Informace

Začátek sezóny zpracování ovoce se řídí dobou zrání jednotlivých druhů.

Obecně se pohybuje v období od 15.8. do 30.9. běžného roku.


Vaření povidel:
K dispozici jsou 3 kotle na pevné palivo a elektrická pasírka. Obsah jednoho kotle je 90 litrů. (přibližně 90-100 kg ovoce). Zpracovávají se švestky, hrušky jablka, po dohodě i jiné ovoce.

Zájemce zajistí čisté a přebrané ovoce, pouze suché měkké štípané palivové ! dříví (do 30 cm) smrk, nádoby na odebrání hotového produktu a jednu osobu přítomnou po celou dobu zpracování. Ovoce není potřeba předem upravovat (vypeckovat,vykrajovat apod). Mačkání (švestky) a šrotování (hrušky, jablka) ovoce před vařením je zajištěno ve vařírně .

Průběh zpracování: Po úpravě je ovoce vloženo do kotle, zatopí se a přibližně 1,5 hodiny rozvařuje.
Po rozvaření následuje přepasírování, zpětné vrácení do vypláchnutého kotle a vaří se do požadované hustoty. Celý proces trvá přibližně 10 hodin.

Z jednoho kotle je možné získat až 3,5 kýble (1 kýbl – 10 litrů) hotových povidel nebo po dohodě!,  je možno naplnit přibližně 35-45 sklenic Omnia z 1 kotle, podle konečné hustoty povidel.
Po celou dobu je nutno postupovat podle pokynů pracovníka dozorujícího zpracování!

Po ukončení zájemce vykoná vyčištění kotle a umytí veškerého použitého zařízení, úklid a odveze si odpady z pasírky.
Provedení finančního vyrovnání dle aktuálního ceníku je nutné před opuštěním provozovny.

V plné sezóně je možno vařit  3 kotle přes den 6.00 – 16.00 hodin a dva kotle v noci 18.00 – 04.00 hodin následujícího dne.  Termín si musí zájemce závazně dohodnout předem.

Platí zákaz spalování jakýchkoliv odpadů !



Sušení ovoce. K dispozici je bubnová sušárna s 24 ks lísek. Jednorázová kapacita je asi 300 kg. ovoce. Zájemce dodá celé nebo upravené ovoce dle pokynů pracovníka ZO, a přiměřené množství polenového palivového dříví. Doba sušení – švestky asi 36 hod. Hrušky a  jablka dle velikosti 2-3 dny. Po skončení sušení si bezodkladně odvezete hotový produkt. Sušárna se v sezóně roztápí dřevem 24 hodin, proto nelze z ekonomických důvodů přijímat mimo sezónu ojedinělé zakázky menší než je celková kapacita.
Sušit lze též  rajčata nebo hranolky z dýní.

 V současné době je malý zájem o sušení ovoce . Z tohoto důvodu je zařízení mimo provoz.


Moštování jablek. K dispozici je šrotovník, a plachetkový lis. Zájemce dodá čisté a přebrané ovoce . Hotový mošt si odebírá zákazník do vlastních nádob.V případě zájmu odpad moštárna za poplatek 0,50 Kč/litr likviduje.

 

Pálení kvasů. K dispozici je 240 lt. surovinový kotel a přepalovací kotel, čerpadlo na přepravu kvasů do zásobníku a pomocné nádoby pro krátkodobé uskladnění kvasů na vnitřní rampě.

Proces pálení řídí majitel pálenice a jím pověření pracovníci. Zájemce dodá svůj ovocný kvas /v dostatečném předstihu/ a hrubší měkké palivové dříví/jehlič./. Hotový produkt si odváží ve vlastních nádobách.


U p o z o r n ě n í ! : Ze zákona můžete vypálit v jedné sezóně maximálně 30 lt. čistého alkoholu/na osobu, tj 60 lt. 50% slivovice/.

Bude vás zajímat…
Vyzkoušeli jsme sušení hranolků z dýně. Hranolky z velkých dýní se po oloupání a nařezání máčejí přes noc (nebo půl den) v octové vodě. Po scezení se krátce povaří v cukru s ananasovou esencí a výtažkem z koření a  nechají se prosladit v roztoku do vychladnutí. Následuje sušení cca 36 hodin. Denně je možné zpracovat až 100 kg hranolků.
Získaný produkt tvoří 20 % z původní váhy nasládlé hranolky výborné chutí a zbytek (asi 18 litrů na 100 kg původních hranolků) nálevu  tvoří výborný domácí sirup.
Vše je bez chemie! Sušit lze i půlená vyzrálá , lehce nasolená rajčata.
Dýně lze zpracovávat po hlavní sezóně (možnost uskladnění), kdy je sušárna ještě v provozu.

Na zpracování používejte jen zdravé a dobře vyzrálé ovoce! Jen tak budete spokojeni s vyrobenými produkty.

Ceník pronájmu zařízení
(Platný pro sezónu 2022)

Vaření povidel   490,- Kč/kotel  (cca 5 bedýnek) , u elektrokotle + spotřeba el. energie
Moštování              7,- Kč/litr + 0,50 Kč/litr zanechání výpresků
Sušárna
–  trnky   80,- Kč/líska*
–  jablka  75,- Kč/líska
–  hrušky střední   90,- Kč/líska
–  hrušky velké      95,- Kč/líska

* 1 líska = 10-11 kg ovoce

Jiné druhy produktů dle dohody (min. 75 Kč/líska).