Sortiment brambor
př. Miroslav Muška
Přednáška př. Miroslava Mušky na téma ,
konaná dne 3.10.2016 při členské schůzi ZO ČZS Šlapanice.
Pan Miroslav Muška je místopředsedou ÚS ČZS v Třebíči. Jak nás informoval při své přednášce, zahrádkáři na Vysočině pořádají již řadu let unikátní degustaci jablek a brambor. Cílem této akce je u jablek hledání nejlepších odrůd jablek, pěstovaných v nadmořských výškách této oblasti (400 až 500 m.n.m.). U brambor jde o popularizaci chutných odrůd, které by bylo potřeba dostat ve větší míře na pole i do obchodů. Několik desítek posuzovatelů z celého Česka posuzuje stejné odrůdy brambor, pěstovaných jak klasickým velkovýrobním procesem s použitím postřiků a umělých hnojiv, tak i zahrádkářsky s minimem chemie. Nejlépe se umístily zahrádkářské výpěstky, konvenční skončily až za nimi.
U brambor by zahrádkáři z Vysočiny rádi dosáhli toho, aby lidé chodili do obchodů ne obecně pro brambory, ale pro konkrétní odrůdu. Jedině tlak na obchodníky a následně na pěstitele totiž může vrátit na pole dobré brambory a zastavit na Vysočině nepříznivý trend poklesu jejich pěstování.
Stručný přehled informací z přednášky:
Brambory mají vysoký obsah živin, minerálů i vitamínu C a B. Jejich spotřeba na hlavu u nás činí 60 kg za rok.
Konzumní brambory se dělí podle varných typů:
Varný typ A – salátové (pevné, lojovité, vhodné pro vaření ve slupce na bramborový salát)
Varný typ B –přílohové (polotučné, polopevné, vhodné na loupačku a na grilování)
Varný typ C –pyré ( moučné, rozsýpavé, vhodné na kaše, těsta, knedlíky a do polévek)
Dále se brambory rozlišují podle barvy dužniny:
Brambory dále rozlišujeme podle doby pěstování:
- velmi rané : konzum léto, podzim, po vánocích už mění chuť ( např. odrůda Impala je vynikající, ale už koncem října není chutná, proto ji nikdy nepěstujme ve větším množství)
- rané
- polorané
- pozdní až polopozdní (nedoporučuje se pěstovat zahrádkářsky, jsou dlouho zelené)
Pan Muška nás upozornil, že při nákupu brambor si máme všímat návěsek –jsou modré a bílé, a máme kupovat jen vhodné odrůdy. Jsou-li např. v lednu v obchodě brambory z dovozu v zemi původu rané nebo polorané, určitě už nebudou chutné.
K pěstování se vyplatí kupovat si certifikovanou sadbu, rozdíl ve výnosech je až 25%. Sadba podle normy má projít sítem o hraně 60 mm. Je-li v pytlíku více brambor rozdílných velikostí, je vhodné je roztřídit a sázet podle stejné velikosti ( každá rostlina by potom měla jiný vzrůst).
Představil nám také jednotlivé odrůdy firem Europlant, Vesa Velhartice,Norika-cz, Satira, Seresa
a odrůdy s největší plochou sadby v r. 2015:
1. Adéla
2. Ornela (průmyslové)
3. Impala
4. Marabel
5. Eurostarch (průmyslové)
6. Dali
7. Princes
8. Antonia
Choroby brambor
- plíseň bramboru ( v Belgii,Německu,Holandsku se aplikuje až 19 postřiků za rok)
- terčovitá a hnědá skvrnitost
- vločkovitost hlíz bramboru (kořenomorka) sníží výnosy až o 15%, zůstává v půdě až 5 let
- drátovec – proti drátovci není povolený prostředek, pomáhá dát do řádků naklíčenou kukuřici, drátovec se vrhne nejprve na ni.Ani dusíkaté vápno drátovce nezlikviduje
Poznámky k pěstování brambor:
- důležité je zpracování půdy, jemná struktura
- spon 30 cm
- teplota až kolem 7°C
- důležitá je prokopávka či proorávka
- poškození kořenů do nasazení poupat nevadí
Při sklizni : do 5 týdnů po desikaci (chemické ošetření pro uschnutí natě) nebo dozrání
- celé pole překope
- ihned na poli třídí hlízy
- pak stodola, přikrýt (zahojí se rány, nebo co má shnít, tak shnije)
- do sklepa začátkem října
Různé rady: Každé očko má 2 zásobní klíčky, dlouhé klíčky odlomte, nebojte se toho a nesázejte brambory s dlouhými klíčky. Při smažení podchlazených hlíz pod 7°C vlivem cukrů tmavnou i jinak netmavnoucí odrůdy. Virózy snižují výnosy o 10-80%, proto pozor při použití vlastních brambor pro sadbu (při pěstování sadbových brambor se hlízy moří, porost stříká proti škůdcům a chorobám v přísném sledu herbicidů, dělá se selekce – vadné stromky se likvidují). Nebojte se strupovité sadby. Mandelinka vylézá při začátku květu pampelišky. Namrzlým bramborám (nasládlé) se zlepší chuť, ponecháte-li je 14 dní v kuchyni. Brambory s červenou slupkou netrpí tolik chorobami, mají tmavší dužninu.
Dle přednášky zpracovala Ing.Libuše Peclová