Září
Září je měsíc, ve kterém se léto pomalu chýlí k podzimu. Kvete stále
méně rostlin, ale to nám vynahrazuje bohatá úroda ovoce a zeleniny. Část
sklizně můžeme skladovat, zpracovávat na mošt či kompot, abychom se z ní mohli těšit i
v zimních měsících. Volný čas nemusíme trávit jen v kuchyni u zavařování, ale
ještě můžeme vysazovat některé druhy okrasných květin, ovoce i zeleniny.
OKRASNÁ ZAHRADA
V září nám zahradu ozdobí hvězdnice, rozchodníkovec, fyzostégie, hořce,
ozdobná kapusta nebo tabák. Také stále ještě kvetou některé růže, plaménky,
ibišky, hortenzie, mochna, tavolník nebo třezalka.
Zatímco na ovocné a zeleninové zahradě je září měsícem úrody a sklizně, pro
okrasnou zahradu je to spíš období výsadby. Sázíme jehličnany a stálezelené
dřeviny, které dáváme do země nejlépe s kořenovým balem, dále pak dvouletky,
lilie, kosatce a na jaře kvetoucí cibuloviny, jako jsou například tulipány,
ladoňky a talovíny. Nesázíme ale ještě narcisy, s těmi počkáme až na říjen.
Další důležité práce:
- Přihnojujeme okrasné dřeviny, které jsou citlivější na mrazy, aby
nenamrzly.
- Dělíme a přesazujeme skoro všechny trvalky, vynecháme pouze na podzim
kvetoucí druhy.
- Ošetřujeme volnou půdu, aby byla připravena na jarní výsadbu.
- Sbíráme semena odkvetlých letniček, abychom je mohli vysít v příštím roce.
Sbíráme je suchá, nebo je později dosušíme.
- Sklízíme ozdobné druhy tykví, které nyní dozrávají.
- Je třeba vydatně zalévat jehličnany, aby v pořádku přečkaly zimu.
- Chceme-li na podzim vysázet opadavé listnaté stromy, již nyní pro ně připravíme
jámy.
- Rozšiřujeme, popřípadě vytváříme úplně novou skalku.
- Pokojové květiny, které jsme letnili, vracíme zpět domů.
- Trávník ošetřujeme proti plísni sněžné.
OVOCNÁ ZAHRADA
V září očesáváme jabloně a hrušně. Při sklizni dáváme pozor, aby pád
jednoho plodu nepoškodil jiné, protože jejich poškození by způsobilo hnilobu.
Postupujeme směrem do středu a nahoru.
Právě nyní je pravý čas ke sklizni dvakrát plodících jahod a beztrnných
ostružin. Ty už se později sbírat nemají, protože nejsou sladké a chutné, navíc
jsou často plesnivé.
Švestky a pološvestky jsou dozrálé a je třeba je očesat. Sklizeň využijeme k
tomu, abychom plody zkontrolovali, jestli nejsou napadené šarkou. Takto
napadený strom je nevyléčitelný, proto je třeba jej vykopat a spálit. Na jeho
místo nevysazujeme jiné slivoně, protože jsou na šarku citlivé, ale klidně zde
můžeme umístit bobuloviny nebo jádroviny.
Další důležité práce:
- Sklízíme vlašské ořechy. Počkáme, zda spadnou, popřípadě je setřeseme na
zem. Po sběru je sušíme v jedné vrstvě na suchém a světlém místě (3-5 týdnů).
- Sklízíme dozrálé hrozny révy vinné a jejich keřům zkracujeme vrcholky
letorostů.
- Rybíz a angrešt prosvětlujeme odřezáváním starých větví.
- Máme poslední šanci k očkování broskvoní.
- Společně s ovocem neskladujeme výrazně aromatické druhy zeleniny, aby ovoce
nenačichlo.
- Skladujeme, moštujeme a zavařujeme ovocné plody.
- Vysazujeme nové jahodníky, které musí být dobře zakořeněné, abychom se
mohli příští rok těšit na bohatou sklizeň.
- Shnilé a popadané ovoce sbíráme a v případě, že je ukládáme do asanační
jámy, zasypáváme je páleným vápnem.
ZELENINOVÁ ZAHRADA
Září je měsícem sklizně a zpracovávání zeleniny. Po sklizni je třeba
připravit záhony na další pěstování. Záhony okopeme, zryjeme, odstraníme plevel
a pohnojíme.
To, že je září měsícem sklizně, ale neznamená, že ještě nemůžeme něco zasadit.
Vysejeme ředkvičky, česnek, zimní salát, špenát, kopr a ozimý květák. V případě
velmi nepříznivého počasí, můžeme rostliny chránit fólií. Česnek, který můžeme
vysazovat až do poloviny října, by se neměl sázet do půdy po cibuli, póru,
rajčatech, bramborách a po česneku samém.
Další důležité práce:
- Mrkev a pór chráníme netkanou textilií proti škůdcům.
- Ničíme vajíčka a housenky na košťálové zelenině. Nestačíme-li už je ničit
sami, použijeme postřik.
- Rajčata chráníme za vlhkého počasí přípravky proti plísni bramborové.
- Když předpovědi hlásí mrazíky, sklízíme i nedovyvinutá rajčata, která
necháme dozrát doma.
- Pod plody tykví dáváme prkna nebo dlaždice, aby od země neuhnívaly.
- Vytrvalou zeleninu a léčivé rostliny přesazujeme do čerstvé půdy s
dostatečným množstvím živin.
Převzato z www.zahrada.cz