Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr

Na dotace z Dešťovky nedosáhneme, SFŽP slibuje nový program

Podmínky dnes otevřeného dotačního programu Dešťovka neumožňují, aby se o podporu ucházeli zahrádkáři či zahrádkové osady. Ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman však přislíbil, že v létě fond vypíše dotační program, který  umožní čerpat dotace na budování zádržných nádrží pro dešťovou vodu i v zahrádkářských osadách...

Dotační program Dešťovka je určen pouze vlastníkům a stavebníkům rodinných a bytových domů. Dotaci tak nemohou využít ti, kteří vlastní zahradní domek, chatu, chatku, chalupu, zkrátka jakoukoli stavbu určenou k rekreaci, byť by tam měli hlášený trvalý pobyt. Zahrádkáři tudíž tento na první pohled ambiciózní projekt nemohou prakticky vůbec využít. 

Český zahrádkářský svaz sledoval přípravu tohoto programu s velkým očekáváním. Předseda ČZS Stanislav Kozlík se k celé problematice stavěl aktivně, o podmínkách dotace jednal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Případné jiné budoucí možnosti podpory řešil i na Státním fondu životního prostředí. Finální podmínky, které z čerpání alokovaných prostředků programu Dešťovka vylučují zahrádkáře, považuje Svaz za velké zklamání. 

Z dotačního programu mohou majitelé rodinných domů a stavebníci čerpat dotaci 20.000 Kč až 60.000 Kč na projekt, který využívá zadržené srážkové vody k zalévání zahrady, či ke splachování WC. Žadatel může rovněž čerpat až 3500 Kč za m3 nádržeTvůrci a obhájci dotačního programu často namítají, že klasické sudy či nádrže, které zahrádkáři využívají mají malý, nevýznamný objem. Registrovaných zahrádkářů je 140.000, které doplňují další statisíce chalupářů a chatařů. Domníváme, že zahrádkáři by podporu využili efektivněji, než například majitelé bytového domu.

Je to o penězích,“ reagoval na připomínku Českého zahrádkářského svazu ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman v pořadu Radiofórum Českého rozhlasu Plus.


Aktuálně máme k dispozici 100 milionů korun a pilotní výzvu. To znamená, že naším cílem víceméně je napomoci těm lidem, kteří trvale bydlí ve svých objektech a mají nedostatek pitné vody. Přeci jenom, majitelé rekreačních objektů, to už je určitá nadstavba, se kterou v tuto chvíli ta pilotní výzva nepočítá,“ dodal. Valdman nicméně připomněl, vedení SFŽP jednalo s předsedou ČZS Stanislavem Kozlíkem o možnostech podpory i drobným pěstitelům. V létě bude podle něj SFŽP vypisovat obdobný titul, tentokrát z evropských dotací (operační program Životní prostředí), kde bude možné získat podporu na obdobná opatření a možným žadatelem budou například i právnické osoby. „To znamená, jakýkoli zahrádkářský spolek, který bude chtít realizovat něco obdobného pro zahrádkářskou kolonii, tak bude moci čerpat z tohoto operačního programu prostředky na vybudování například podzemních nádrží na zásobování vodou,“ upřesnil Valdman.

Zahrádkáři jsou bohužel v mnoha případech, zejména v období sucha, nuceni pro kropení zahrádek využívat pitnou vodu, aby ochránili úrodu ohroženou nedostatkem vláhy. Proto by jim dotace na nákup i menších zádržných nádrží či sudů velmi pomohla.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.