Ing Helena Vlašínová, Ph.D.: Využití planých rostlin v kuchyni
Plevel je označení pro každou rostlinu, která roste tam, kde nemá, nikdo ji neseje a často se rozmnožuje proti naší vůli. Tyto rostliny však jsou akumulátory minerálů, často s vyšším obsahem vitamínů než kulturní odrůdy, s bohatou paletou stopových prvků, mnohdy s léčebným účinkem. Při jejich správné znalosti se dají s úspěchem využít i v kuchyni. Nesmíme si je však splést s nejedlými druhy, využíváme jen ty, které dobře známe a v množství jen řečeno slovy přednášející, “dobrého pomálu“, např. jako přídavek do salátů. Jíme jen části rostlin, některé se dají využít celé, nutno vystihnout pravý čas k odběru.
Využít se mohou např. pampelišky, kopřivy, pýr (velmi cenná léčivka), kokoška pastuší tobolka, ptačinec žabinec, kostival, lebeda, čekanka, mochna husí, kmín, jetel inkarnát, drchnička, česnáček lékařský, bršlice kozí noha, lopuch, hluchavky, popenec břečťanovitý, řebříček obecný, hadinec, sedmikráska, pcháč zelinný, mléč drsný, pěťour, podběl, šrucha zelná, bedrník obecný, violka.
I když nám přednášející uváděla přímé příklady využití v kuchyni, přece jen na tomhle místě ( abychom se nedopustili nepřesného návodu) bychom raději uvedli knihu, kterou nám doporučila k prostudování a to knihu autorky specializované na využití zeleniny a koření Dagmar Lánské Plané rostliny v kuchyni ( vydána v r.1990 a je momentálně rozebraná) anebo ještě dostupnou knihu s názvem Jedlé rostliny z přírody (návody na sběr a použití a zajímavé recepty z nich).
Pro nás zahrádkáře byla jistě zajímavá zmínka o publikaci Zdravá zahrada (bez chemie) autorky (přednášející) Ing Heleny Vlašínové Ph.D. (vědecko-výzkumné pracovnice ústavu biologie rostlin Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně), ve které publicistickou formou popisuje vědecké poznatky z oboru zahradnictví a jejich praktickém využití na domácí zahrádce. Kniha je zároveň atlasem plevelných rostlin, využitelných v kuchyni (omezeně dostupná).
Přednáška byla vhodně doplněna prezentací fotografií plevelných rostlin od autorů Petry Krejčí, Ivany Paukertové a Michala Sochora (s jejich souhlasem).
(LP)