Září na zahradě

Září je měsíc, ve kterém se léto pomalu přehoupává v podzim. Kvete stále méně rostlin, ale to nám vynahrazuje bohatá úroda ovoce a zeleniny. Část sklizně můžeme skladovat, moštovat či kompotovat, abychom se z ní mohli těšit i v zimních měsících. Volný čas nemusíme trávit jen v kuchyni u zavařování, ale ještě můžeme vysazovat některé druhy okrasných květin, ovoce i zeleniny.

OKRASNÁ ZAHRADA

V září nám zahradu ozdobí hvězdnice, rozchodníkovec, fyzostégie, hořce, ozdobná kapusta nebo tabák. Také stále ještě kvetou některé růže, plaménky, ibišky, hortenzie, mochna, tavolník nebo třezalka.

Zatímco na ovocné a zeleninové zahradě je září měsícem úrody a sklizně, pro okrasnou zahradu je to spíš období výsadby. Sázíme jehličnany a stálezelené dřeviny, které dáváme do země nejlépe s kořenovým balem, dále pak dvouletky, lilie, kosatce a na jaře kvetoucí cibuloviny, jako jsou například tulipány, ladoňky a talovíny. Nesázíme ale ještě narcisy, s těmi počkáme až na říjen.

Další důležité práce:
  • Přihnojujeme okrasné dřeviny, které jsou citlivější na mrazy, aby nenamrzly.
  • Dělíme a přesazujeme skoro všechny trvalky, vynecháme pouze na podzim kvetoucí druhy.
  • Ošetřujeme volnou půdu, aby byla připravena na jarní výsadbu.
  • Sbíráme semena odkvetlých letniček, abychom je mohli vysít v příštím roce. Sbíráme je suchá, nebo je později dosušíme.
  • Sklízíme ozdobné druhy tykví, které nyní dozrávají.
  • Je třeba vydatně zalévat jehličnany, aby v pořádku přečkaly zimu.
  • Chceme-li na podzim vysázet opadavé listnaté stromy, již nyní pro ně připravíme jámy.
  • Rozšiřujeme, popřípadě vytváříme úplně novou skalku.
  • Letněné pokojové květiny vracíme zpět domů.
  • Trávník ošetřujeme proti plísni sněžné.

OVOCNÁ ZAHRADA

V září očesáváme jabloně a hrušně. Při sklizni dáváme pozor, aby pád jednoho plodu nepoškodil jiné, protože jejich poškození by způsobilo hnilobu. Postupujeme směrem do středu a nahoru.

Právě nyní je pravý čas ke sklizni dvakrát plodících jahod a beztrnných ostružin. Ty už se později sbírat nemají, protože nejsou sladké a chutné, navíc jsou často plesnivé.

Švestky a pološvestky jsou dozrálé a je třeba je očesat. Sklizeň využijeme k tomu, abychom plody zkontrolovali, jestli nejsou napadené šarkou. Takto napadený strom je nevyléčitelný, proto je třeba jej vykopat a spálit. Na jeho místo nevysazujeme jiné slivoně, protože jsou na šarku citlivé, ale klidně zde můžeme umístit bobuloviny nebo jádroviny.

Další důležité práce:
  • Sklízíme vlašské ořechy. Počkáme, zda spadnou, popřípadě je setřeseme na zem. Po sběru je sušíme v jedné vrstvě na suchém a světlém místě (3-5 týdnů).
  • Sklízíme dozrálé hrozny révy vinné a jejich keřům zkracujeme vrcholky letorostů.
  • Rybíz a angrešt prosvětlujeme odřezáváním starých větví.
  • Máme poslední šanci k očkování broskvoní.
  • Společně s ovocem neskladujeme výrazně aromatické druhy zeleniny, aby ovoce nenačichlo.
  • Skladujeme, moštujeme a kompotujeme ovocné plody.
  • Vysazujeme nové jahodníky, které musí být dobře zakořeněné, abychom se mohli příští rok těšit na bohatou sklizeň.
  • Shnilé a popadané ovoce sbíráme a v případě, že je ukládáme do asanační jámy, zasypáváme je páleným vápnem.

ZELENINOVÁ ZAHRADA

Září je měsícem sklizně a zpracovávání zeleniny. Po sklizni je třeba připravit záhony na další pěstování. Záhony okopeme, zryjeme, odstraníme plevel a pohnojíme.

To, že je září měsícem sklizně, ale neznamená, že ještě nemůžeme něco zasadit. Vysejeme ředkvičky, česnek, zimní salát, špenát, kopr a ozimý květák. V případě velmi nepříznivého počasí, můžeme rostliny chránit fólií. Česnek, který můžeme vysazovat až do poloviny října, by se neměl sázet do půdy po cibuli, póru, rajčatech, bramborách a po česneku samém.

Další důležité práce:
  • Mrkev a pór chráníme netkanou textilií proti škůdcům.
  • Ničíme vajíčka a housenky na košťálové zelenině. Nestačíme-li už je ničit sami, použijeme postřik.
  • Rajčata chráníme za vlhkého počasí přípravky proti plísni bramborové.
  • Když předpovědi hlásí mrazíky, sklízíme i nedovyvinutá rajčata, která necháme dozrát doma.
  • Pod plody tykví dáváme prkna nebo dlaždice, aby od země neuhnívaly.
  • Vytrvalou zeleninu a léčivé rostliny přesazujeme do čerstvé půdy s dostatečným množstvím živin.

Převzato z www.zahrada.cz