Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr

Zahrada Čech: do soboty to nejlepší ze zahrádek

Sluneční paprsky a příjemné teploty pozdního léta přilákaly na zahájení zahradnického veletrhu Zahrada Čech v pátek 16. září zhruba 8000 návštěvníků. Již tradičně se na výstavě prezentují i Český zahrádkářský svaz a časopis Zahrádkář, jejichž expozice letos najdete v pavilonech „D“ a „G“.

„Co nám v kraji zůstalo?“ zeptal se při slavnostním zahájení veletrhu náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera. „Zůstali nám hasiči a zahrádkáři, kterých si velmi vážím,“ ocenil zahrádkářské hnutí Fišera. O tom, že na našich zahrádek je skutečně co obdivovat, vás přesvědčí i expozice Českého zahrádkářského svazu v pavilonu „D“, která je letos naaranžována do japonského stylu. Seznámíte se zde mj. s pěstitelskou prací specializovaných sdružení. K dispozici je i poradna, kde se zástupci Českého zahrádkářského svazu pokusí vyřešit problémy, se kterými jste se setkali na zahrádkách.

Jako každý rok si i letos na Zahradě Čech přijdou na své všechny smysly. Pavilon „G“ jsme letos provoněli vůní českého česneku. Na návštěvníky čeká ukázka 20 odrůd českých šlechtitelů, které si v pátek se zájmem prohlédl i prezident Agrární komory Jan Veleba. Česneku dělají společnost exponáty, které zaslali pěstitelé z celých Čech do soutěže Příroda čaruje – zahrádkář zírá. Uvidíte mj. obří řepy, či dýně s hmotností přes 60 kilogramů. Vystaveny jsou i výrazně menší kousky, které šikovný pěstitel naaranžoval do podoby labutí. Překvapí vás i podivuhodné tvary mrkve, paprik, či miniaturní jablíčka. Oko potěší desítky jablek zaslaných do soutěže „Křišťálové jablko“. Své favority můžete podpořit vhozením lístku do hlasovací schránky.

Pokud jste zahájení Zahrady Čech nestihli, nevadí. Protože i zde platí, že to nejlepší přichází na konec, zveme vás na sobotu 24. září na Den časopisu Zahrádkář. Bavit vás bude dámská skupina Schovanky, se svým charakteristickým humorem vystoupí Josef Alois Náhlovský, který usedne i v porotě soutěže Příroda čaruje – zahrádkář zírá. Letos se soutěží ve třech kategoriích, a sice Obři, Kuriozita a Křišťálové jablko. Hodnotné ceny letos čekají nejen na finalisty soutěže, ale malým dárkem budou odměněni všichni, kdo vhodí svůj hlas do schránky a na zadní stranu napíší svou adresu.

Zahradnický veletrh Zahrada Čech je na litoměřickém Výstavišti otevřen do soboty 24. září, přičemž do konce týdne by se podle předpovědi meteorologů mělo počasí vylepšit. Vstupné činí: dospělí 80 Kč, důchodci a studenti 50 Kč a děti 30 Kč.

Pokud máte zájem vidět jak to na výstavě vypadá, můžete nahlédnout do malého fotoalba.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.