Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

Ovoce pro budoucnost - obcím zasaženým tornádem

Čeští a moravští školkaři věnují ovocné stromky a keře občanům jihomoravských obcí zasažených tornádem

Školkařské podniky sdružené ve Školkařském svazu Ovocnářské unie České republiky z.s. věnují jihomoravským obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice u Hodonína pro jejich občany nové ovocné stromky a keře. Do akce Školkařského svazu OUČR s názvem „Ovoce pro budoucnost“ se zapojilo na 20 školkařských podniků ze všech oblastí Čech i Moravy. Celkově se podařilo zajistit okolo 2.000 ovocných stromků a keřů a přes 4.000 sazenic jahodníku v hodnotě cca 750 000 Kč.

Přes území jižní Moravy přešlo dne 24.6.2021 ničivé tornádo, které závažně poškodilo nebo úplně zničilo několik set domů. Totální devastaci neunikly ani zahrady a sady.

Zatímco bezprostředně po katastrofě bylo věnováno maximální úsilí stabilizaci domů, odklízení trosek a opravám domů, s postupujícím podzimem přichází také čas na obnovu zničené vegetace, která nově opravovaným obcím pomůže navrátit tradiční vzhled a jejich obyvatelům životní pohodu.

Vzhledem k tomu, že v oblasti jižní Moravy má pěstování ovoce dlouhou tradici a pěstování ovoce se aktivně věnují nejen starší, ale i mladší generace obyvatel, rozhodlo se vedení Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR uspořádat v rámci své členské základny sbírkovou akci pod názvem „Ovoce pro budoucnost“. Celkově se podařilo zajistit okolo 2.000 ovocných stromků a keřů a více než 4.000 sazenic jahodníku.

Ovocné výpěstky jsou v současné době v rámci školkařských podniků připravované k expedici a ve čtvrtek 18.11. budou sváženy do jednotlivých obcí.

S distribucí ovocných výpěstků občanům pomohou v  jednotlivých obcích odborníci místních organizací Českého zahrádkářského svazu z.s..  Odborníci ČSZ zajistí řádné uložení výpěstků ve svých prostorách a při výdeji výpěstků poskytnou odborné rady.

Do akce „Ovoce pro budoucnost“ se zapojily klasické školkařské podniky, ale i výzkumná pracoviště, odborné školy, jejich školní provozy a žáci.

Do akce se aktivně zapojily následující subjekty: Ovocná školka Litenčice spol. s.r.o., Ovocná školka a sady Střílky, Arbia, spol.s r.o. - Zlín-Malenovice,  Ovocná školka Bojkovice, Ökoplant International s.r.o.- Slup-Jaroslavice, Ovocná školka Venuta – Kadov, Ovocná školka Koběluš – Bruzovice-Velicesta, Ovocná školka Stanislava Bočka – Crhov, Ovocná školka Malochýn – Sobíňov, Školky Litomyšl spol. s r.o., Ovocná školka Josef Tlapa – Vitice, Ovocné a okrasné školky Milan Fikar – Hořice v Podkrkonoší, Školky Kalvoda – ovocné a růžové školky Mcely, Ovocné školky Klášter-Hradiště nad Jizerou, Ovocné školky a sady Petr Buřil – Horní Beřkovice, Jahodárna Vraňany s.r.o. , Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský s.r.o. – Holovousy v Podkrkonoší, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity – Lednice na Moravě, Školní statek  Opava, p. o.  a žáci Masarykovy střední zemědělské školy a Vyšší odborné školy Opava, p. o.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.