Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Stanislav Kozlík doručil osobně petici do Senátu

Děkujeme za petici, Zahrádkářský zákon je již v Senátu

Chtěli bychom tímto poděkovat všem, kteří přispěli podpisem pod naši petici za přijetí Zahrádkářského zákona. Celkem se nám sešlo přes 23 tisíc podpisů, kterých se velmi vážíme a všechny jsme je předali do Senátu Parlamentu České republiky. V Senátu se projednávání zahrádkářského zákona ujala senátorka Ing. Jaromíra Vítková. Předseda ČZS Stanislav Kozlík a člen petičního výboru Pavel Rus dostali 15. února v Senátu příležitost představit Zahrádkářský zákon a jeho význam a záměr před senátory na veřejném slyšení. Zákon podpořil před senátory i zástupce předkladatelů poslanec Adam Kalous a další.



Zahrádkáři chtějí svůj zákon

Na Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice v Senátu byla představena Petice pro přijetí Zákona o podpoře zahrádkářské činnosti (Zahrádkářský zákon).  Pod petici se podepsalo celkem 23 216 občanů. Veřejné slyšení k petici proběhlo 15. 2. 2021 v Senátu.

„Petice mi byla přidělena ke zpravodajování v rámci školského výboru. Začátkem ledna jsem měla jednání se zástupci Základní organizace ČZS Boskovice, kde jsme hovořili o petici i o samotném návrhu zahrádkářského zákona. Petice má více jak 10 000 podpisů, proto její projednání bude zařazeno na plénum Senátu. Historie zahrádkaření sahá až do roku 1917, kdy byl založen první svaz a aktivita zahrádkaření přetrvala až dodnes. V době socialismu se stalo zahrádkaření fenoménem a lidé se sdružovali do svazu, nejen aby si vyplnili volný čas, ale také aby se zásobili, protože ovoce a zelenina nebyla k dostání tak jako dnes. Následně se objevovaly problémy s pozemky, které byly v minulosti zabírány, stejně jako pozemky do družstev. To se již dnes neděje,“ sděluje senátorka Vítková.

Na veřejném slyšení petici představil předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík a člen petičního výboru Pavel Rus. Dále vystoupil zástupce předkladatelů zákona poslanec Adam Kalous, zástupce Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Svazu měst a obcí ČR, Státního pozemkového úřadu a odborníci z Akademie věd. Zahrádkaření má velkou historii a také velkou oblibu, více než 38 % občanů uvádí zahrádkaření jako svoji zájmovou činnost, a to nejen na vesnicích, ale také ve velkoměstech.

„Diskuze byla věcná a padly zde zajímavé informace nejen z historie, ale i současnosti. Zahrádkářská činnost je nejen o pěstování ovoce a zeleniny, ale také obsahuje v sobě ochranu životního prostředí, podporuje opatření proti klimatickým změnám a hospodaření se srážkovou vodou. Významnou aktivitou je práce s mládeží a výchova nových generací,“ zakončila Vítková.

Projednání petice bude zařazeno pravděpodobně na březnové zasedání Senátu. Senátorka Jaromíra Vítková bude současně zpravodajkou samotného Zahrádkářského zákona ve Stálé komisi Senátu pro rozvoj venkova.

Tisková zpráva senátorky Ing. Jaromíry Vítkové    www.jaromiravitkova.cz

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.