Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Mečíky budou mít na letošní letní Floře výjimečné postavení

Zahrádkáři oslaví půlstoletí s mečíky

Letní etapa výstavy Flora Olomouce se ve druhé polovině srpna každoročně halí do tisíců květů mečíků, kosatců, denivek a jiných cibulovitých a hlíznatých květin. Letošní expozice Českého zahrádkářského svazu v pavilonu A však bude v mnohém výjimečná. Nejenže představí ty nejhezčí květy letošního léta, ale zároveň vzdá hold specializované organizaci ČZS GLADIRIS, která se těmto úchvatným květům věnuje již 50 let.

Při zrodu této organizace stálo v roce 1966 v Nové Jičíně pět nadšenců, kteří se sdružili, aby si vzájemně vyměňovali hlízy, cibule a semena pěstovaných květin, a také zkušeností s pěstováním těchto květin. O rok později již měla organizace 17 členů a uspořádala svou první výstavu. V současnosti má SZO GLADIRIS v České republice 157 členů, na Slovensku 19 členů a Polsku čtyři členy. Desítky pěstitelů z této organizace již vyšlechtily přes 3000 odrůd, což Českou republiku řadí mezi světové velmoci v šlechtění mečíků a GLADIRIS zároveň mezi nejaktivnější specializované organizace v rámci celého Českého zahrádkářského svazu.

„U šlechtění musí jít o přínos v kráse květu, ale to nestačí, nová odrůda musí splňovat i další kritéria, tj. musí dobře množit, musí být vitální, mít pevný stonek, který udrží květy, aby se nevyvracely, musí mít dobré uchycení květu, větvení stonku a celkové množství květu na stonku,“ popisuje dlouhou cestu k novým barevným kombinacím a tvarům místopředseda SZO ČZS GLADIRIS Dušan Slošiar a zve všechny nadšené pěstitele i obdivovatele mečíků do expozice letní Flory, kde návštěvníci mimo jiné najdou i bezplatné poradny. Kromě specialistů na mečíky v nich zasednou přední pomologové a rostlinolékaři, kteří poradí, jak čelit chorobám a škůdcům na zahrádkách. Unikátní zážitek z letní Flory podtrhne i účast dvaceti vystavovatelů z Polska a ze Slovenska.  

V pátek 19. srpna a v sobotu 20. srpna se navíc na pódiu v pavilonu A uskuteční odborné přednášky o pěstování mečíků a jejich šlechtění. Připraveny budou i soutěže pro děti i doprovodné soutěže ve 12 kategoriích. Výstavu finančně podpořil Olomoucký kraj.

Výpěstky českých zahrádkářů budou k vidění i pavilonu C, kde připraví expozici olomoučtí zahrádkáři. V jejich sousedství bude hrát živá cimbálová muzika a své místo zde najde i vinařský koutek a stánek časopisu Zahrádkář. V něm bude možné sjednat výhodné roční předplatné tohoto nejoblíbenějšího časopisu pro hobby a zahradu. 

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.