Přednáška Zeleninové saláty jednodruhové a směsné
Přednáška Ing. Jiřího Procházky na téma:
Zeleninové saláty jednodruhové a směsné
Přednáška se konala jako hlavní bod členské schůze dne 7.3.2016. Ing. Jiří Procházka nám během promítání obrazové prezentace připomněl různé druhy zeleniny, ze kterých lze připravit řadu rozličných salátů.
Jsou to saláty hlávkové (ozimý, jarní, ledový, římský), chřestový, listový, polníček, zelí hlávkové, pekingské, čínské, kapusta i růžičková, čekanky (kořenová na rychlení, listová), štěrbák, ředkvičky, ředkve, šrucha zelná, brutnák, lebeda zahradní, laskavec Green Leaf, listová zelenina (celer řapíkatý,petržel listová, chryzantéma, šťovík, chřest, artyčok, kardy), košťálová zelenina (květák, brokolice, kedluben), rostliny plevelné (ptačinec žabinec, popenec břečťatolistý, pampeliška, kopřiva), kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, červená řepa), ředkve, ředkvičky, tuřín, vodnice, topinambury. Z plodových zelenin rajčata, papriky, lilky, okurky, tykve, cukety, patizony, špagetové dýně, melouny vodní i cukrové, luštěniny (hrách, fazole, cizrna, čočka, soja, boby). Z nezeleninových přísad jmenoval hrozinky, sušené ovoce, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, sezam, piniové oříšky.
Z těchto všech surovin můžeme připravovat saláty jednodruhové i směsné a pomocí různých zálivek vytvářet rozličné pokrmy buď jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Zeleninové pokrmy obsahují velké množství vlákniny, čímž přispívají k lepšímu trávení, dále množství vitamínů a enzymů, prospěšných našemu zdraví.
Dále nás Ing. Procházka seznámil s příklady receptů na různé druhy salátů (více v připojené prezentaci)
Text a foto Ing. Libuše Peclová
Obrazová prezentace: Ing. Jiří Procházka