Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Předseda ČZS odpovídá v pořadu ČT

Zahrádkáři v pořadu RETRO na ČT

Pořad se zabývá vývojem zahrádkaření. Minulými lety z pohledu zahrádkářů vás provede předseda ČZS Ing. Jan Hinterholzinger, ředitelka výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích Jitka Matoušková a z řad zahrádkářů Emil Kahoun, Marta Pawlicová, Rudof Peterek a další.

Mimo jiné se od sociologa Pavla Klvače dozvíte, že v době hroutícího se globálního kapitalizmu je zahrádkaření tou nejsmysluplnější aktivitou, kterou může člověk lokálně provádět.

Dozvíte se, jak se na našem zahrádkaření podepsaly jednotlivé vlivy před a po revoluci ale i to, že se dnes k nám ze západní Evropy dostává další trend v podobě pěstování BIO potravin. Lidé se konečně začínají po mnoha aférách zajímat i o to co skutečně v potravinách jedí a díky zahrádkám si mohou alespoň svou zeleninu a ovoce porovnat s těmi prodávanými v marketech.

Pořad je sice krátký, ale mapuje díky mnoha archivním záběrům poměrně dlouhou a dříve úspěšnou dnes spíše rozporuplnou etapu existence nejen zahrádkářů, ale i chatařů a chalupářů, na kterých se vliv trendů doby podepsal podobným způsobem.

Pořad vysílala ČT začátkem června, pokud jste ho nestihli můžete se na něj podívat ho přímo na stránkách České televize.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.