20160905 přednáška

Přednáška Ing. Jiřího Procházky na téma Sortiment košťálové zeleniny, konaná při členské schůzi  ZO ČZS Šlapanice dne 5.9.2016
Původně dohodnutý přednášející  Ing. Libor Dokoupil se omluvil pro zaneprázdnění , proto  nás  Ing. Jiří Procházka místo něho seznámil při obrazové prezentaci  s několika  druhy (a množstvím odrůd) košťálových zelenin.
Košťálové zeleniny mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a minerálních látek. Charakterizuje je vytváření vnějšího a vnitřního košťálu. Koření do hloubky 0,25-0,30 m (někdy až 1 m).
Dělí se  na
Rané              výsev    1.-20.2.               výsadba   do 10.4.          sklizeň      konec května-červen
Letní                             1.-20.4.                                ½ května                           červenec-září
Pozdní                          15.-25.4.                              15.-30.6.                            říjen-listopad
Výjimkou je brokolice
                                      1.-10.6.                                 15.-30.7.                            říjen-prosinec

ZELÍ HLÁVKOVÉ
Kruhárenské zelí – má vyšší obsah sacharidů, dobře kvasí, má horší trvanlivost, nutno zpracovat do vánoc
Zelí na skladování vytváří menší hlávky, nehodí se na kvašení, má dlouhou dobu skladovatelnosti, dá se používat na saláty (blanšírovat horkou vodou)
Tvar hlávek: ploché, ploše kulovité, kulovité, vejcovité, zašpičatělé
Typy hlávek: dobře uzavřené, středně dobře uzavřené, špatně uzavřené
Vnější košťá l – nízký (30% výšky hlávky), střední (50% výšky hlávky), dlouhý (70% výšky hlávky)
Čím nižší košťál, tím horší mechanizovaná sklizeň, vysoký naopak způsobuje vyvracení hlávek, ideální je středně vysoký košťál
 Vnitřní košťál – nízký do 1/3 výšky hlávky, střední do ½ výšky, vysoký nad ½ výšky hlávky. Dříve platila zásad – čím vyšší vnitřní košťál, tím pevnější hlávka. Dnes nové odrůdy  mají  hlávku pevnou, i když mají vnitřní košťál krátký. Vnitřní košťál se při průmyslovém zpracování odvrtává, proto pokud má vyšší hmotnost, jsou vysoké ztráty. Moderní odrůdy s nízkým vnitřním košťálem mají velmi dobrou výtěžnost (ztráty jen do 10%)
Odrůdy rané – mají krátký vnější  košťál. Většinou se nedělají na větší ploše, nevyplatí se mechanizace. Starší odrůdy se sklízí 2 -3 krát ručně probírkou, nové odrůdy F1 lze sklízet mechanizací (HORNET F1, DYNAMIC F1, Sláva F1, JUNA F1, Unikát F1, Korino F1, RUFUS F1)
Odrůdy letní – hodí se k přímému konzumu, u nás není zájem (pro zahraničí). Špatně se skladuje, tvoří menší hlávky (1,2 – 1,5 kg) : ZEUS F1,TORPEDO F1, Aneto, Higusta F1,LENA F1,Mars (stará odrůda,červená)
Odrůdy kruhárenské – tvoří velké hlávky 3 -10 kg, mechanizovaná sklizeň, omezená skladovatelnost (do vánoc). Odrůdy: Pourovo pozdní – stará česká odrůda, Pourovo polopozdní, Pourovo červené, MIDOR F1, AVAK F1,MADISON F1, SONJA F1, PAVLO F1 lze i skladovat, RITMO, TARGET F1, PORTO F1 snáší i delší skladování, POLAR lze skladovat, zahraniční  PREZIDENT F1 a JAGUAR F1 mají pomalou oxidaci, vydrží dlouho světlé.
Odrůdy pozdní ke skladování: Tvoří menší hlávky 1,5 – 3 kg, skladování vydrží až do dubna, května. LIBRETOF1,TRVALO F1, ALBATROS F1, HOLT, MARATON F1, MOHYKAN F1, PEDRO zahraniční červené
KAPUSTA HLÁVKOVÁ
Pěstuje se v řepařských a bramborářských oblastech, snáší horší půdní a klimatické podmínky oproti zelí. Čím světlejší (světle zelená, žlutá), tím jsou žádanější.
Odrůdy k rychlení:  RAKETA, Raná žlutá, ENTIRA F1 pro rané polní pěstování
Odrůdy letní (u nás se nepěstují, není zájem): Předzvěst, Cidlina
Odrůdy pozdní na skladování: VERITA F1,BLISTRA F1,VERTUS 2, VERTUS (velmi výnosná, má hrubší vlákninu- škrábe v krku, dělala se dříve- znechutila spotřebitele), JIZERA F1, ORLICE F1, VEGA F1, WIROSA F1
Odrůdy k přezimování: ARKTA,TUNDRA,TARVOY
KVĚTÁK
Tvary růžic – vysoko klenuté: těžší, pevnější, lépe kryté listy. Je o ně větší zájem
                        ploché- špatně kryté obalovými listy
Při osvětlení sluncem se mění barva, proto  se  u raných květáků s malou listovou  plochou zalamují listy. Květák 1. jakosti musí být jednotné barvy, buď celý  žlutý nebo celý bílý .
Raný květák – BETA, BORA (zalamovat), GAMETA, GOODMAN zahraniční, ARFAK F1, ASTERIX   F1,            ARKTUR    
Letní květák  -u nás nedostatečná vlhkost, nikdo ho nepěstuje. Zahraniční MALIMBA F1,NAUTILUS F1
Podzimní květák s krátkou vegetační dobou  -  výsev od pol. dubna: DELTA, OCTAVIAN,  ANDES, MONTANO F1
Podzimní květák s dlouhou vegetační dobou – výsadba už v pol. května : WHITE BALL, ROMANESCO,AMFORA F1 zahraniční, SHANNON zahr. – v obchodech o ně není zájem (zelené špičaté růžice)
BROKOLICE
Pěstuje se nejlépe v řepných oblastech, dobré výsledky má i v písčitých půdách s dostatkem humusu. Náročnější  je ochrana proti dřepčíkům. Po výsadbě je nutná ochrana proti zajícům a králíkům položením netkané textilie. Na výživu má stejné požadavky jako květák, je však nutné opatrně volit dávky dusíku (nejvíce ho kumuluje)
Brokolice  výhonková - po sklizni vrcholové růžice tvoří růžice boční:  LIMBA, KERMIT F1, LUCKY F1, LUCIE F1, APOLENA F1, CALABRESE výrazně remontující (obrůstající) odrůda pro postupnou sklizeň růžic, LORD F1, FELLOV F1, MIRANDA velká fialová růžice, BUCCANEER F1, SHADOV F1
Zahraniční F1 : FIESTA, FLASH, MARATHON
České  hybridní:  LUCIE, CEZAR, LIMBA hrubší, pro zahrádkáře
Nedoporučuje se pěstovat VITAMINA (malé růžice), Geba  něm., malý výnos
Brokolice květáková – tvoří pouze vrcholové růžice barvy bílé, žluté nebo fialové. V ČR nelze pěstovat – teplo, sucho
                      
KAPUSTA  KADEŘAVÁ – kadeřávek.  Snese mráz až  -15 °C
Odrůdy:  SAMBOR F1 (překonaný), KAPRAL, KAPITAN F1, TINTORETO, SCARLET náchylná na vyvracení, po prvním mrazíku sytě modrofialové dekorativní listy, HALBHOHER GRÜNNER  KRAUSER – dřív byla jen tato odrůda – výnosný, odolný, křehký, jemný 

   
Dle přednášky stručně zaznamenala
Ing.Libuše Peclová