Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Čeští zahrádkáři se v Löbau se svými výpěstky rozhodně neztratili.

Saská zemská výstava v Löbau

Zahrádkáři v Německu pořádají od roku 1980 vždy po dvou až čtyřech letech v jednotlivých spolkových zemích tzv. zemské výstavy. Většina takovýchto velkých projektů je závislá na financích. V každé spolkové zemi se o náklady na výstavu dosud dělily rovným dílem spolková země a pořádající město.

Letošní saskou zemskou výstavu hostilo město Löbau ležící jen kousek za našimi hranicemi. Výstava trvala od konce dubna do poloviny října. S její přípravou se začalo již v roce 2007. Tradičně se podobné výstavy těší vysoké návštěvnosti převyšující milion návštěvníků.

„Výstava v Löbau je unikátní tím, že vznikla v průmyslové zóně na místě starého cukrovaru a textilky doplněné o železniční vlečku. Původní tovární a hospodářské budovy byly zbourány až na sklad cukru, který byl renovován a vytvořeny z něj výstavní prostory s restaurací,“ říká náš průvodce Peter Paschke, který je předsedou zahrádkářů v Sasku. Na tuto skutečnost upozorňuje na mnoha místech i expozice, která je zapojena do krajiny. Smíšené záhony jsou v bílé barvě – barvě cukru, v expozici najdeme i velké kostky cukru nebo homole. Železniční vlečku připomínají štěrkové záhony – železniční náspy. Proměnu dokumentují historické a současné fotografie. Tímto město získalo do budoucna funkční rekreační areál s možností kulturního vyžití.

obr
Nad mapkou areálu výstavy – zleva Peter Paschke (předseda saských zahrádkářů), ředitel výstavy, tlumočník Ing. Josef Kralovec, Ing. Jan Hinterholzinger (předseda ČZS) a JUDr. Ladislav Labuta (tajemník ČZS).

Výsadby na venkovních plochách byly jednou za trvání výstavy kompletně vyměněny. Ve vnitřních výstavních prostorách se expozice mění častěji, květiny například každých 14 dní. Proběhla zde například výstava orchidejí, fuchsií, ovoce atd.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.