Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
O nástrahách pěstování mečíků hovořil předseda GLADIRIS Petr Mimránek.

Mečíky nadchly desetitisíce návštěníků

Pěstitelé mečíků, sdružení ve specializované organizaci Českého zahrádkářského svazu GLADIRIS, sklízeli na letní etapě výstavy Flora Olomouc nejen ovace návštěvníků, ale i uznání samotného Výstaviště. Při slavnostním večeru ve čtvrtek 18. srpna získala tato organizace ocenění od společnosti Flora Olomouc za svou padesátiletou mravenčí práci při pěstování mečíků a jejich šlechtění.

Výstavy se zúčastnili pěstitelé z Čech, Moravy, Slovenska a Polska. Oslava výročí GLADIRISu byla totiž jedinečnou příležitostí k výměně zkušeností se šlechtiteli z mnoha evropských zemí. Specializovaná organizace ČZS GLADIRIS se těmto úchvatným květům věnuje již 50 let a uspořádat důstojné oslavy tohoto výročí jí umožnila i vstřícnost Olomouckého kraje, který výstavu výrazně finančně podpořil.

V pavilonu A se v rámci letní Flory uskutečnilo několik odborných přednášek. Předsedy SZO Gladiris Petr Mimránek podrobně popsal návštěvníkům expozice samotné pěstování i šlechtění mečíků. Ivan Dvořák z odborného oddělení hovořil o letničkách a upozornil na různá úskalí při jejich pěstování. Vybral přitom vhodné druhy pro zahrádkáře a věnoval se péči o rostliny, výživě a hnojení. Přednášky se konaly po celou dobu výstavy, čtvrtek, pátek, sobota, neděle.

 „U šlechtění musí jít o přínos v kráse květu, ale to nestačí, nová odrůda musí splňovat i další kritéria, tj. musí dobře množit, musí být vitální, mít pevný stonek, který udrží květy, aby se nevyvracely, musí mít dobré uchycení květu, větvení stonku a celkové množství květu na stonku,“ popsal dlouhou cestu k novým barevným kombinacím a tvarům místopředseda SZO ČZS GLADIRIS Dušan Slošiar.

Při zrodu organizace GLAFITIS stálo v roce 1966 v Nové Jičíně pět nadšenců, kteří se sdružili, aby si vzájemně vyměňovali hlízy, cibule a semena pěstovaných květin, a také zkušeností s pěstováním těchto květin. O rok později již měla organizace 17 členů a uspořádala svou první výstavu. V současnosti má SZO GLADIRIS v České republice 157 členů, na Slovensku 19 členů a Polsku čtyři členy. Desítky pěstitelů z této organizace již vyšlechtily přes 3000 odrůd, což Českou republiku řadí mezi světové velmoci v šlechtění mečíků a GLADIRIS zároveň mezi nejaktivnější specializované organizace v rámci celého Českého zahrádkářského svazu.

Autoři expozic ČZS mysleli i na nejmenší návštěvníky a připravili pro ně několik interaktivních zastavení, kde si mohli testovat nejen své znalosti, ale i praktické dovednosti a zručnost.

Výpěstky českých zahrádkářů byly k vidění i pavilonu C, kde se prezentovali olomoučtí zahrádkáři. V jejich sousedství hrála celou dobu neúnavně živá cimbálová muzika a své místo zde měl i vinařský koutek a stánek časopisu Zahrádkář. 

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.