Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Děti a jejich doprovod se díky poslancovi Papežovi na chvíli vžily do role poslanců a členů vlády.

Závěr „zahrádkářských dnů“ ve Sněmovně patřil dětem

Den plný nečekaných zážitků připravil Český zahrádkářský svaz ve čtvrtek 4. října pro děti, které letos předvedly nejlepší výkony ve dvou soutěžích ČZS. Zhruba třicítka dětí dostala možnost zúčastnit se prohlídky reprezentativních prostor Poslanecké sněmovny ČR.

Nabídky nakonec využila desítka dětí, která se na náklady ČZS sjela do Prahy a absolvovala téměř dvouhodinou prohlídku zakončenou návštěvou výstavy „Zahrádkáři se představují“, která byla ve Sněmovně instalována o dva dny dříve. Prohlídku prostor Sněmovny zprostředkoval dětem a jejich doprovodu poslanec Parlamentu ČR a místopředseda zemědělského výboru PSP ČR Ing. Jiří Papež, jenž účastníky i po celou dobu doprovázel.

Děti navštívily mj. jednací sál Sněmovny, kam se běžné výpravy nedostanou a od odborného pracovníka sněmovního infocentra i samotného poslance Papeže se dozvěděly mnoho zajímavostí ze zákulisí. Ověřily si například, že poslanecká židle není právě nejpohodlnější, že poloprázdná sněmovna neznamená vždy pouze nezájem politiků o jednání a zjistily, že občas doletí z galerie hostů na adresu poslanců i nějaké to nelichotivé slovo.

Děti prošly i sál, ve kterém zasedá zemědělský výbor, moderní tiskové centrum a velký zájem v nich vzbudily kopie vzácných listin české státnosti.

obr
Výprava se zastavila i na výstavě ČZS. I zde bylo co obdivovat.

V proskleném Atriu si prohlédly výstavu věnovanou nejen plodům našich zahrádek, ale i 55. výročí založení Českého zahrádkářského svazu. Zde se dokonce poslanec Papež zhostil role pečlivého průvodce a upozornil děti na odrůdu jablek s vysokým obsahem protirakovinových látek, kterou na vernisáži o dva dny dříve představil předseda ČZS Ing. Jan Hinterholzinger.

Na závěr prohlídky nešetřily děti nadšením a spolu s dospělými odměnily průvodce i pana poslance velkým potleskem. A co děti nejvíce zaujalo, či překvapilo? „Překvapila mě atmosféra jednacího sálu. Pohled do míst, která znám jen z televize stál za to. Navíc procházet se lavicemi a dívat se na jmenovky těch, kdo tam sedí!....Nečekané, ale zároveň velice příjemné, bylo setkání s panem poslancem,“ svěřil se Tony Skřipčák, úspěšný účastník vědomostní soutěže Mladý zahrádkář. „Líbila se mi už jen možnost pobýt chvíli v prostorách Sněmovny. Zajímavý byl třeba pohled na strop jednacího sálu a další detaily. Velký zážitek z celé cesty do Prahy mám i z návštěvy Valdštejnské zahrady cestou ze Sněmovny,“ svěřila se nadějná budoucí botanička Daniela Mlčúchová z Karviné, která ve svém volnu vskutku nezahálí. Na návštěvu Sněmovny se totiž „nominovala“ nejen skvělými znalostmi v Mladém zahrádkáři, ale rovněž i jako účastnice floristické soutěže, v níž skončila na 2. místě v kategorii do 15-ti let.

Držíme našim mladým přátelům palce v dalších soutěžních kláních a doufáme, že tato akce nebyla poslední!

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.