Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Zasedání Republikové rady zahájil a úvodní slovo pronesl předseda ČZS Jan Hinterholzinger.

Republiková rada o dalším směřování ČZS

Podzimní zasedání Republikové rady v Sezimově Ústí řešilo organizační i odborné záležitosti. Mezi účastníky zavítal i prezidentský kandidát, senátor Jiří Dienstbier, který přes hodinu zodpovídal četné dotazy.
Dějištěm podzimního zasedání bylo již potřetí v řadě Sezimovo Ústí. Dne 30. listopadu a 1. prosince zde jednalo více než 70 zástupců Územních sdružení z celé ČR. V úvodním slově předseda Svazu Ing. Jan Hinterholzinger, CSc. zhodnotil uplynulé období a nastínil hlavní úkoly pro příští rok.

Podrobně informoval např. o mezinárodním pomologickém semináři, k jehož uspořádání v roce 2013 byl Český zahrádkářský svaz vyzván. Pořadatelem této významné akce bylo v minulosti zejména Německo, konal se ve Švýcarsku, Itálii a dalších evropských státech. První zemí z tzv. východního bloku, která hostila evropské pomologické odborníky, bylo letos Rumunsko. ČZS, který se výzvu k pořádání akce rozhodl přijmout, očekává návštěvnost cca 150 až 200 lidí, přičemž účast bude nabídnuta i okresním odborným instruktorům. Seminář se uskuteční 13.-15. září 2013 v Hradci Králové. Ze zahraniční by mělo dorazit asi 50 odborníků.

Předseda Hinterholzinger rovněž podal podrobnou zprávu o výsledcích mezinárodní výstavy vín ve Vracově z května letošního roku. Vyzdvihl úsilí komise pro mládež, která ročně pořádá čtyři celostátní soutěže – fotografickou, výtvarnou, floristickou a vědomostní soutěž Mladý zahrádkář. Právě Mladý zahrádkář každý rok výrazně překonává očekávání. I letos se podařilo nejen bezchybně zorganizovat samotné soutěžní klání, ale ÚS Klatovy zajistilo pro děti i bohatý doprovodný program a dokázalo získat i velice hodnotné ceny pro soutěžící. „Poděkování si zaslouží především Ing. Novotný jako předseda územního sdružení,“ uvedl předseda Hinterholzinger. Výbornou úroveň měla podle něj i floristická soutěž, která vyvrcholila úžasným finálem na výstavě Květy v Lysé nad Labem.

Republiková rada vyslechla také podrobnou zprávu ředitele Ústředí ČZS Ing. Ivana Branžovského, CSc. „Jsem rád, že mohu ve srovnání posledních tří let prezentovat mírně optimistická čísla,“ řekl úvodem. Například počet nových členů ČZS se v tomto roce zvýšil o zhruba 650. Připomněl i velký úspěch publikace o historii zahrádkaření v ČR, kterou vydal ČZS při příležitosti 55. výroční založení Svazu.

Republiková rada se mj. seznámila i se zprávou předsedy revizní skupiny RR Ing. Josefa Valenty. Místopředseda pro ekonomiku doc. Josef Ernest předložil návrh rozpočtu na rok 2013, včetně návrhu na úsporná opatření a seznámil s celou řadou ekonomických otázek. Šéfredaktor časopisu Zahrádkář apeloval na členy Republikové rady, aby více propagovali časopis a pokusili se tak společnými silami udržet inzerenty a předplatitele, u nichž - stejně jako u jiných časopisů – dochází k propadu z důvodu pokračující ekonomické krize. Ing. Miloš Kožešník seznámil přítomné s moderními způsoby komunikace a nabídl pomoc Územním sdružením se zakládáním a obsluhou vlastních stránek.

 

obr
Senátor a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier čelil desítkám různorodých dotazů.

Na závěr pátečního jednání navštívil členy Republikové rady kandidát na prezidenta, senátor Jiří Dienstbier, který při zhruba hodinové besedě odpovídal na různorodé dotazy přítomných. Čelil i otázkám týkajících se připravovaného zahrádkářského zákona, jehož dřívější návrh neprošel kvůli vetu prezidenta Václava Klause. „Ochrana životního prostředí má mít samozřejmě podporu v legislativě a každý takový krok vítám,“ uvedl Dienstbier. Tzv. zahrádkářským zákonem chce Český zahrádkářský svaz dosáhnout toho, aby zahrádkářská činnost byla považována za veřejně prospěšnou a přinesla tak zahrádkářům i jistou právní ochranu. Od tajemníka představenstva JUDr. Labuty, která se přípravou zákona zabývá, se tak prezidentský kandidát dočkal logicky přímé otázky, zda považuje činnost zahrádkářů za veřejně prospěšnou. „Myslím si, že je veřejně prospěšná a jak jsem zaznamenal, v posledních letech zažívá i jistou renesanci,“ uvedl Dienstbier.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.