kotrla: Roubování zeleniny

Přednáška na téma Roubování zeleniny,

kterou uskutečnili při členské schůzi ZO Šlapanice dne 5.6.2017 naši členové Martin Straka a Radek Kotrla, absolventi SZŠ v Rajhradě.

U roubované zeleniny se dosahuje výrazně vyšších výnosů, vyšší tolerance a odolnosti vůči chorobám, lepší kvality plodů a silnějšího vzrůstu. Roubujeme pro hydroponii, pěstování ve sklenících (delší doba růstu a plodící doby),  na balkoně v nádobách a hlavně pro velkovýrobu.

Nevýhodou tohoto pěstování je pracnost a vyšší cena při nákupu roubovanců.

Jako podnože se používají silně rostoucí druhy, např. dýně u okurek a zároveň druhy odolné vůči korkovitosti kořenů a houbovým chorobám. Roubované rostliny pronikají lépe kořeny do půdy, jsou vitálnější, nezastavují růst ani při zhoršení počasí.

Co vše se dá roubovat? Lilek, okurky, rajčata, papriky, melouny, tykve, bazalka.

Okurky se roubují na tykve fíkolisté. Protože semena podnože klíčí pomaleji , vysévají se dříve o 4 -6 dnů než ušlechtilé odrůdy okurek.

Podnože u rajčat jsou vypěstované z bujně rostoucích divokých  odrůd, vysévají se zároveň  s ušlechtilou odrůdou. Roubované rostliny rajčat dosahují až o 20% vyšších výnosů.

Roubujeme, jakmile se objeví první dva pravé listy. Při práci dodržujeme přísnou desinfekci nástrojů. Používáme ostrý roubovací nůž nebo žiletku. Při roubování postupujeme dvěma způsoby: do rozštěpu nebo kopulační řez. Stejný řez provedeme jak na podnoži, tak ušlechtilé odrůdě. Po spojení se roub upevní buď gumičkou, nebo specielním plastovým nebo silikonovým klipsem.  Při roubování musíme postupovat rychle, nařízneme, spojíme, zafixujeme. Po samotném roubování bychom měli roubovance udržovat ve 100%  vlhkosti (pod mikrotenovým sáčkem) a teplotě kolem 20°C. Srůst podnože a roubu trvá 4 -6 týdnů. Obrost podnože odstraňujeme.

Méně používaný způsob je ablaktace. Sesadíme podnož a ušlechtilou odrůdu do jednoho květináče, na obou rostlinách provedeme postranní řez, spojíme klipsem nebo proužkem alobalu. Po srůstu odstraníme spodní část ušlechtilé odrůdy a vrchní část podnože.

Výsadba musí být mělká, abychom nezasadili do země i ušlechtilou odrůdu  a ta aby nám nezakořenila. Sázíme do dobře vyhnojené půdy, je nutná vysoká zálivka. Roubované rostliny potřebují oporu, neboť místo srůstu je přece jen choulostivější  na vylomení.

Rajčata mají lepší srůstnost než melouny.  Roubované melouny snesou i menší zálivku než neroubované. Roubujeme-li rajče na brambory, musíme jako podnož vybrat co nejpozdnější druh brambor a pro roub rajčat co nejranější odrůdu. Roubované papriky rostou do výšky  70 -80 cm.

Na závěr přednášky nám byly představeny ještě netradiční druhy zeleniny:

Kiwano – spřízněné s okurkou

Artyčoky – oblíbené ve Francii, u nás se moc neujaly, jen mezi nadšenci

Tomatilla – příbuzná s mochyní peruánskou

Pepino gold – pěstujeme v truhlících (ve volné půdě nenasadí plody) jako převis, za 4 -5 lístkem zaštípneme. Plody mají chuť jako cukrový meloun. Množí se řízkováním.

 

Přednáška byla zajímavá a snad nějakého nadšence z řad členů povzbudí k experimentování a pokusům o roubování zelenin.

 

 

Zaznamenala L.Peclová