Povidlárna

Vaření povidel

Vaření povidel lze pouze samoobslužným způsobem a to tak, že si zájemce pronajme vařírnu a bude zpracovávat  dle pevně stanovaného  postupu a dodržovat  dané  pokyny.

K dispozici jsou 2 kotle na pevné palivo po 90 litrech.

Zájemce zajistí čisté a přebrané ovoce, suché štípané měkké palivové  dříví (smrk) do 30 cm,  nádoby na odebrání hotového produktu a jednu další  osobu přítomnou po celou dobu zpracování.

Ovoce není potřeba předem upravovat (vypeckovat, vykrajovat apod).

Průběh zpracování
  • Po úpravě je ovoce vloženo do kotle, zatopí se a přibližně 1,5 hodiny rozvařuje.
  • Po rozvaření následuje přepasírování, zpětné vrácení do vypláchnutého kotle a vaří se do požadované hustoty. K vaření je nutno používat pouze měkké dřevo, aby nedošlo k připálení kotle!
  • Celý proces trvá přibližně 10 hodin.
  • Z jednoho kotle je možné získat asi 3 kýble (1 kýbl – 10 litrů) hotových povidel a je možno naplnit přibližně 35–45 sklenic Omnia z 1 kotle, podle konečné hustoty povidel.

Po celou dobu je nutno postupovat podle manuálu, který je vyvěšen přímo u kotle.

Po ukončení zájemce vykoná vyčištění kotle a umytí veškerého použitého zařízení, úklid a odveze si odpady z pasírky.

Provedení finančního vyrovnání dle aktuálního ceníku je nutné před opuštěním provozovny a to tak, že se zatelefonuje na uvedené telefonní číslo. Přijde pověřený člověk, který provede sumarizaci dle aktuálního stavu a  také následně převezme po kontrole zpět prostory vařírny.

V plné sezóně se vaří 3 kotle přes den 7.00 hodin . Termín si musí zájemce závazně dohodnout předem.

Platí zákaz spalování jakýchkoliv odpadů!