Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Po skončení TK se otevřel prostor pro individuální rozhovory

Předseda ČZS informoval novináře o dění ve Svazu

Ještě před pár dny hodnotili čeští zahrádkáři budoucí letošní úrodu pozitivně.  Ovocné stromy byly po loňské neúrodě odpočaté a bohatě nasadily plůdky. Dokonce to vypadlo, že drobní pěstitelé budou muset přikročit k probírce. Po mrazech posledních dnů však optimismus pomalu mizí, řekl dnes novinářům předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík.

60. výročí ČZS

Hlavním tématem neformální tiskové konference, kterou dnes Český zahrádkářský svaz uspořádal, však bylo 60. výročí novodobé existence Svazu. Oslavy tohoto jubilea vyvrcholí ve dnech 5. – 8. října na podzimní Floře Olomouc, kde se ČZS zároveň představí i v roli organizátora mezinárodní výstavy Europom 2017. Tato prestižní přehlídka ovoce se uskuteční poprvé historie na území země bývalého východního bloku a již nyní potvrdilo účast 15 zahraničních pěstitelských spolků. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost porovnat úroveň ovocnářství v evropských zemích. Akce bude zaměřena na podporu tradičních krajových ovocných odrůd.    

Sucho zvyšuje zájem o nové plodiny

O něco mírnější jsou proti loňsku obavy spojené s nízkou hladinou vody a se suchem, které trápilo zahrádkáře několik předchozích let.  Jaro přineslo poměrně vydatné dešťové srážky, což pomohlo vodní deficit v krajině zmírnit, nižší teploty znamenají i nižší výpar.  Při analýze posledních 20 – 30 let je ale zřejmé, že se klima v České republice mění. S úspěchem se v našich podmínkách začaly pěstovat druhy a odrůdy, které dříve nepřicházely v úvahu.

Češi s měnícím se klimatem nabývají odvahy a zkoušejí pěstovat ve větší míře i fíkovníky, paw paw, neboli banán severu, kustovnici či kaki. Zimy nejsou v České republice již tak mrazivé, jak bývaly a rovněž výše zmíněné rostliny mírnější mrazy snesou.

Přesto se i zahrádkáři učí, jak se suchem účinně bojovat. Základem jsou správná agrotechnická opatření, tedy zalévat vydatně ráno či večer, po zalití či dešti narušit půdní povlak, přerušit tak půdní kapiláry a zmírnit výpar vody. Mulčovat záhony, využívat textilie k zamezení výparu. Stále větší oblibě se těší i zavlažovací systémy šetřící vodu.

Zákazy zaléván, program Dešťovka

Ze zkušeností loňského léta víme, že na mnoha místech byl pro mnoho našich členů doslova a katastrofou plošné zákazy kropení zahrad vodou, které byly nuceny vyhlásit obce. Doplatila na to zejména zelenina, například košťáloviny, jako je květák, brokolice, ale i ředkve, ředkvičky. ČZS v té době čelil mnoha dotazům a prosbám o pomoc. „Snažili jsme se tuto situaci řešit s místními radnicemi i s Ministerstvem životního prostředí ČR. Hodně jsme si i slibovali od připravovaného programu Modrá úsporám, který by mohl být řešením pro hospodaření s vodou v našich cca 2700 zahrádkových osad. Bohužel, nastavené parametry tohoto dotačního programu české zahrádkáře z této podpory zcela vyloučily. Podporovány nejsou ani projekty u domů určených k rekreaci, a to ani v případě, že tam má žadatel nahlášen trvalý pobyt,“ uvedl předseda ČZS.

Invazní druhy

Velkým tématem roku 2016 byly i připravované seznamy invazních druhů spolu s návrhem na jejich eliminaci z krajiny. Český zahrádkářský svaz se připojil k platformě zájmových svazů, která přípravu tohoto seznamu kritizovala. Zahrádkáři jsou samozřejmě připraveni podílet se na účinné likvidaci invazních nepůvodních druhů, které krajině i původním druhům škodí, patří mezi ně například křídlatka, bolševník či plzák španělský. Na druhou stranu není vhodné vytvářet seznamy, na nichž figurují například ořešák královský či řepa cukrovka. Bez náležité konzultace s odbornou veřejností vyvolala příprava těchto seznamů pochopitelnou negativní reakci. 

Zahrádkáři léta s invazními druhy ve svém okolí i ve vlastním zájmu bojují, a to bez jakékoli podpory státu. Ani v případě tohoto direktivně působícího návrhu, připravovaného pod dohledem MŽP, nebyli požádání o jakoukoli konzultaci či spolupráci.

Poslanci pohřbili zahrádkářský zákon

Předseda ČZS zmínil i zahrádkářský zákon, který byl v závěru roku 2016 vrácen navzdory četným příslibům politiků k přepracování a jeho schválení v rámci tohoto volebního období již není reálně.“ „Výtky mnoha poslanců směřovaly k tomu, že tento zákon je nadbytečný a že se sami snaží aktivně zahrádkářům pomáhat jinou formou.“  poznamenal předseda. Tato prohlášení se však podle něj stále více ukazují jako bezobsažná. „Sami jsme aktivně zahájili přípravy pro vznik nových zahrádkových osad v Praze, jsme připraveni od soukromých majitelů vykoupit pozemky, ale nemůžeme do toho jít bez garance toho, že na tomto území budou moci zahrádkové osady vzniknout. Čekali jsme proto větší zájem  a pomoc od příslušných politiků, ale většinou zcela bez efektu a bez zájmu,“ posteskl si předseda ČZS.

-zj- 

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.