Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr

Na výstavišti v Lysé projdete rajskou zahradou

Vydat se na cestu rájem nemusí být pouhá fráze. V expozici Českého zahrádkářského svazu na výstavě Květy v pavilonu B se ve dnech 13. – 16. července můžete do skutečného ráje snadno přenést. Kromě tisíců rozkvetlých květů zde na vás čeká i speciálně upravená cestička, kde můžete bosou nohou otestovat různé druhy povrchů a materiálů, které nabízí sama příroda. 

Návštěvníci expozice ČZS nazvané „Kousek ráje“ tak na vlastní kůži zažijí, jaké to je projít se hlubokým lesem po měkkém polštáři mechu, vnímat hluboký písek bystřin a pocítit drsnou tvář stromové kůry. Vše na vás čeká na jednom místě a v blízkosti pestrých koberců růží, pelargonií, jiřinek i vznešených lilií, které červencové výstavě Květy tradičně vládnou.

Zahrádkáři samozřejmě nezapomněli do své výstavní expozice zakomponovat Strom poznání, bez kterého by ráj nebyl rájem a před návštěvníky zatím pečlivě tají, zda se na scéně objeví i had, který má v Edenu rovněž své nezastupitelné místo. 

Hlavní roli však na výstavě Květy hrají, jak jinak, květy. Vždy pečlivě označené, aby návštěvníci našli tu správnou inspiraci pro svou zahrádku či zahradu. A pro všechny, kteří při pěstování křehkých květů občas tápou, budou v expozici ČZS připraveny i bezplatné odborné poradny pro pěstitele růží, pelargónií a lilií.

Především starší generace může při tematických panelech zavzpomínat na období budování zahrádkových osad. Český zahrádkářský svaz totiž letos slaví 60 let své existence. Při jeho oslavách samozřejmě nesmí chybět ani časopis Zahrádkář, který připravil speciální nabídku pro nové předplatitele. každý nový předplatitel si odnese buď samozavlažovací květináč nebo biohnojivo Rokosan.

Na své si samozřejmě přijdou i nejmenší návštěvníci, pro které bude otevřen dětský koutek plný zábavy a her. K pohodové návštěvě expozice ČZS přispěje i tradiční vinařský koutek s nefalšovanou živou cimbálovou muzikou. Na památku se pak všichni návštěvníci mohou zvěčnit u fotostěny poblíž vodopádu, který spolu s palmami a tropickými rostlinami už jen podtrhne dokonalý pocit rajské zahrady.  

V pátek 14. července si nenechte ujít mistry floristiky

V pátek 14. července se na výstavišti v Lysé nad Labem rovněž můžete podívat na tradiční finále floristické soutěže ČZS „Staň se hvězdou floristiky“, kde budete mít mimořádnou možnost porovnat, jaké jsou a budou trendy v aranžování květin. Ve finálovém klání se představí nejlepší floristé, kteří se do finále probojovali z krajských a zemských kol, a to v kategorii žáků ZŠ, studentů SŠ a starších 20 let.

Letos dostanou soutěžící ve všech kategoriích dva úkoly s tematikou „Kousek ráje“. V prvním úkolu budou vytvářet z lučních a letních květů kytici pro Evu a ve druhém věnec z ráje. Soutěž tradičně hodnotí zkušení profesionální floristé, a to za přítomnosti veřejnosti, která se vždy stává doslova součástí soutěžního klání. I běžný návštěvník výstavy se tak může dozvědět četné fígle a tipy profesionálních floristů.

Porota bude hodnotit nejen originalitu květinových aranžmá, vyváženost a technické provedení, ale i jejich odolnost v čase. Jednotlivé dekorace totiž musí vydržet v plné kráse nejméně tři dny.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.