Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Úvodní slova pronesli poslanec Jiří Papež a předseda ČZS Jan Hinterholzinger

Zahrádkáři se představili ve Sněmovně

Pestrou paletu výpěstků zeleniny, ovoce a květin představili začátkem října zahrádkáři v Parlamentu České republiky. Výstava ozdobila téměř celý prostor Atria Poslanecké sněmovny a setkala se s velkým zájmem zákonodárců, zástupců zájmových svazů, zahrádkářů i novinářů. Akce se konala pod záštitou místopředsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ing. Jiřího Papeže.

Ten v úvodním slovu vyzdvihl význam českého zahrádkářského hnutí nejen jako smysluplné zájmové činnosti desetitisíců lidí, ale i ve vztahu k péči o krajinu a její hodnoty. Čeští zahrádkáři podle Papeže spojují město i venkov, často mají své kolonie v místech, kde by se nevyplatilo mít nic jiného. "Jsou to různá zákoutí a oni tam udržují krásnou krajinu, navíc tam pěstují květiny, ovoce, zeleninu, dekorativní záležitosti," ocenil jejich práci Papež. Velké uznání patří podle něj zahrádkářům i za to, jakým způsobem pracují s mládeží. „Děti jsou z těchto akcí nadšené," řekl místopředseda Papež, který často tyto akce ČZS navštěvuje.

Zahrádkářům poděkoval za to, co pro společnost dělají, za někdy možná nedoceněnou činnost, kterou odvádí ve prospěch české krajiny. „Není to okrajová záležitost, je to důležitá věc," konstatoval Papež.

obr
Ve Sněmovně se ocitly výpěstky zahrádkářů z celé ČR

Předseda ČZS Ing. Jan Hinterholzinger, CSc. připomněl 55. výročí založení ČZS, kterému předcházela bohatá historie českého zahrádkaření. "Připravujeme každoročně asi 700 výstav na různých úrovních," zmínil předseda aktivity zhruba 170.000 členů ČZS. Podle Hinterholzingera je na akcích zahrádkářů vidět „zapálení pro věc", kdy například i ve vesničce o necelé stovce obyvatel dokáží vlastními silami připravit expozici, kterou navštíví během jednoho dne přes 400 návštěvníků. "Přispíváme k tomu, že na vesnicích a malých městech se společenský a kulturní život neomezuje pouze na televizi a počítače. Myslíme si, že je dobré, aby tato naše zájmová činnost fungovala dále i v budoucnosti."

Závěrem předseda ČZS poděkoval vedení Sněmovny a jmenovitě místopředsedovi zemědělského výboru Ing. Jiřímu Papežovi za to, že mohou čeští malopěstitelé ukázat zákonodárcům, jak zahrádkáři fungují. "Věříme, že u nich najdeme i podporu pro naši další činnost," řekl závěrem předseda ČZS.

Spodní část Atria i galerie v patře byly nazdobeny díly účastníků výtvarné a fotografické soutěže. Fotografie, kresby i keramika tak vhodně doplnily kompozice ovoce, zeleniny a květin. Dětské výtvory sklízely zasloužený obdiv. Přestože se výstava "Zahrádkáři se představují" konala v prostorách Poslanecké sněmovny s omezeným přístupem veřejnosti, spatřili její aranžmá i nejlepší účastníci vědomostní soutěže ČZS Mladý zahrádkář a floristické soutěže "Staň se hvězdou floristiky". Díky vstřícnosti zástupců Sněmovny si ve čtvrtek 4. října prohlédli rovněž reprezentativní prostory Sněmovny a zhlédli krátký dokument o historii této instituce.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.