Libeček.

Využití libečku v domácí kuchyni.

    

Vyrobte si z libečku domácí zdravé maggi. Pochutnáte si na něm celoročně

 

Libeček lékařský se řadí mezi oblíbená domácí dochucovadla. Jedinečnou chuť dodá polévkám, omáčkám, ale i grilovaným masům. Pokud se vám libeček na zahrádce rozrostl tak, že jej nestíháte zpracovávat, určitě stojí za to vyzkoušet i domácí maggi.

 

         

Velké množství libečku lze sušit, mrazit nebo zpracovat. 

Jestli jste si zamilovali chuť libečku, věřte, že pěstovat jej není nijak složité. Rostlinka, která roste až do výšky dvou metrů, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nejvíc se jí ale daří v půdě, která udržuje vlhkost. Libeček kvete ke konci jara, kdy je nejlepší listy včetně stonků kompletně seříznout a uchovat pro další účely. Bylinku lze sušit, mrazit nebo si z ní vyrobit některá ze zdravých ochucovadel.

 Tekuté maggi

 Přestože se libečku přezdívá maggi, s tekutým ochucovadlem, které se dá běžně sehnat v každém supermarketu, nemá prakticky nic společného. Domácí maggi je jednoznačně zdravější alternativou. Ochucování pokrmů je díky němu hračka.

 Postup

 Velkou kytici čerstvého libečku nasekejte včetně stonků nadrobno, případně ji rozdrťte v mixéru. Poté ji půl hodiny povařte v 0,5 litru vody. Sceďte a do vývaru přidejte dvě polévkové lžíce oleje a lžičku soli. Znovu postavte na plotnu a nechte pobublávat, až se stáhne přibližně na polovinu. Ještě horký přelijte do uzavíratelné nádoby.

 Maggi ve skleničce

 Pokud chcete využít libeček se vším všudy, můžete si jej naložit do skleniček, které se uchovávají v ledničce. Štávu použijete jako domácí maggi, drť po lžičkách na ochucení polévek, omáček, ale i pomazánek, mletého masa nebo bramboráků. Stačí vždy troška.

 Postup

 Velký svazek libečku nadrťte najemno. Ve větší míse jej prosolte a zalijte slunečnicovým olejem. Do směsi můžete přidat i nasekanou kopřivu nebo celerovou nať a podle chuti zakápnout citronem. Pořádně napěchujte do skleniček a každou z nich ještě přelijte trochou oleje.

 Domácí vegeta

 Z přebytku libečku si lze vyrobit i zeleninový základ do polévek. Ke svazku libečku přidejte po kilogramu petržele, celeru i pórku, dvě kila mrkve, podle chuti také cibuli, česnek, pastinák nebo papriku.

 Postup

 všechnu zeleninu včetně libečku nasekejte najemno nebo nastrouhejte. Nechte prosušit na slunci, v troubě nebo v sušičce. Pořádně smíchejte dohromady, přidejte trochu soli a moučkového cukru a uchovejte v uzavíratelné nádobě. Pokud dáváte přednost tekuté formě, poduste osolenou zeleninovou směs na másle do změknutí a horkou naplňte do skleniček, které skladujte v ledničce.

 Náš tip

 Z libečku si lze také vyrobit libečkovou sůl nebo bylinkový olej. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv zpracování, dobroty mohou posloužit jako milá pozornost pro rodinu nebo přátele, kteří rádi vaří.