Sortiment brambor

př. Miroslav Muška

Přednáška př. Miroslava Mušky na téma ,
konaná dne 3.10.2016 při členské schůzi  ZO ČZS Šlapanice.

Pan Miroslav Muška je místopředsedou  ÚS  ČZS v Třebíči. Jak nás informoval při své přednášce, zahrádkáři na Vysočině  pořádají  již řadu let unikátní degustaci jablek a brambor.  Cílem této akce je u jablek hledání nejlepších odrůd jablek, pěstovaných v nadmořských výškách této oblasti (400 až 500 m.n.m.).  U brambor jde o popularizaci chutných odrůd, které by bylo potřeba dostat ve větší míře na pole i do obchodů. Několik desítek posuzovatelů  z celého Česka posuzuje stejné odrůdy brambor, pěstovaných jak klasickým velkovýrobním procesem s použitím postřiků a umělých hnojiv, tak i zahrádkářsky s minimem chemie. Nejlépe se umístily zahrádkářské výpěstky, konvenční skončily až za nimi.
U brambor by zahrádkáři z Vysočiny rádi dosáhli toho, aby lidé chodili do obchodů ne obecně pro brambory, ale pro konkrétní odrůdu. Jedině tlak na obchodníky a následně na pěstitele totiž může vrátit na pole dobré brambory a zastavit na Vysočině nepříznivý trend poklesu jejich pěstování.


 

 




Stručný přehled informací z přednášky:


Brambory mají vysoký obsah  živin, minerálů i vitamínu C a B. Jejich spotřeba na hlavu u nás činí 60 kg za rok.
Konzumní brambory se dělí podle varných typů:
Varný  typ A – salátové (pevné, lojovité, vhodné pro vaření ve slupce na bramborový salát)
Varný typ B –přílohové (polotučné, polopevné, vhodné na loupačku a na grilování)
Varný typ C –pyré ( moučné, rozsýpavé, vhodné na kaše, těsta, knedlíky a do polévek)
Dále se brambory rozlišují podle barvy dužniny:



Brambory dále rozlišujeme podle doby pěstování:


velmi rané : konzum léto, podzim, po vánocích už mění chuť ( např. odrůda Impala je vynikající, ale už koncem října není chutná, proto ji nikdy nepěstujme ve větším množství)
rané
polorané
pozdní až polopozdní (nedoporučuje se pěstovat zahrádkářsky, jsou dlouho zelené)


Pan  Muška nás upozornil, že při nákupu brambor si máme všímat návěsek –jsou modré a bílé, a máme kupovat jen vhodné odrůdy.  Jsou-li např. v lednu v obchodě brambory z dovozu v zemi původu rané nebo polorané, určitě už nebudou chutné.


 


K pěstování se vyplatí  kupovat si certifikovanou sadbu, rozdíl ve výnosech je až 25%. Sadba podle normy má projít sítem o hraně 60 mm. Je-li v pytlíku více brambor rozdílných velikostí, je vhodné je roztřídit  a sázet  podle stejné velikosti  ( každá rostlina by potom měla jiný vzrůst).
Představil nám také jednotlivé odrůdy firem Europlant, Vesa Velhartice,Norika-cz, Satira, Seresa



a  odrůdy s největší plochou sadby v r. 2015: 

1. Adéla
2. Ornela  (průmyslové)
3. Impala
4. Marabel
5. Eurostarch (průmyslové)
6. Dali
7. Princes
8. Antonia


Choroby brambor


- plíseň bramboru ( v Belgii,Německu,Holandsku se aplikuje až 19 postřiků za rok)
- terčovitá a hnědá skvrnitost
- vločkovitost hlíz bramboru (kořenomorka) sníží výnosy až o 15%, zůstává v půdě až 5 let
- drátovec – proti drátovci není povolený prostředek, pomáhá dát do řádků naklíčenou kukuřici,    drátovec se vrhne nejprve na ni.Ani dusíkaté vápno drátovce nezlikviduje


 

 

 


Poznámky k pěstování  brambor:


- důležité je zpracování půdy, jemná struktura
- spon 30 cm
- teplota až kolem 7°C
- důležitá je prokopávka či proorávka
- poškození kořenů do nasazení poupat nevadí


Při  sklizni :  do  5 týdnů po desikaci (chemické ošetření pro uschnutí natě) nebo dozrání


- celé pole překope
- ihned na poli třídí hlízy
- pak stodola, přikrýt (zahojí se rány, nebo co má shnít, tak shnije)
- do sklepa začátkem října


Různé rady:  Každé očko má 2 zásobní klíčky, dlouhé klíčky odlomte, nebojte se toho a nesázejte brambory s dlouhými klíčky. Při smažení podchlazených hlíz pod 7°C vlivem cukrů tmavnou i jinak netmavnoucí odrůdy. Virózy snižují výnosy o 10-80%, proto pozor při použití vlastních brambor pro sadbu (při pěstování sadbových brambor se hlízy moří, porost stříká proti škůdcům a chorobám v přísném sledu herbicidů, dělá se selekce – vadné stromky se likvidují). Nebojte se strupovité sadby. Mandelinka vylézá při začátku květu pampelišky. Namrzlým bramborám (nasládlé) se zlepší chuť, ponecháte-li je 14 dní v kuchyni. Brambory s červenou slupkou netrpí tolik chorobami, mají tmavší dužninu.


 


Dle přednášky zpracovala Ing.Libuše Peclová