Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Expozice ČZS v „srdci“ výstavy Europom 2011

ČZS se účastnil Europomu s přehlídkou rezistentních odrůd

Každoroční mezinárodní výstava ovoce Europom se letos konala ve švýcarském Zugu ve dnech 22. a 23. října spolu s odborným seminářem. Z České republiky byl mezi vystavovatele přizván kromě Mendelovy univerzity v Brně i Český zahrádkářský svaz.

Europom se orientuje na zachování starých odrůd, kterých je ve Švýcarsku velké množství i ve formě velmi starých a krásných stromů.

Mottem výstavy bylo porovnání několika starých odrůd – Winterrambur, Kanadareinette, Ropte Stzernreinette a Clairgeau Butterbirne, které pocházely z různých míst pěstování v Evropě. Účelem bylo sledovat, jak se původní odrůda měnila vlivem různých podmínek i jaká další jména v různých místech dostávala. K tomuto tématu jsme jako zahrádkáři moc přispět nemohli, protože český zahrádkář je orientován na odrůdy nové. A tak Mendelova univerzita vystavovala odrůdy staré a jako nosnou „národní“ odrůdu vybrala Moravskou jaderničku. ČZS vystavoval novinky českého šlechtění jablek a zejména pak sortiment odrůd rezistentních a jako „národní“ odrůdu jsme vybrali odrůdu Bohemia. Pro své exponáty získal svaz čestné místo v „srdci výstavy“ – u vzorků jablek vybraných odrůd z různých koutů Evropy (viz. výše).



obr
Česká odrůda Red Topaz našla v Evropě oblibu

Návštěvníkům Europomu byla představena i sekce kuriozit, mezi nimiž kromě obvyklejších srostlých plodů byla i odrůda hrušně „Švýcarské kalhoty“ – hruška s pruhovaným zbarvením. Mendelova univerzita kromě starých odrůd jablek vystavovala i sortiment kdoulí.

Výstava nabídla i řadu jiných zajímavostí. Ukázala například starou metodu uchovávání peckovin v čerstvém stavu až do Vánoc. U sortimentu ořešáků si návštěvníci mohli prohlédnout nářadí na méně pracné sbírání ořechů. Největším potěšením pro české účastníky byly ale české odrůdy vystavované jinými státy – například Topaz, nebo vystavované kontejnerované výpěstky odrůdy Luna a Red Topaz.


ČZS na výstavě zastupovali Ing. Ivan Branžovský, CSc. a Ing. Miroslav Šmoranc.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.