Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Miloš Babiš, poslanec PČR

Je český česnek opravdu český?

V několika posledních letech se mezi spotřebiteli zvedl zájem o český česnek. Zatímco dříve chtěli lidé především levný česnek a tak dostávali ten čínský, dnes už opět sahají v obchodech po česneku českém. Jenže českého není dost. Dřívější klesající poptávka po českém česneku donutila pěstitele omezit či dokonce ukončit jeho pěstování.

Nejdříve je však nutné si říci, jaký česnek vlastně můžeme považovat za český. Podle zákona může toto označení nést jakýkoliv česnek vypěstovaný na území České republiky, nehledě na odrůdu. Pak můžeme ještě rozlišit odrůdy na české a zahraniční. A právě odrůda určuje chuť česneku. Pokud si chcete pochutnat opravdu na pravém českém česneku s výraznou chutí, měli byste hledat českou odrůdu u některého z našich pěstitelů. Těch však není mnoho.

V důsledku nezájmu o český česnek v minulých letech došlo k úbytku sadby a její rozmnožování je dlouhodobým procesem. Spotřebitelé během této doby přišli na to, že čínský česnek je chuťově rozdílný a začali tak opět poptávat domácí produkt. Aby byla uspokojena poptávka po domácím česneku, sáhli někteří pěstitelé k sázení zahraničních, zejména francouzských a španělských odrůd, které jsou mimo jiné levnější než odrůdy české, ale mají také jinou chuť. Přesto jsou díky vypěstování na našem území označovány jako český česnek.

Problémem je však především prodej česneku dováženého ze zahraničí a vydávaného za český česnek. Zároveň se poměrně často prodává konzumní česnek jako sadba. Prodejce takového česneku najdeme u silnic i na internetu, většinou bez jakéhokoliv označení prodejce.

V případě nákupu sadby, musí sadba splňovat zákonné požadavky na kvalitu, pravost odrůdy, zdravotní nezávadnost a další kritéria. Zároveň mimo samotných šlechtitelů, mohou chráněné odrůdy prodávat pouze prodejci s licencí. Zatímco většinu dovezeného česneku je pro zkušenější oko pěstitele a spotřebitele možné rozpoznat na základě znalosti podoby českých odrůd, nejtěžší je to u odrůd francouzských, které se českému česneku nejvíce podobají i chuťově. Jedním z poznávacích znamení může být i doba prodeje – v květnu rozhodně není možné český česnek dostat, jeho sezóna začíná od července. A cena česneku nemusí nutně vypovídat nic o tom, o jaký česnek jde. Podvodníci využívají zájmu o český česnek a tak za ceny, za které je možné český česnek koupit, prodávají zahraniční odrůdy nebo přímo zahraniční dovoz.

Je tak zejména na spotřebiteli, aby pokud chce skutečně český česnek, nakupoval od ověřených pěstitelů a prodejců a požadoval za vydané peníze kvalitní produkt.

Miloš Babiš, poslanec Parlamentu České republiky

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.