Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
ČZS na Europomu představil zejména nové odrůdy.

Europom 2012 ve znamení nových odrůd i ochrany genofondu

Kolekcí odrůd jablek, hrušek, skořápkového ovoce a révy se koncem října prezentoval Český zahrádkářský svaz na mezinárodní přehlídce ovoce Europom, která se letos konala v rakouském  Klosterneuburgu. Vedle nových odrůd se zde představily i odrůdy historické, které se pěstují i několik století.

Výstavní expozice celkem 40 vystavovatelů nabízely ukázky převážně nových odrůd (ČR, Itálie, Nizozemí), nebo se naopak věnovaly historii ovocnářství a odrůdami s nimiž se člověk na komerčním trhu nesetká (Velká Británie, Švýcarsko, Německo, Rakousko). 

Koncepce výstavy zahrnovala nejen ukázku různých odrůd ovoce, ale i možnost mnohé z nich na místě ochutnat. „Velmi zajímavé bylo srovnání chuti čerstvého jablka a moštu z něho vyrobeného, nebo možnost výběru různých ovocných octů, destilátů,“ svěřil se se svými dojmy Ing. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář, který Europom spolu se zástupci ČZS navštívil.

obr
Europomu 2012 dominovala jablka.

Návštěvníci se seznámili i s odrůdami jahod, vyšlechtěnými před mnoha desítkami let. Pravděpodobně jsou v dnešní době překonány ve výnosu i odolnosti proti houbovým chorobám, ale mají svou nezaměnitelnou a neopakovatelnou chuť. Vedle státních institucí, které se věnují záchraně a uchování genofondu se na Europomu představilo i sdružení Arche Noah, jeho cílem je zachraňovat, množit a šířit semena starých a ohrožených odrůd zeleniny, obilovin a koření, ale i některých druhů ovoce.

Organizace, které se záchranou starých odrůd zabývají, vycházejí z toho, že každá ztracená odrůda a každá zaniklá konstelace genů snižují potravinovou bezpečnost lidstva. „Pokles rozmanitosti genetické základny zemědělství může mít fatální následky pro současné i budoucí generace,“ upozornil Ing. Dvořák.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.